Ascultă Radio România Cluj Live

Crăciunul vegetarienilor

Prin bucătărie este vânzoleală mare în aceste zile. Acum se pregătesc bunătăţile de Crăciun, de la sarmale la friptură, la cozonaci şi la alte delicatese. Cum se învârte un vegetarian printre fripturi, cârnaţi şi prăjiturile apetisante, de care se bucură marea majoritate, ne spune Ioana care este vegetariană de 20 de ani.

Crăciunul vegetarienilor

Articol editat de , 21 decembrie 2016, 06:00

Ioana B.: Se învârte cum se învârte în fiecare zi, meniul de Crăciun este un meniu foarte colorat pentru că este plin de legume, de fructe multe.

Rep.: Pregătiţi ceva special de Crăciun?

Ioana B.: Da, o reţetă cu broccoli, cu roşii, iată culorile Crăciunului se împletesc fabulos în această reţetă minunată căreia îi mai adăugăm şi două fire de ceapă verde, puţin usturoi, o linguriţă de muştar Dijon, piper, sare de mare, ulei de măsline după gust, broccoli este baza, o căpăţână mare de broccoli, 4 roşii de mărime medie, şi iată că vom obţine o salată în culorile Crăciunului. Să nu fierbeţi prea mult broccoli, un minut este suficient.

Rep.: Ce mai mâncaţi voi de Crăciun?

Ioana B.: Să nu credeţi că nu mâncăm sarmale, sarmale deosebit de gustoase cu orez, ciuperci, morcovi, ceapă, toate cele, mai puţin carne; de ce nu o pizza cu bucăţele de ananas, o pizza exotică.

Rep.: La desert?

Ioana B.: Merge foarte bine o salată de fructe colorată, după fantezia fiecăruia.

Meniul vegetarian de Crăciun poate fi un festin al ingredientelor sănătoase şi o sărbătoare a culorilor. Am pătruns şi în bucătăria restaurantului Samsara pentru a afla cum putem pregăti un meniu vegetarian de Crăciun. Alin Boşaş, managerul restaurantului:

Pentru gustări reci putem să facem un guacamole cu pâine prăjită, dacă suntem acasă şi nu avem, sau cu lipie, pe care putem cumpăra dinainte; putem să facem un humus, care este foarte uşor de pregătit acasă. Putem să facem un babaganu, care este pasta tradiţională de vinete dar scoatem maioneza şi facem cu pastă tradiţională de susan, adică tahina. Facem un platou din toate acestea pe care eu le-am amintit. Putem să folosim nucile, să facem o brânzică de migdale, de exemplu. Dacă este vorba de preparate principale, adică un preparat mai consistent, putem face dovlecel la cuptor spre exemplu, dovlecei umpluţi cu legume, foarte bine condimentaţi; putem să mergem pe un năut cu mango şi tofu, o mâncărică frumoasă lângă care putem să punem orez, la fel de bine putem să servim şi cu o lipie sau cu pâine prăjită cu puţin usturoi. Un chili vegetarian  se poate pune la o masă principală de sărbători şi bineînţeles, dacă nu cumva am luat desertul înainte, putem să terminăm cu nişte bombonele de cocos şi ghimbir, care pot fi servite ca şi desert dar nu ne afectează digestia, dacă le avem la final.

Fie că discutăm despre Crăciun sau despre sărbătorile de Anul Nou, trebuie să avem o masă echilibrată, nu trebuie să exagerăm mai mult decât o facem de obicei. Întotdeauna trebuie să ne gândim să facem un echilibru în ceea ce mâncăm, să nu aglomerăm foarte tare sistemul digestiv. Aşa cum bine ştim, marea majoritate tinde să exagereze în perioada sărbătorilor, să mănânce mai mult decât este nevoie, aşa că recomandarea noastră este să facă o masă echilibrată. (Alin Boşaş)

 

 

Rodica Tulbure

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor
Reportaje miercuri, 27 martie 2024, 14:10

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și a deschis porțile pentru a 14-a oară, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.   Din...

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca