Ascultă Radio România Cluj Live

Cânepa şi pâinea noastră cea de toate zilele

Iulian Rusu, un masterand din Cluj, a creat un nou tip de pâine, făcută cu faină din cânepă, care are nenumarate beneficii pentru sănătate. Alimentul a câstigat medalia de aur la un salon internaţional de inventică.
Un interviu realizat de Dan Izvoreanu pentru www.radiocluj.ro

Cânepa şi pâinea noastră cea de toate zilele

Articol editat de Andrei Cretoiu, 30 octombrie 2016, 06:00

1. Stiu ca ai creat o reteta nouă de pâine, pe bază de cânepă. Cum ţi-a venit ideea?
Ideea mi-a venit in urma discuţiilor purtate cu domnul profesor Marcel Duda de la Facultatea de Agricultură, dânsul coordonând la vremea respectivă o doctorandă în care tema ei era pe bază de cânepă. Pe urmă am luat legatura cu doamna profesoară de licentă Crina Mureşan şi aşa a ieşit într-un final produsul.
2. De ce ai recomanda acest aliment, ce are în plus faţă de alte tipuri de pâine?
Datorită seminţelor din care se obţine făina de cânepă, fiind unul dintre alimentele cele mai nutritive datorită conţinutului ridicat de aminoacizi esenţiali şi acizilor graşi Omega 3 şi Omega 6, pe langă acestea, din seminţe se extrage fitina utilizată pentru tratarea anemiilor şi asteniilor, seminţele conţin şi o cantitate importantă de lecitină,  conţin toţi aminoacizii esenţiali şi fibre pentru cei care suferă de constipaţie. Mai conţine proteine, carbohidraţi, grăsimi, vitamina E şi minerale calciu pentru întreţinerea oaselor, fier, fosfor, magneziu, crom, etc. Pentru intărirea sistemului imunitar seminţele conţin edestină, pentru stoparea căderii părului şi intărirea unghiilor, aceastea conţinând colagen şi minerale.


3. Ce gust are? E greu de preparat?
Gustul acesteia este asemănător pâinii negre combinat cu gustul seminţelor de cânepă. Modul de preparare nu este greu, fiind aproximativ asemănător modului de obţinere a celorlalte tipuri de pâini.

 


4. Ai brevetat invenţia ta? Ai de gând să o pui în practică?
În cel mai scurt timp doresc să îl brevetez, iar după o să fie pus şi în practică toată treaba.
5. Spune-ne ceva despre tine si studiile tale
Sunt de loc din Dumbrăveni, judeţul Sibiu, am terminat Facultatea de Ştiinţă şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj – Napoca, secţia Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare. Pe urmă am urmat un master: Sisteme de procesare şi controlul calităţii produselor alimentare în cadrul aceleiaşi facultăţi, iar în prezent sunt la Doctorat pentru continuare de studii, în special pe aportul făinii de cânepă în panificaţie.


6. Care sunt alimentele tale preferate şi de ce?
Fructe, legume şi într-o oarecare măsură dulciurile. Datorită conţinutului bogat de elemente nutritive (vitamine, minerale, etc.) şi aportului energetic (dulciuri).
7. Dă-mi exemple de 3 alimente nocive şi 3 benefice.
Alimente nocive: carnea de pui injectată, alimente modificate genetic (soia), margarină.
Alimente benefice: Fructele, legumele proaspete, peştele.
8. Ce aliment nu ai consuma nicodată? De ce?
Soia. Din cauza modificării genetice a acesteia.
9. Ce proiecte ai in pregătire?
In ceea ce priveste proiectele viitoare acestea se vor desfasura în colaborare cu facultatea ca parte din programul de doctorat.

 

Dan Izvoreanu

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

miere şi muscă
Special RCJ marți, 24 octombrie 2017, 10:06

Vorba, mierea şi musca

Cu o lingură de miere prinzi mai multe muşte decât cu un butoi de oţet, zice o vorbă. Limba dulce mult aduce, ne informează alta. Limba taie...

Vorba, mierea şi musca
party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir