Ascultă Radio România Cluj Live

Animal de companie: Dresajul pozitiv sau educaţia la animalele de companie

Suntem obişnuiţi să vedem animale dresate în filme, la concursuri sau la poliţie şi multă lume are impresia că e nevoie de multe cunoştinţe şi timp pentru a dresa un animal.

Animal de companie: Dresajul pozitiv sau educaţia la animalele de companie

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 noiembrie 2016, 06:00 / actualizat: 18 noiembrie 2016, 14:12

Pe de-o parte aşa şi este însă, pe lângă acel dresaj făcut de profesionişti, putem şi noi să ne dresăm animalele acasă, indiferent de specie şi de cele mai multe ori chiar o facem fără să ne dăm neapărat seama. Desigur că toată lumea cunoaşte capacitatea fantastică a câinilor de a învăţa comportamente noi însă cei care-şi împart casa cu un papagal vor spune că şi aceştia învaţă foarte repede iar pisicile, chiar dacă par mai mofturoase, nu se lasă mai prejos.

poza-ii-ed-11

Ediţia de azi a fost inspirată de conferinţa despre managementul comportamentului din Cluj, de acum trei săptămâni, în care specialiştii internaţionali au discutat despre beneficiile dresajului pentru animalele cu care ne împărţim casa, cele din grădini zoologice, sanctuare sau chiar ferme.

Aşa cum am mai discutat în ediţiile anterioare, plictiseala este una dintre cauzele principale pentru apariţia comportamentelor nedorite la animalele de companie.

Vestea bună este că printr-un dresaj pozitiv, care motivează şi recompensează animalul pentru comportamentele potrivite, putem înlătura plictiseala şi să scădem şansele de a găsi surprize nedorite când ne întoarcem acasă. În plus dresajul pozitiv este ca o sesiune de sală pentru creier.

Pe lângă înlăturarea plictiselii prin acest dresaj pozitiv ne dezvoltăm o relaţie mai pozitivă şi mai sănătoasă cu animalul nostru bazată pe respect şi încredere reciprocă în loc de frică sau intimidare.
Dresajul ne ajută să ne învăţăm animalele diverse abilitaţi care să ne facă viaţa împreună cât mai plăcută.

În cazul câinilor de exemplu, dacă îi învăţăm comportamente simple, de bază, cum ar fi şezi, aşteaptă sau du-te la locul tău, dar într-o manieră pozitivă, putem preveni apariţia unor comportamente inadecvate născute din anxietate sau un stress ridicat precum lătratul excesiv, săritul pe musafiri sau agresivitatea faţă de străini sau alţi câini.

poza-i-ed-11Dresajul pozitiv este ca o comunicare între noi şi animal, ca o limbă comună pe care o învăţăm împreună. Aceasta ne ajută să ne transmitem unul altuia ce ne dorim astfel încât să fim siguri că ne intelegm. Un prim pas spre o comunicare eficientă, un dresaj pozitiv, este să ştim să punem întrebările potrivite şi să căutăm răspunsurile împreună cu animalul.

De exemplu dacă luăm cazul pisicilor, multă lume se plânge că acestea nu vin când sunt chemate. Întrebarea care vă poate ajuta să rezolvaţi această problemă este: are ceva de câştigat pisica dacă vine când este chemată? Dacă ajungem să cunoaştem ce-şi doreşte aceasta, putem să ne folosim de motivaţia ei pentru a o convinge să vină la noi. Dar nu uitaţi că exact ca şi în cazul nostru, aceasta îşi poate dori într-o zi mâncare, altă dată atenţie, poate chiar o jucărie sau pur şi simplu nu vrea să vină – caz în care vă recomand să-i respectaţi dorinţa, pentru că aşa cum vă spuneam dresajul pozitiv se bazează pe respect şi încredere. Ne dorim să-i transmitem animalului că înţelegem ce-şi doreşte şi putem să respectăm acest lucru.
Asta nu înseamnă că nu luăm în considerare comportamentele nedorite sau că nu setăm nişte limite clare, dinpotriva acestea sunt foarte importante. Ceea ce contează este cum impunem aceste limite sau reguli. Tehnicile care folosesc intimidarea sau frica nu au rezultate pe termen lung şi în plus nu-şi au locul într-o relaţie de prietenie. O relaţie sănătoasă are la bază respect şi încredere reciprocă. Este datoria noastră să luăm deciziile potrivite pentru amândoi şi putem face asta prin înţelegerea nevoilor animalului când a făcut comportamentul care ne-a deranjat.

