Ascultă Radio România Cluj Live

Învață să spui ”nu” și vei trăi mai bine

Spunea Sfântul Francisc de Assisi că trebuie să începem prin a face ceea ce este necesar, apoi ceea ce este posibil şi imediat vom descoperi că reuşim imposibilul.

Învață să spui ”nu” și vei trăi mai bine
Foto: Învață să spui ”nu” și vei trăi mai bine

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 decembrie 2016, 06:00

Micile acţiuni cotidiene ne pot ajuta să ne modificăm comportamentul, până la punctul în care ajungem să fim protagoniştii unei schimbări radicale a vieţii noastre.

A şti să spui nu în fiecare zi reprezintă un act de învăţare constantă care îţi va face viaţa mai bună. Conform lui Francesc Torralba, doctor în filosofie şi autor al cărţii Saber decir que no (Să ştii să spui nu), exerciţiul prin care înveţi să spui nu cauzează nelinişte, dar este preambulul libertăţii la locul de muncă şi în viaţa personală. Tocmai de aceea este atât de important să ştii să spui nu, deoarece eliberează şi îţi permite să-ţi trasezi propria viaţă sau propriul itinerar.

De cele mai multe ori spunem da pentru a îndeplini expectativele celuilalt sau pentru a nu ne simţi excluşi din grup, dar ceea ce trebuie să facem este să ne dezvoltăm propriul proiect personal. În acest sens, Torralba spune că nu este suficient să spunem nu doar acelor relaţii care ne fac rău sau încercărilor de a fi exploataţi la locul de muncă, ci şi propunerilor, stilurilor de viaţă, consumismului, individualismului, violenţei sau corupţiei. Dar mai ales, este important să nu ne mai comparăm cu ceilalţi, ci să ne acceptăm cu propriile capacităţi, deoarece acceptarea este foarte eliberatoare şi ne scuteşte de tensiuni interioare.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate