Ascultă Radio România Cluj Live

Poftiţi la ştrudli!

Ştrudelul şvăbesc, sau ştrudli, cum îi spun etnicii sătmăreni, se va afla loc de mare cinste sâmbătă, 19 noiembrie, când, la Casa Schwab va fi organizată o nouă ediţie a festivalului dedicat acestui delicios preparat.

Poftiţi la ştrudli!
Foto: Poftiţi la ştrudli!

Articol editat de , 19 noiembrie 2016, 06:00

Ştrudlifest, sau Festivalul Ştrudliului, este organizat de Forumul Democrat German și comunitatea germană de la Biserica Calvaria, iar degustarea lui, începând cu ora 18:00, va fi însoţită de un program cultural susţinut de formaţii şvăbeşti.

La Satu Mare, festivalul se află deja la cea de-a opta ediţie, iar prin organizarea acestui eveniment, reprezentanţii Forumului Democrat German doresc să pună în valoare elementele ce conferă unicitate şi identitate regiunii, şi să promoveze în rândul tinerilor bucatele tradiţionale şvăbeşti moştenite din generaţie în generaţie.

Fiind un preparat tradiţional specific şvabilor sătmăreni, Iosif Holczli, preşedintele Forumul German pentru Regiunea Satu Mare, spune că au fost începute deja demersurile în vederea înregistrării acestui produs la OSIM:

Ştrudli este un brand al Forumului German, este proprietatea noastră, ca atare dorim să-l înregistrăm şi avem şanse. Am depus documentaţia la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, deocamdată am primit un refuz provizoriu, deci va trebui să venim cu un plus de argumente în favoarea înregistrării acestui produs tradiţional şi specific şvabilor sătmăreni. (Iosif Holczli)

La fel ca pe timpuri, şi în prezent şvabii sătmăreni prepară ştrudli din ingredientele pe care orice gospodină le are în cămară. De aici şi ideea că deşi este un preparat ieftin, este deosebit de gustos. Andreea Merker ne spune reţeta şi modul de preparare:

Pentru aluat este nevoie de un kilogram de făină, trei ouă, trei lingiri de ulei, o linguriţă de sare şi o jumătate de litru de lapte bătut, astfel încât să se obţină o compoziţie moale. Pentru umplutură, după gust şi preferinţe, este nevoie de cartofi, brânză sau gem. Modul de preparare este următorul: făina, ouăle, cele trei linguri de ulei şi sarea se pun într-un castron şi se amestecă cu laptele bătut care va fi adăugat treptat. Aluatul obţinut se întinde pe suprafaţa de lucru, iar jumătatea foii este unsă cu umplutura dorită. Cu cealaltă jumătate de foaie acoperim umplutura, apoi tăiem bucăţile de ştrudli în formă pătrată. Fiecare bucată de ştrudli este prăjită pe ambele părţi în ulei bine încins, iar după ce se răcesc le servim cu lapte, sau lapte bătut. (Andreea Merker)

Pentru festivalul de sâmbătă, organizatorii au pregătit 120 de kilograme de făină, 40 de litri de ulei, 50 de kilograme de cartofi, 360 de ouă, 50 de litri de lapte acru şi 15 kg de brânză.

Vă daţi seama câte ştrudli delicioase vor fi preparate şi consumate?

 

Stela Tudor

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii