Ascultă Radio România Cluj Live

O nouă speranță pentru pacienții cu diabet de tip 1

O echipă de cercetători de la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), în colaborare cu cercetători de la Universitatea Côte d’Azur-CNRS-Inserm-iBV şi cercetători germani şi danezi, au descoperit o moleculă care ar putea fi capabilă să regenereze celulele care produc insulina la persoanele care suferă de diabet, a informat universitatea bruxeleză într-un comunicat dat pe 5 decembrie.

O nouă speranță pentru pacienții cu diabet de tip 1

Articol editat de cristina.rusu, 20 decembrie 2016, 06:00

Descoperirea a fost realizată pe cobai şi a fost validată parţial în cazul oamenilor. Ea ar putea constitui o nouă speranţă pentru pacienţii afectaţi de diabetul de tip 1.

Cercetătorii au demonstrat că GABA, un neurotransmiţător, ar putea induce regenerarea celulelor care produc insulina.

Efectiv, diabetul, mai ales cel de tip 1, se caracterizează printr-o pierdere treptată de celule beta pancreatice, care produc insulina. Acestea au o capacitate de înmulţire foarte limitată.

În consecinţă, odată distruse celulele beta, pacienţii au nevoie de un tratament pe viaţă constând mai ales în injecţii zilnice cu insulină.

Descoperirea noilor compuşi capabili să restaureze masa acestor celule beta pierdute este deci esenţială.

Într-un articol publicat recent în revista ştiinţifică „Cell”, cercetătorii au explicat că au descoperit că GABA ar putea induce transformarea celulelor alfa în celule beta în nişte modele celulare umane.

Aceste celule beta sunt complet funcţionale şi capabile să corijeze diabetul indus chimic la cobai, subliniază comunicatul.

Noua descoperire poate fi extrem de interesantă pentru dezvoltarea de noi tratamente împotriva diabetului.

În Belgia, se estimează că peste 600.000 de persoane suferă de diabet. 

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate