Ascultă Radio România Cluj Live

Studiu: impactul vinului în formarea melanomului

Alcoolul este considerat un factor care ar putea provoca diferite tipuri de cancer, iar un nou studiu adaugă pe listă încă o formă de cancer, şi anume cel de piele.

Studiu: impactul vinului în formarea melanomului

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 decembrie 2016, 06:00 / actualizat: 28 decembrie 2016, 8:22

Cercetători de la Universitatea Brown, din Statele Unite, susţin că un consum, chiar şi moderat, de alcool, este asociat cu un risc mai mare de melanom – cea mai letală formă de cancer de piele. Studiul lor a dezvăluit că vinul alb are un impact mai mare asupra riscului de melanom, faţă de vinul roşu, berea sau lichiorul, iar zonele predispuse a fi afectate sunt cele care, în mod normal, nu sunt expuse soarelui.

Eunyoung Cho, profesor asociat de dermatologie şi epidemiologie la Warren Alpert Medical School, din cadrul Universităţii Brown şi colegii acesteia au colectat date de la trei studii ample, la care au participat 210.252 de persoane, toţi aceştia furnizând informaţii în legătură cu obiceiurile legate de consumul de alcool, locul de domiciliu şi istoricul medical, inclusiv detalii despre arsuri solare şi bronz. Pe durata unei perioade de urmărire de 18 ani, 1.374 de persoane (mai puţin de 1% dintre participanţi), au fost diagnosticate cu melanom invaziv. Rezultatele, publicate în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, relevă faptul că fiecare 12,8 grame de alcool pur (un pahar de vin, o bere sau un păhărel de lichior), consumat zilnic se asociază cu un risc cu 14% mai mare de cancer de piele.

Iar când cercetătorii au analizat fiecare tip de băutură în parte, au descoperit că una dintre ele ieşea în evidenţă: fiecare pahar de vin alb pe zi a fost asociat cu un risc cu 13% mai mare de melanom, în timp ce alte forme de alcool nu influenţează riscul într-un mod important din punct de vedere statistic.

 

RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate