Ascultă Radio România Cluj Live

Anxietatea generalizată dublează riscul de cancer, la bărbați

Tulburarea anxioasă generalizată îi expune pe bărbaţi la un risc dublu de a muri de cancer. Prin urmare, este extrem de important ca acest factor să fie ţinut sub control. Însă cercetătorii de la Universitatea Cambridge nu au observat această asociere la femei, potrivit studiului lor apărut în revista medicală Le Généraliste.

Anxietatea generalizată dublează riscul de cancer, la bărbați

Articol de Bianca Câmpeanu, 4 decembrie 2016, 06:00

Anxietatea generalizată vizează circa 5% din populaţie şi se manifestă mai ales prin simptome precum tensiune musculară, probleme legate de somn, dificultăţi de concentrare, nervozitate. Echipa britanică de cercetători a analizat datele a aproximativ 16.000 de adulţi europeni. Diagnosticele de anxietate le fuseseră puse acestora între 1996 şi 2000. Apoi, cercetătorii au recensat cazurile de decese provocate de cancer.

Astfel, explică Le Généraliste, rezultatele au arătat că bărbaţii suferind de o dezordine anxioasă severă sunt de două ori mai expuşi riscului de a muri de cancer. Constatarea a rămas valabilă şi după ce ei au luat în calcul şi alţi factori: vârsta, bolile cronice, bolile mentale grave, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică sau tratamentele medicamentoase.

Totuşi, afirmă autorii studiului, nu putem spune că anxietatea reprezintă o cauză directă, este posibil ca bărbaţii anxioşi să adopte un stil de viaţă şi/sau să prezinte alţi factori care cresc riscul de a dezvolta un cancer care să le provoace decesul.

Însă acest studiu sugerează că personalul din sănătate trebuie să acorde o mai mare atenţie tulburărilor anxioase. Cu siguranţă, alte studii vor determina cu mai multă precizie ce tipuri de cancer şi cu ce rată de mortalitate sunt mai specific asociate cu anxietatea.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate