Ascultă Radio România Cluj Live

Poveştile misterioase din peştera Huda lui Papară

Dupa traseul pe care vi l-am propus zilele trecute, revin astazi asupra ultimei recomandari facute şi anume peştera Huda lui Papară.

Poveştile misterioase din peştera Huda lui Papară
Foto: huda-lui-papara

Articol editat de Carmen Sas, 12 noiembrie 2016, 06:00

Nu întamplător. Ci pentru că este pe cât de spactaculoasă, pe-atât de învăluită în mistere şi taine iar legendele ei sunt dintre cele mai fascinante.

Huda lui Papară se află în apropiere de comuna Sălcuia de Jos, jud. Alba.

Într-o traducere interpretată, numele peşterii ar însemna Adăpostul conducătorului, trimiţând astfel la posibilitatea ca aceasta să fie peştera  în care s-ar fi ascuns Zamolxes, zeul dacilor.

Este o peşteră care se evidenţiază nu numai prin poveştile ţesute în jurul istoriei ei ci şi prin superlativele de care se bucură. Pentru că Peştera Huda lui Papară  este cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cele mai lungi şi mai numeroase stalactite crescute strâmb şi cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

Reîntorcandu-ne la denumirea ei, pentru a-i descifra măcar o parte dintre taine, trebuie să ţinem cont de faptul că Huda este un regionalism ce înseamnă cale îngustă, groapă, gaură în pământ, peşteră sau adăpost.

Iar dacă pe asta am lămurit-o uşor, haideţi să vedem ce-i cu Papară.

O variantă luată în calcul de cercetători, ar fi aceea că provine de la latinul ”papa”, ce înseamnă conducător religios.

Termenul, preluat în limbile ”barbare”, s-ar fi transformat în papar. Deci Huda lui Papară ar putea înseamna adăpostul sau casa conducatorului religios.

În susţinerea acestei teze, arheologii au evidenţiat deja că, în preistorie şi în vremea dacilor, peştera a fost folosită ca locuinţă şi loc de cult.

Au fost identificate urme ale omului preistoric şi resturi de unelte de piatră neslefuite care ar putea aparţine omului de Neanderthal.

La toate acestea se adaugă şi Legenda solomonarilor. Pentru că, prin excelenţă, Huda lui Papară este locul care a ţinut în viaţă tradiţia si misterele solomonarilor, acele enigmatice personaje ale mitologiei populare româneşti.

Stăpâni ai vânturilor şi călători prin nori, solomonarii trăiesc în poveste dar şi prin pădurile  sau prin cătunele Apusenilor.

Iar faptul că, în zi senină de vară, fără nici un semn de ploaie, apa pârâului îşi înzeceşte debitul pentru câteva ore, măturând în cale animalele si căpiţele de fân de pe lunci, nu poate avea decât o explicaţie: în peşteră îşi au ”sălaş, solomonarii aducători de ploie şi balaurii lor. Poveştile din bătrâni ne spun că în peşteră sunt lacuri imense şi când balaurii se scaldă, apa dă peste marginea lacurilor şi inundă totul în aval.

În realitate, fenomenul este cu totul altul, dar prefer să vă las fascinaţi de legendă.

Legenda unei peşteri  dintr-un sat în care soarele răsare de două ori, pentru că, la orele dimineţii, soarele apare de după culmea Bedeleului şi se ridică pe cer. După câteva ore dispare, însă după vârful peretelui de calcar ce adăposteşte peştera Huda lui Papara. Este un perete impozant care acoperă aici jumătate din bolta cerului. Iar după aproape două ore, soarele se arată din nou, pentru a doua oară, în partea vestică a muntelui şi apune seara după culmile mai domoale de la vestul depresiunii.

De aceea, pentru toate aceste mistere şi lucruri fascinante, vă invit într-o excursie în trecutul îndepărtat al comorilor ce scot în lumină ameţitoarea succesiune a mileniilor, în negura cărora ne pierdem originea. Pentru că Apusenii sunt locuiţi din Paleolitic iar primul om în zonă nu a fost nici Petre, nici Ionci. A fost Omul de Neanderthal, acum 50.000 de ani.

Iar dacă urmele lăsate de el în galerile din Huda lui Papara au fost şterse de viituri, în Sala Minunilor,  cu siguranţă se găsesc stratificate vieţile miilor de generaţii care au trăit aici.

Şi de-aici, povestea merge mai departe…

 

Alin Pop

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 13:56

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris

Fotografii, documente si filme de arhivā, atelierul din Montparnasse în care a lucrat, precum și sculpturi aduse din colecții internaționale...

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa

Dramatizare radiofonică de Doina Papp.   Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Constantin Codrescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural vineri, 12 aprilie 2024, 13:02

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, duminică, 28 aprilie, între orele...

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural joi, 11 aprilie 2024, 09:55

S-a stins din viață Cornel Udrea!

Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947, în Gheorgheni, județul Harghita.   A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj, promoția...

S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural miercuri, 10 aprilie 2024, 09:38

Pagini de Operă la Radio Cluj

Pagini muzicale interpretate de Arona Bogdan, Liliana Feher, Sorin Lupu, Horațiu Ruști, Corneliu Huțanu vor aduce eleganța pe scena Casei Radio!...

Pagini de Operă la Radio Cluj