Ascultă Radio România Cluj Live

Sărățelele cu borcut – rețeta de succes a unei familii din Sângeorz-Băi

Sătui să vadă că de ani de zile apa minerală de la izvoarele din Sângeorz-Băi se duce pe apa sâmbetei, un tânăr și bunica sa din orașul-stațiune de pe Someșul Mare s-au gândit că o pot folosi cu succes într-o afacere, care le stătea la îndemână: producția de sărățele.

Sărățelele cu borcut – rețeta de succes a unei familii din Sângeorz-Băi

Articol editat de Alina Vingan, 6 noiembrie 2016, 06:00

Cum bunica făcea sărățele pentru familie din când în când după o rețetă tradițională, cei doi s-au gândit să prepare aluatul cu apă minerală de la unul dintre izvoarele minerale de la care consumau apa în scop terapeutic. Apoi, au modificat rețeta în așa fel încât toate ingredientele să fie bio și sărățelele făcute astfel au ajuns să fie foarte apreciate de consumatori.

Tânărul se numeşte Andrei Mutu și spune că de izvorul 8 cu borcut, denumirea populară a apei minerale, îl leagă toată copilăria sa.

Eu am crescut în zona unde izvorăște apa minerală și chiar lângă izvor jucam fotbal când eram mic și am fost învățat că este benefică. Și, crescând cu influența aceasta, de curând mi-a venit ideea să gestionez mai bine resursele pe care le avem noi aici. Acum producem sărățele cu branză și borcut, deocamdată și urmează să mai facem și alte rețete.

Primii clienți ai sărățelelor cu borcut au fost membrii familiei și cunoscuții, dar acum produsul se vinde în tot județul Bistrița-Năsăud și chiar și în afara lui, iar producția a ajuns la circa o tona pe lună.

Prima dată am reușit să distribuim sărățelele noastre într-un magazin din Sângeorz-Băi, iar acum distribuim în tot județul. Oamenii au ajuns să aprecieze atât de mult rețeta Miez, pentru că așa se numește brandul, că au ales să ia cu ei această mică gustare peste tot pe unde circulă. Acuma am demarat o campanie, care se numeste Miez în jurul lumii, iar oamenii, din pură plăcere, trimit o poză cu un peisaj, unde ei se bucură, în care apar și sărățelele noastre, ne povestește Andrei Mutu.

Despre ingredientele sărățelelor cu brânză și borcut aflăm mai multe de la Ioana Macavei, bunica lui Andrei.

Rețeta, pe care o avem încă din copilărie, a fost alta, însă fiicei mele îi place totul bio, astfel că am tot schimbat-o, până am ajuns la rețeta care noi considerăm că este foarte bună. Sărățelele noastre conțin ulei de măsline, făină de hrean, brânză de oaie, chimen, sare de mare și borcut.

La 10 kg de amestec punem 5 litri de borcut și știm că această apă minerală ajută foarte mult la fiere, la stomac și noi mâncăm acuma supele și cremele cu sărățele. Sunt foarte mândră de nepotul meu că s-a hotărât să ducă mai departe aceasta rețetă.

Așadar, natura a investit mult în zona Sângeorz-Băi. Oamenii trebuie doar să învețe să aleagă bine.

 

Florin Săsărman

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea