Ascultă Radio România Cluj Live

[AUDIO] O zi greu de uitat…o zi care lor le-a marcat viaţa şi care nouă ne-a schimbat pretenţiile

Sâmbătă, 10 decembrie, o zi greu de uitat…o zi care lor le-a marcat viaţa şi care nouă, celor care ne-am aventurat în lumea lor, ne-a schimbat percepţiile şi pretenţiile!

tanti Salvina si nea Niculita
Foto: tanti Salvina si nea Niculita

Articol de Carmen Sas, 12 decembrie 2016, 06:00 / actualizat: 12 decembrie 2016, 11:56

Timp de două săptămâni, Radio Cluj a desfăşurat o campanie de într-ajutorare a doi oameni foarte în vârstă din satul Ciocăneşti, comuna Mogoş, judeţul Alba. Am făcut apel la toţi oamenii cu suflet mare, pentru a aduna alimente neperisabile şi bani pentru doi bunici din Munţii Apuseni. Ni s-au alăturat în această campanie, mult mai mulţi oameni decât ne-am fi aşteptat, astfel încât, portbagajul maşinii noastre s-a umplut iar în contul în care v-am solicitat ajutorul, s-a adunat suma necesară pentru a se putea achiziţiona două panouri fotovoltaice, cu care să putem da lumină, la propriu, pentru două suflete. Aşa că sâmbătă de dimineaţă am urcat în maşină şi am luat drumul munţilor. Cu harta în mână, pe o ceaţă lăptoasă, după 3 ore de mers, după ce am urcat şi coborât drumuri de munte necurăţate de zăpadă şi întrebându-ne mereu dacă nu cumva am greşit ori am ieşit de pe ruta noastră, am ajuns la capătul lumii…aşa ni s-a părut a fi cătunul ascuns undeva între pădurile şi vârfurile din Apuseni. Doar 10 case sunt în Ciocăneşti, în timp ce în satul de care aparţine cătunul, nu sunt mai mult de 60 de suflete. „Nu mai sunt oameni”, spune nea Niculiţă…

 

 

Nea Niculiţă şi tanti Salvina au trecut de mult peste 80 de ani şi sunt doi bătrâni de care lumea a uitat. Singuri, fără niciun membru al familiei care să le deschidă poarta ori să le bată la uşă, cei doi îşi duc traiul simplu de pe o zi pe alta, în două căsuţe vechi de sute de ani, construite din lut şi lemn şi acoperite cu paie, aşa cum numai în Apuseni mai există. Şi Soarelui îi e greu să le intre în casă; abia îşi poate trimite câte o rază subţire prin ochiul mic de sticlă. Doar o pisică şi un câine mai îndrăznesc să îi viziteze în fiecare zi.

 

 

Tanti Salvina a fost căsătorită dar a rămas văduvă de mulţi ani şi de atunci e singură în inima munţilor. Nea Niculiţă nu a fost însurat niciodată iar de când i-au murit cei dragi, părinţii, e singur pe lume. Niciunul nu a lucrat niciodată, nici nu ar fi avut unde, de altfel, în lumea în care ei trăiesc, singurul lor venit sunt cei 100 şi câţiva lei pe care îi primesc ca şi ajutor de la primărie. Trăiesc din ce pot cultiva în grădinuţele mici din faţa casei: o mână de cartofi şi trei vrejuri de fasole, oricum nu ar creşte nimic în solul muntos. Acu câţiva ani buni, când se puteau mişca fără bastonul care acum îi însoţeşte la fiecare pas, mai puteau creşte un animal, două iar Nea Niculiţă se mândreşte că a avut chiar şi câţiva stupi de albine. Stupi primitivi, din tufe împletite şi lipiţi cu pământ dar funcţionali ani buni, cu care şi-a îndulcit traiul, o vreme.

 

 

Acum nu îl mai ţin puterile să se ocupe de ei. Pentru cele 7-8 găini ale lui tanti Salvina nu e chiar aşa mult de lucru, noroc că e iarbă în jur.

Din ce trăiesc? Din acel ajutor social. Şi da, din ce pot semăna şi cultiva în grădinuţele din faţa caselor lor: o mână de cartofi şi doi pari de fasole. Altceva nu se prinde în pământul acela. Şi chiar dacă s-ar prinde, cine să îl mai lucreze?