Un exemplu este săritul câinelui pe noi atunci când ne întoarcem acasă care pentru unii oameni nu este tocmai plăcut. Să zicem că vrem să schimbăm asta. Primul pas este să revenim la acele întrebări. De ce sare câinele? O face de bucurie, vrea să fie cât mai aproape de noi, aşa cum şi noi ne îmbrăţişăm sau ne pupăm pe obraz cu persoanele dragi. Acum că ştim ce vrea el, următorul pas este să ştim ce vrem noi să facem. Cel mai probabil vrem să ne descălţăm şi să ne dăm jos haina de pe noi în linişte. Următoarea întrebare este cum împăcăm cele două nevoi: a noastră şi a câinelui. O soluţie poate fi să-l învăţăm să stea calm în poziţia şezi până ne dezbrăcăm noi, după care ne salutăm şi ne bucurăm împreună că ne-am reîntâlnit. Acesta este doar un simplu exemplu.

Întrebările şi soluţiile pot să fie multiple, important este să ţinem cont de ele pentru că acestea stau la baza unui dresaj pozitiv eficient, indiferent de specia de animal.

Vă aşteptăm pe www.radiocluj.ro să discutăm despre exemple de-ale voastre prin care aţi aplicat dresajul pozitiv sau să ne spuneţi ce probleme întâmpinaţi şi să încercăm să găsim împreună soluţiile potrivite, atât pentru voi cât şi pentru animalul de companie.

 

Vlad Vancia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Rubrica realizată în colaborare cu Vlad Vancia ?i Carina Matei poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare joi de la ora 13,30.

Sesam deschide cartea: „Tuck pentru totdeauna”
Campanii vineri, 12 aprilie 2024, 08:41

Sesam deschide cartea: „Tuck pentru totdeauna”

Imaginați-vă povestea ca pe o plasă de prins fluturi, iar fluturii sunt toate acele lucruri care ne fascinează și ne intrigă, lucruri pe care...

Sesam deschide cartea: „Tuck pentru totdeauna”
Radio Cluj… la modă: Patru dimensiuni creative
Campanii joi, 11 aprilie 2024, 06:00

Radio Cluj… la modă: Patru dimensiuni creative

Am avut ocazia să asist și, în egală măsură, să vorbesc la deschiderea unei expoziții care se desfășoară zilele acestea la Turnul...

Radio Cluj… la modă: Patru dimensiuni creative
Incluziv: Parcările pentru persoanele cu dizabilităţi nu sunt un moft
Campanii marți, 9 aprilie 2024, 06:00

Incluziv: Parcările pentru persoanele cu dizabilităţi nu sunt un moft

Deşi amenzile au crescut în 2020, acestea aproape că nu au produs nicio diferenţă: în special în parcările centrelor comerciale, unde...

Incluziv: Parcările pentru persoanele cu dizabilităţi nu sunt un moft
Filmul de weekend: Strălucirea eternă a minții neprihănite, după 20 de ani
Campanii sâmbătă, 6 aprilie 2024, 00:00

Filmul de weekend: Strălucirea eternă a minții neprihănite, după 20 de ani

Așa începea unul dintre cele mai stranii filme care s-au făcut vreodată: ”Eternal sunshine of the spotless mind”.   S-au împlinit de...

Filmul de weekend: Strălucirea eternă a minții neprihănite, după 20 de ani
Campanii joi, 4 aprilie 2024, 06:00

Radio Cluj… la modă: UAD•FASHION•WORKSHOPS – Comunicarea în modă

Este prima conferință dintr-o serie de trei ce sunt dedicate unui subiect extrem de interesant: Comunicarea în modă și strategiile de PR așa...

Radio Cluj… la modă: UAD•FASHION•WORKSHOPS – Comunicarea în modă
Campanii marți, 2 aprilie 2024, 06:00

Incluziv: Ziua conştientizării autismului, sărbătorită cu challenge-uri la Bistrița

Centrul de Resurse şi Referinţă Micul Prinţ din Bistriţa a început din acest an, implicând adolescenţi şi tineri care i-au fost elevi în...

Incluziv: Ziua conştientizării autismului, sărbătorită cu challenge-uri la Bistrița
Campanii duminică, 31 martie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului

Recomandare de la Eli Bădică, editoare coordonatoare a imprintului n’autor:   Pentru că pe 26 martie a fost marcată Ziua...

Ce mai citim: Recomandarea editorului
Campanii vineri, 29 martie 2024, 06:00

Sesam deschide cartea: „Invizibilii”, de Ioana Pârvulescu

Încercați să spuneți povestea din imaginație, fascinați de ilustrațiile viu colorate. Pe lângă acestea, literele păreau doar niște semne...

Sesam deschide cartea: „Invizibilii”, de Ioana Pârvulescu