Ascultă Radio România Cluj Live

Cum mâncăm cumpătat de sărbători

În această perioadă trebuie să facem faţă foarte multor ispite, pe lângă faptul că pregătim mâncărurile, le degustăm, organizăm mese în familie şi cu oameni dragi în jur, trebuie să ştim ce mâncăm, cum mâncăm din aceste bucate pe care le pregătim şi …să nu uităm că punem la final pe masă şi tot felul de prăjituri, câte n-am mâncat poate într-un an întreg.

Cum mâncăm cumpătat de sărbători

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 decembrie 2016, 06:00

Cum facem să ne ferim de indigestie sau de kilogramele în plus?
Am cerut sfaturi de la nutriţionistul-dietetician, Sorina Adam:

Cuvântul cheie în această perioadă este moderaţia şi varietatea, adică nu cred că trebuie să ne abţinem de la produsele tradiţionale.

Sărbătorile sunt un prilej de a ne întâlni cu cei dragi, fie că este vorba de familie sau de prieteni. Aceste întâlniri, de obicei, au loc în jurul mesei, aşa este tradiţia şi cred că trebuie să o respectăm în continuare.

Produsele tradiţionale, la noi, care se pun pe masa de Crăciun sunt puţin mai grase. În tradiţia noastră este carnea de porc care se consumă în cantităţi mai mari în acestă perioadă.

Repet, nu mâncarea este cea care pune probleme, ci cantităţile pe care le mâncăm. După o perioadă în care am ţinut post, tubul nostru digestiv va face faţă mai greu produselor mai bogate în grăsimi şi în zaharuri.

Cred că ar trebui să mâncăm câte puţin din fiecare. Cu siguranţă fiecare are un preparat preferat şi atunci să se axeze pe acela şi poate să le elimine sau doar să le guste pe restul.

Există câteva trucuri care ne ajută poate la o digestie mai bună:

Dacă am ţinut post este bine să preparăm mai dietetic produsele, sărmăluţele să le facem cu o carne mai slabă, să evităm să cumpărăm carnea gata tocată din magazine pentru că este destul de bogată în grăsimi.

Putem să evităm să mâncăm ca şi garnitură cartofii lângă carne, nu neapărat pentru că nu este o combinaţie bună , ci pentru că pe masa de sărbători avem destui carbohidraţi. Poate că o să mâncăm şi o prăjitură, o felie de cozonac, poate mâncăm şi o felie de pâine cu o salată la aperitiv şi atunci, ca să ajutăm digestia este bine ca alături de carne să avem fie legume, fie murături.

Atenţie la murături! Murăturile benefice, cele care ne aduc probiotice şi cele care ajută la o digestie mai bună, sunt murăturile în saramură. Evitaţi murăturile puse cu oţet şi cu zahăr care nu mai au aceste calităţi.

Dacă vrem să nu abuzăm de grăsimi, putem să preparăm o supă mai light sau dacă mâncăm ciorbă, putem să înlocuim smântâna care se pune în ciorbă cu un iaurt mai cremos. Nu recomand niciodată iaurtul cu 0,1 % grăsime pentru că nu se compară gustul şi consistenţa, dar un iaurt cremos sau o smântână mai slabă, 10-12% grăsime, este de preferat.

Un alt truc, să nu mâncăm toate preparatele la aceeaşi masă. Cu siguranţă dacă mâncăm aperitive în care avem caltaboş, tobă şi alte produse specifice, mai mâncăm la felul principal, friptură şi pe urmă şi două, trei sărmăluţe, nu ştiu dacă vom putea digera chiar atâtea grăsimi.

Putem de exemplu, să mâncăm la amiază friptura alături de o garnitură şi să lăsăm sarmalele la masa următoare. (Sorina Adam, dietetician-nutriționist)

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 19:09

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală

Incidentul s-a petrecut luni, 22 aprilie 2024, în jurul prânzului.   Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și un echipaj SMURD,...

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală
10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 17:55

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca

Fun Factory, East 17, Whigfield, Nana, C-Block, DJ Sash!, N&D și Andreea Bănică vor concerta pe 7 iunie, de la ora 20.00, la BT Arena din...

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca
Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 11:01

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024

Cel mai mare târg de carte din Transilvania revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții de...

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024
”Galeria Verde”
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

”Galeria Verde”

Îndrumați de către specialiști, copiii au descoperit o serie de informații interesante despre răsaduri, plantatul de primăvară precum și...

”Galeria Verde”
De prin Cluj sâmbătă, 20 aprilie 2024, 13:15

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc

Acesta a fost preluat de către echipajul SMURD şi transportat la spital pentru investigaţii şi îngrijiri medicale.   Conform primei...

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 14:30

Experimente-n stradă cu studenții de la Fizică

Studenții de la Facultatea de Fizică a UBB din Cluj-Napoca ne așteaptă pe toți, indiferent de vârstă, să luăm parte la experimentele pe care...

Experimente-n stradă cu studenții de la Fizică
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 13:25

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj

Temperaturile ridicate de la începutul acestei luni au favorizat înmulţirea lor într-un ritm alarmant. Alături de acet tip de ploșnițe,...

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 12:44

Vouchere culturale și sportive pentru elevii din Cluj-Napoca

Elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a vor primi 600 lei pentru evenimente culturale, iar elevii din clasele a III-a vor beneficia de 500...

Vouchere culturale și sportive pentru elevii din Cluj-Napoca