Zilele lor se desfăşoară de ani buni după acelaşi scenariu: se trezesc pe la 5-6, fac focul şi apoi încropesc ceva de mâncare. Nu au unde să se ducă, vecinii stau la 1 km distanţă, biserica e şi mai departe iar altcineva nu mai e pe aici. Noroc că nu stau prea departe unul de altul şi îşi mai pot da bineţe.

Lumină în case au de la flacăra din sobă sau de la lampa cu petrol. Asta când au ce pune în lampă, oricum mai mult stau pe întuneric. Lumânările sunt scumpe, bani nu-s, cine să le dea lumină…?!

Norocul lor a fost că i-au descoperit, în cătunul de la marginea lumii, un grup de tineri iubitori de munte şi de frumos; pentru că zona aceasta din Apuseni, dacă e să o vizitezi ca şi turist, cu ochii însetaţi doar de frumos, este minunată! Marius Turc, Ioan Benea Jurca, Ion Crişan, Andrei Mîndula şi Horia Mihai Gligor sunt cei care şi-au dorit să facă ceva să îi ajute pe cei doi bătrâni. Povestea lor a ajuns la urechile noastre prin intermediul Mihaelei Gligor, sora unuia dintre băieţi, o mai veche cunoştinţă a noastră, care a venit cu povestea aceasta la radio. Şi bine-nţeles, noi am răspuns „prezent”. Mai mult, v-am rugat şi pe voi, prietenii noştri din on line şi on air, să veniţi alături de noi. Aşa se face că, în doar două săptămâni, am reuşit să adunăm aproape 4.000 de lei, cu care am cumpărat două panouri fotovoltaice şi becuri pe care să le instalăm în casele celor doi bunici. De campania pe care Radio Cluj a desfăşurat-o s-a auzit în toată ţara, ne-am întâlnit acolo, în cătunul de la munte, chiar sâmbătă, cu un grup de enoriaşi care a venit cu preotul lor tocmai din judeţul Arad, din localitatea Agrişu Mic. S-a strâns o mulţime de alimente: făină, zahăr, sare, ulei, conserve, dulciuri şi fructe, de care cei doi bătrânei s-au bucurat ca nişte copii. Imaginaţi-vă că nu mai văzuseră portocale de peste 30 de ani!!!

Dar cea mai mare bucurie a fost că în sfârşit, după decenii bune, în casele lor a ajuns lumina. Ochii lui tanti Salvina s-au umplut de lacrimi şi nu putea decât să îi mulţumească lui Dumnezeu şi să ne binecuvânteze pe toţi cei care am ajutat-o iar nea Niculiţă, văzând cum arde becul în odaia lui, s-a apucat de cântat…

 

 

Ce altă bucurie să ne fi dorit acum, în ajun de Crăciun, noi, cei care am reuşit, prin mici eforturi, să umplem de fericire sufletele a doi bătrâni de care întreaga lume a uitat, care, din păcate, nu mai contau pentru nimeni?

Nu vă pot descrie bucuria din ochii lui tanti Salvina sau din cei ai lui nea Niculiţă, când au văzut că oameni din toate colţurile ţării, ba chiar şi din străinătate, s-au gândit la ei. Lacrimile lor de bucurie şi binecuvântările pentru fiecare dintre noi, nu vor găsi cuvintele potrivite!

 

 

De aceea, noi cei de la Radio Cluj vă mulţumim fiecăruia în parte pentru că v-aţi deschis inimile şi pentru că aţi fost generoşi cu doi oameni pe care nu i-aţi văzut sau cunoscut niciodată dar a căror poveste, prezentată de noi, v-a impresionat la fel de mult ca şi pe noi.

 

 

Sărbătoarea de Crăciun a celor doi bătrâni din cătunul Ciocăneşti, judeţul Alba, tanti Salvina şi nea Niculiţă, va fi acum binecuvântată de grija şi omenia noastră.

 

 

Să aveţi şi voi sărbători binecuvântate!

 

text: Carmen Sas/sursă foto: Mihai Gligor şi Marius Turc

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla
Reportaje joi, 14 martie 2024, 06:00

Revine la Cluj Festivalul filmului italian, Visuali Italiane

Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București, va fi prezentă la deschiderea ediției de la Cluj-Napoca joi, 14 martie,...

Revine la Cluj Festivalul filmului italian, Visuali Italiane