Ascultă Radio România Cluj Live

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba are un nou manager

Profesorul de nai şi dirijorul Alexandru Pal este, începând de luni, 7 noiembrie 2016, noul manager al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, după ce a promovat concursul organizat pentru acest post.

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba are un nou manager

Articol editat de , 8 noiembrie 2016, 11:52

Consilierii judeţeni din Alba au adoptat în şedinţa extraordinară de luni proiectul de hotărâre privind aprobarea concursului de management pentru Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, concurs promovat săptămâna trecută de Alexandru Pal. În urma acestei decizii Alexandru Pal preia oficial conducerea Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, post pe care în ultimele trei luni l-a ocupat interimar.

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba este o instituţie publică de cultură ce funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Alba şi are ca obiective promovarea valorilor culturale naţionale şi universale, formarea continuă în domeniul artelor şi meşteşugurilor, cercetarea, conservarea, promovarea şi valorificarea tradiţiei şi creaţiei populare româneşti, organizarea unor evenimente de calitate, profesioniste, în toata sfera culturii.

Instituţia a fost înfiinţată în 2007 prin reorganizarea Şcolii Populare de Arte şi Meşteşuguri şi a Centrului de Promovare a Culturii Tradiţionale şi Creaţiei Populare Alba. Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi-a deschis oficial porţile la 1 octombrie 2007, în preajma sărbătoririi a 127 de ani de la naşterea marelui compozitor şi dirijor Augustin Bena.

Conducerea acestei importante instituţii de cultură este o onoare şi o provocare în acelaşi timp. Cultura, tradiţiile şi folclorul reprezintă zestrea unică a oricărui popor şi avem obligaţia de a o păstra şi transmite mai departe generaţiilor viitoare. Centrul de Cultură „Augustin Bena” este o instituţie cu rol extrem de important în păstrarea, valorificarea şi promovarea acestei zestre unice a judeţului Alba. Ca priorităţi manageriale îmi propun creşterea accesului public la educaţia culturală şi artistică, în special al copiilor şi tinerilor, prin proiecte de educaţie artistică şi culturală dar şi tabere de creaţie.

De asemenea promovarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional material şi imaterial din judeţul Alba, pe plan naţional şi internaţional sunt alte priorităţi. Înfiinţarea unei edituri culturale, a unei case de discuri, crearea unei biblioteci digitale, înfiinţarea unei mediateci dar şi a unor noi clase de arte şi meşteşuguri tradiţionale sunt alte proiecte importante pentru Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Poate cel mai important proiect al nostru în perioada următoare va fi Centenarul Unirii pentru care vom lucra cu seriozitate la pregătirea unor manifestări culturale de calitate dar ne propunem şi o dublă intrare în Cartea Recordurilor, în 2018, cu două evenimente culturale surpriză.

Este o provocare şi o onoare, după cum am mai spus, dar sper să reuşesc să realizez toate proiectele propuse bazându-mă mai ales pe echipa minunată de colegi pe care o am în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba a spus prof. Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Alexandru Pal este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, clasa prof. dr. Gheorghe Zamfir şi lector univ. dr. Dalila Cernătescu. De la vârsta de 7 ani cântă la pian, de peste 20 de ani cântă la nai şi de 10 ani conduce muzical diverse formaţii artistice, compune şi aranjează muzical lucrări în diferite stiluri muzicale (folclor, muzică uşoară, muzică clasică, muzică religioasă). Începând din 2009 conduce Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba, fiind dirijorul orchestrei şi şeful serviciului ce funcţionează în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Alexandru Pal are şi o importantă activitate didactică fiind cel care a înfiinţat prima clasă de nai din sistemul de învăţământ preuniversitar din judeţul Alba (în cadrul Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia) şi prima clasă de nai din sistemul de învăţământ universitar din Ardeal (la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca).

Profesorul Alexandru Pal, este autorul „METODEI DE NAI”, una dintre cele mai complete lucrări de specialitate dedicate instrumentului muzical NAI din Europa, lucrare care în anul 2015 a fost nominalizate la Premiul „Constantin Brâncuşi” pentru Artă şi Cultură acordat de Academia Română. În anul 2013 a fost ales, cu peste 90% din voturi exprimate, reprezentant al salariaţilor din Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, iar în perioada 2001-2008 a fost delegat al României în Parlamentul European al Tinerilor, structură care funcţionează sub patronajul Parlamentului European şi al Secretarului General al Consiliului European.

Alexandru Pal a absolvit numeroase cursuri de formare profesională în domenii precum managementul proiectelor, managementul resurselor umane dar şi un master în Business Administration la Academia Britanică de Afaceri şi Comunicare Bucureşti.

 

Cezar Firu

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel

 

Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager
Educaţie joi, 18 aprilie 2024, 15:23

Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager

Într-o lume a schimbărilor în ritm alert și a cerințelor tot mai complexe de pe piața muncii, Asociația EDUSPACE a lansat cel mai complex...

Asociația EDUSPACE a lansat programul revoluționar Future Manager
Minor molestat de un pedagog
Educaţie miercuri, 17 aprilie 2024, 18:06

Minor molestat de un pedagog

Un elev de 15 ani (clasa a IX-) de la Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” din Oradea a fost molestat de pedagogul de serviciu.  ...

Minor molestat de un pedagog
Platforma digitală de corectare, în atenția Ministerului Educației
Educaţie marți, 16 aprilie 2024, 09:43

Platforma digitală de corectare, în atenția Ministerului Educației

Pornind de la experiența simulărilor din lunile trecute, când s-a atestat în toate școlile și liceele din țară noul sistem, autoritățile...

Platforma digitală de corectare, în atenția Ministerului Educației
Elevii de la ”Economic”, cei mai buni la ECOMAT
Educaţie luni, 15 aprilie 2024, 14:32

Elevii de la ”Economic”, cei mai buni la ECOMAT

În cadrul acestui eveniment care face parte din Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară, Regionale și Interjudețene, ce vizează elevii...

Elevii de la ”Economic”, cei mai buni la ECOMAT
Educaţie luni, 15 aprilie 2024, 11:29

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba

Metoda de corectare digitală a fost deja pusă în practică în cadrul simulărilor care au avut loc în luna martie.   Reprezentanții...

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba
Educaţie joi, 11 aprilie 2024, 11:46

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea

Aceste clădiri vor avea spații moderne și multifuncționale, iar exteriorul va fi reabilitat, anunță Primăria Oradea.   Durata de...

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea
Educaţie joi, 11 aprilie 2024, 08:20

Începe înscrierea în învăţământul primar

Între 14 şi 17 mai se vor procesa cererile-tip de înscriere şi se vor repartiza copiii la şcoala de circumscripţie.   Între 20 şi 27 mai...

Începe înscrierea în învăţământul primar
Educaţie marți, 9 aprilie 2024, 15:36

Vacanța de Paști

Anul acesta vacanța de primăvară include doar Paștele Ortodox, întrucât Paștele Catolic a fost celebrat pe 31 martie.   În 8 mai, elevii...

Vacanța de Paști