Ascultă Radio România Cluj Live

Animal de companie: Cum să fim responsabili cu prietenii noștri

Salut şi bun venit la o nouă ediţie, una mai specială de această dată. Având în vedere că Moş Nicolae tocmai ne-a vizitat şi Moş Crăciun este pe ultima sută de metri cu pregătirile, aş vrea să vorbesc azi despre ce înseamnă deţinerea responsabilă de animale de companie.

Animal de companie: Cum să fim responsabili cu prietenii noștri
Foto: Animal de companie: Cum să fim responsabili cu prietenii noștri

Articol de Bianca Câmpeanu, 8 decembrie 2016, 06:00 / actualizat: 8 mai 2017, 22:49

Să oferi sau să primeşti un animal ca un cadou poate să fie o idee bună şi cu siguranţă poate produce multă bucurie. Să ai grijă de un animal este un privilegiu şi relaţia trebuie să fie benefică de ambele părţi. Beneficiile unei astfel de relaţii vin şi cu nişte obligaţii din partea noastră.

Prin deţinerea responsabilă de animale de companie, ne referim la anumite acţiuni pe care le avem în vedere. Pentru că eu sunt o persoană care învaţă mai bine când am un exemplu clar în faţă, aş vrea să vă prezint ce înseamnă această deţinere responsabilă, printr-un exemplu şi anume, cel al îndrăgitelor ţestoase de Florida cunoscute şi sub numele de ţestoase cu tâmple roşii.
În primul rând, când ne decidem să cumpărăm sau să facem cadou o astfel de reptilă, este bine să citim cât mai mult despre această specie şi să aflăm de unde provine, cât de mare creşte, cât trăieşte, ce mănâncă s.a.m.d.. În cazul nostru e bine să ştim că o astfel de ţestoasă poate ajunge până la 40-45 de cm (dimensiunea carapacei), poate cântării 1,5 – 2kg şi în grija noastră ajunge să trăiască chiar şi 50 de ani.

rpoicon

E bine să ştim aceste informaţii pentru că a deţine responsabil un animal înseamnă să ne luăm un angajament pentru tot restul vieţii acelui animal. În cazul ţestoaselor acest angajament poate merge după cum spuneam chiar 50 de ani. Nu este vina ţestoasei că aceasta creşte mare şi cu siguranţă nu înţelege dacă este abandonată că noi nu mai avem un spaţiu adecvat în care să o ţinem.
Trebuie să ştim că îngrijirea unui animal necesită timp şi bani pe termen lung. Ţestoasele au nevoie de un terariu, adică un spaţiu care are atât apă în care poate înota dar şi un spaţiu în afara acesteia unde se poate retrage pentru a se încălzi. Apa se murdăreşte repede şi trebuie schimbată chiar şi de 2-3 ori pe săptămână. Elementele de încălzit apa şi aerul costă bani şi consumă curent iar dacă nu are parte de temperaturi potrivite, ţestoasa se poate îmbolnăvi.

Îngrijirea medicală este un alt aspect de care trebuie să ţinem cont şi este bine să ne interesăm care sunt veterinarii din zona noastră, specializaţi pe animale exotice.
E bine de ştiut că viitorul nostru animal de companie mănâncă, şi aşa cum nici nouă nu ne-ar plăcea să mâncăm zilnic acelaşi fel de mâncare, la fel nu le place nici testoaselor. Acestea au nevoie de o hrană variată, cât mai sănătoasă şi prezentată în aşa fel încât să stimuleze un mod cât mai natural de hrănire. Astfel ne asigurăm că sănătatea atât fizică cât şi psihică a prietenului nostru este ridicată.

Ce facem în cazul în care trebuie să plecăm mai multe zile de acasă? Chiar dacă în ziua de azi există mai multe dispozitive prin care se asigură hrănirea şi încălzirea automată, tot avem nevoie de o persoană care să vină să verifice că acestea funcţionează corect şi că ţestoasa nu suferă sau nu a evadat.

testoasa-de-florida

Un alt aspect de luat în considerare este impactul pe care acest animal îl poate avea asupra mediului înconjurător. E bine să ne asigurăm că animăluţul nostru nu are un impact negativ asupra altor oameni sau animale din jur. Din acest punct de vedere, aceste ţestoase care provin din America de Nord, au produs un mare dezechilibru aici la noi în ţara dar şi în restul Europei. Datorită unei informări precare sau a lipsei de responsabilitate, unii oameni au ajuns să elibereze în natură aceste ţestoase. Motivele sunt diverse, ba că au ajuns prea mari şi sunt greu de îngrijit, fie că au devenit plictisitoare sau că un alt animal de companie le-a luat locul. Problema este că aceste ţestoase eliberate s-au adaptat foarte bine mediului şi au început să elimine ţestoasa de apă europeană care a ajuns o specie pe cale de dispariţie. Experţii în ecologie afirmă că posibila dispariţie a ţestoasei de apă europene va avea un impact ecologic negativ asupra mediului. Pentru a preveni acest dezastru Uniunea Europeană chiar a interzis prin lege importul ţestoasei de Florida.

Printr-o deţinere responsabilă ne putem asigura că vom avea o relaţie frumoasă cu animalul ales, indiferent de specie, şi nu vom crea mai multe probleme mediului înconjurător. În caz că vă gândiţi să vă îmbogăţiţi viaţa cu un animal de companie, sper că aceste informaţii să vă ajute în alegerea speciei potrivite.

Nu uitaţi că vă stăm la dispoziţie pe www.radiocluj.ro/animal-de-companie.

 

Vlad Vancia

Rubrica realizată în colaborare cu Vlad Vancia și Carina Matei poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare joi de la ora 13,30.

 

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie joi, 19 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie

Salut și bine v-am găsit la o ediție dedicată iubitorilor de pisici în special! Astăzi vom povesti puțin despre beneficile deținerii...

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie joi, 12 aprilie 2018, 11:10

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?

Salutare şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii care ia în serios animalele de companie dar şi pe cei care le îngrijesc. Aşa cum am...

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
Animal de companie joi, 5 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție dedicată felinelor noastre dragi! Astăzi vă invit la o discuție despre beneficiile cățăratului...

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
caine_dresat
Animal de companie joi, 29 martie 2018, 09:46

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?

Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii în care încercăm sa înţelegem mai bine comportamentele diverselor animale de companie....

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?
Animal de companie joi, 22 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?

Salut și bine v-am găsit! Astăzi încheiem oficial seria dedicată tarantulelor. Vom discuta despre cum să hrănim și mânuim tarantula. Dieta...

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?
Animal de companie joi, 15 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?

Bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! După cum v-am promis în edițiile anterioare și pe cea de astăzi o vom dedica...

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?
Animal de companie joi, 8 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție de primăvară! Pentru început, tuturor femeilor și mamelor vă doresc o zi minunată, așa cum vă...

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi
Animal de companie joi, 1 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! Vom începe luna martie cu o ediție dedicată unui animal de companie exotic:...

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?