Ascultă Radio România Cluj Live

Carne clonată pe masa de Crăciun

Oamenii de ştiinţă susţin că până în 2050 inclusiv tradiţionala masă de Crăciun va avea un aspect cu totul inedit.

Carne clonată pe masa de Crăciun

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 decembrie 2016, 06:00

În viziunea cercetătorilor în alimentaţie, curcanul de pe masa de Crăciun va fi crescut în mod artificial în bioreactoare şi va avea o carne fără grăsime, dar fortificată cu vitamine, subliniază publicaţia britanică Mirror.

În viitor, în loc de carne şi produse din carne livrate de la abatoare vom avea carne din aşa-zise culturi la scară largă de carne din celule stem, sunt de părere experţii, care argumentează că schimbările climatice, creşterea populaţiei şi apariţia bacteriilor rezistente la antibiotice vor face inutile şi chiar falimentare fermele de animale şi păsări.

Potrivit specialiştilor în alimentaţie, carnea clonată va putea fi programată să aibă formă de curcan, pui de găină, vită sau orice alt sortiment de carne pe care îl doreşte consumatorul.

Tradiţionaliştii nu au de ce să se teamă, pentru că noile tehnologii vor avea în vedere toate ‘plăcerile’ culinare de Crăciun, dar şi protejarea sănătăţii omului şi protejarea mediului, a declarat Dickon Ross, redactor la revista de ştiinţă şi tehnică E&T.

Alte previziuni ale cercetătorilor subliniază că în viitor vor fi construite frigidere inteligente, care vor monitoriza cantitatea de hrană extrasă de consumator şi îl vor atenţiona pe acesta cu privire la ce şi cât să mănânce. Gătitul la domiciliu va fi şi el proiectat în viziunea cea nouă, relevă Mirror. Gospodinele vor avea în 2050 posibilitatea să gătească diverse feluri de mâncare folosind un cuptor cu imprimantă în 3D.

Cercetătorii avertizează că până în 2030 este posibil ca fermele de animale şi păsări să fie considerate de domeniul istoriei, schimbările climatice şi creşterea populaţiei forţând pur şi simplu omenirea fie să devină vegetariană, fie să consume carne crescută în laborator.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate