Ascultă Radio România Cluj Live

Consultări politice pentru desemnarea premierului

UPDATE ora 14:15

Consultări politice pentru desemnarea premierului

Articol editat de , 21 decembrie 2016, 09:51 / actualizat: 21 decembrie 2016, 14:56

Deşi propunerea a surprins, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că aceasta este una interesantă şi nu reprezintă un impediment în semnarea protocolului de colaborare parlamentară cu social-democraţii.

Doamna Sevil a condus într-o perioadă Ministerul Dezvoltării sau era oricum secretar de stat şi cunoaşte destul de bine administraţia, şi nu avem elemente ca să spunem că nu ar fi un om capabil pentru această funcţie. (Kelemen Hunor)

Fostul premier Victor Ponta în Cabinetul căruia Sevil Shhaideh a deţinut portofoliul Dezvoltării susţine la rândul său că este un bun profesionist.

Cunoscând-o pe Sevil, am lucrat foarte bine cu Sevil, şi dacă nu îmi plăcea nu o propuneam ministru. O votez cu plăcere, dacă va veni în Parlament. (Victor Ponta)

În schimb, deputatul liberal Gigel Ştirbu a criticat faptul că Sevil Shhaideh este o apropiată a liderului PSD Liviu Dragnea.

E o surpriză extrem de neplăcută. Se vede clar că domnul Dragnea doreşte să-şi pună un subordonat, că nu pot să-i spun altfel acestei doamne, pentru ca în următoarea perioadă, dacă îşi va lămuri problemele penale, problemele juridice, probabil domnia sa va solicita demisia acestei doamne, urmând ca domnia sa să urce treptele Palatului Victoria. (Gigel Ştirbu)

Şi Uniunea Salvaţi România contestă propunerea PSD-ALDE şi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu o accepte, spune deputatul USR Cristian Ghinea.

Va conduce dacă va ajunge în poziţia asta un guvern disfuncţional, pentru că nu putem avea două structuri de putere, un guvern şi un partid. Liviu Dragnea îşi lasă un om de paie, pentru a putea să-şi pregătească să vină el prim-ministru.( Cristian Ghinea)
…………………………………………………………………………………………..

UPDATE ora 13:30

La ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, PNL a acuzat PSD că se abate de la promisiunile electorale şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la discursul anti-occidental al unora dintre liderii PSD-ALDE.
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a exprimat şi nemulţumirea partidului cu privire la avansarea numelui Sevilei Shaidehh pentru funcţia de prim ministru.

Este o propunere care arată obsesia de control a domnului Liviu Dragnea. Este o propunere care ne duce cu gândul la practici din timpul mandatului domnului Adrian Năstase sau din momente politice când Guvernul era condus prin interpuşi. Eu cred că este un semnal nefavorabil pentru mediul economic, pentru întreprinzători. Nu cred că oamenii, când au votat PSD, au votat  ca în fruntea Guvernului să fie fina domnului Liviu Dragnea. (Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan)

…………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 12.00:

Sevil Shhaideh, fost ministru al dezvoltării regionale şi fost secretar de stat este propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de prim-ministru al României. Timp de 20 de ani , Sevil Shhaideh a fost şi director de servicii în Consiliul Judeţean Constaţa.

Sevil Shhaideh are 50 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

La consultările cu preşedintele Iohannis mai sunt aşteptaţi miecuri, 21 decembrie, reprezentanţii PNL, UDMR şi USR, iar joi, 22 decembrie, cei ai PMP şi ai minorităţilor naţioanle.

………………………………………………………………………………………….

Preşedintele Klaus Iohannis începe miercuri, 21 decembrie, ultima rundă de consultări politice pentru desemnarea unui premier şi formarea noului guvern.

PSD şi ALDE merg împreună la discuţiile de la Palatul Cotroceni, unde vor propune un singur candidat pentru şefia guvernului din rândul social-democraţilor.
PSD și ALDE vor propune un premier din rândul social-democraților desemnat de comun acord de cele două formațiuni poitice. Președintele PSD, Liviu Dragnea, speră ca persoana desemnată să fie acceptată de șeful statului pentru a putea începe procedurile de formare a guvernului.

UDMR nu va intra la guvernare alături de PSD și ALDE, dar nu exclude o posibilă colaborare parlamentară. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, spune că la discuțiile cu șeful statului vor fi prezentate proiectele pe care UDMR le va susține în noul legislativ.

Liberalii vor decide în această dimineață cu ce mandat merg la Cotroceni, dar, spunea secretarul general interimar al PNL. Marian Petrache, liberalii trebuie să se pregătească pentru opoziție.

La consultările de miercuri sunt așteptați și cei de la USR, care au anunțat că vor face opoziție și nu vor susține un guvern format în jurul PSD.

Consultările pe tema noului Guvern vor continua joi, 22 decembrie, cu PMP și grupul minorităților naționale.

 

Redacţia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

România, la 20 de ani de la integrarea în NATO
Politic marți, 2 aprilie 2024, 10:57

România, la 20 de ani de la integrarea în NATO

Alianţa, care va împlini în curând 75 de ani de la înfiinţare, a fost creată pentru a contracara ameninţarea sovietică, iar acum pe cea a...

România, la 20 de ani de la integrarea în NATO
La 29 martie 2004 România adera oficial la NATO
Politic vineri, 29 martie 2024, 11:04

La 29 martie 2004 România adera oficial la NATO

Parteneriatul strategic cu Statele Unite încheiat în timpul preşedintelui Emil Constantinescu, la 8 ani de la căderea comunismului, şi...

La 29 martie 2004 România adera oficial la NATO
Horia Constantinescu renunță la șefia ANPC
Politic joi, 28 martie 2024, 09:49

Horia Constantinescu renunță la șefia ANPC

Într-o postare pe o reţea de socializare, Horia Constatinescu precizează că demisionează pentru a-şi dedica timpul campaniei electorale şi...

Horia Constantinescu renunță la șefia ANPC
Informații utile pentru românii din străinătate
Politic duminică, 24 martie 2024, 12:34

Informații utile pentru românii din străinătate

Aceștia au la dispoziție informații privind procedura de vot, documentele de identitate necesare și alte detalii legate de scrutin.   Lista...

Informații utile pentru românii din străinătate
Politic joi, 21 martie 2024, 13:34

Creșterea salariilor la stat, discutată la Guvern

Ordonanța de urgență cu caracter fiscal, care se află în primă lectură, permite majorarea salariilor celor care lucrează la stat la...

Creșterea salariilor la stat, discutată la Guvern
Politic marți, 19 martie 2024, 10:50

Contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită se dezbate astăzi

Biroul Electoral Central a respins, duminică, 17 martie, protocolul de constituire a alianţei electorale ‘Dreapta Unită USR – PMP...

Contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită se dezbate astăzi
Politic luni, 18 martie 2024, 19:12

Moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu

Formaţiunea politică USR îl acuză că de la preluarea mandatului i-a tratat cu dispreţ pe fermierii nemultumiţi şi nu a raspuns solicitărilor...

Moţiune simplă împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu
Politic luni, 18 martie 2024, 15:12

Comasarea alegerilor intră în dezbaterea Parlamentului

Discuțiile încep în comisiile de specialitate de la Senat, prima Cameră sesizată în acest caz. Între timp, coaliția de guvernare se reunește...

Comasarea alegerilor intră în dezbaterea Parlamentului