Ascultă Radio România Cluj Live

Tenorul Bogdan Mihai, în premieră pe scena Operei din Cluj

UPDATE: Din motive obiective, tenorul Bogdan Mihai nu va putea fi prezent la Cluj pentru a susține rolul contelui Almaviva, acest rol urmând să fie interpretat de Ioan Hotea, marele câștigător al concursului Operalia / Placido Domingo / Londra 2015.

Tenorul Bogdan Mihai, în premieră pe scena Operei din Cluj
Foto: Tenorul Bogdan Mihai, în premieră pe scena Operei din Cluj

Articol de Bianca Câmpeanu, 9 ianuarie 2017, 06:00 / actualizat: 9 ianuarie 2017, 10:15

Farmecul serii va fi dublat de baritonul Marian Pop, ce se întoarce în orașul natal în rolul lui Figaro, pentru a se reîntâlni cu publicul care îl admiră și așteaptă mereu să-l revadă pe scenă.
Alături de cei doi invitați, valoroșii soliști ai Operei clujene care vor interpreta celelalte roluri principale sunt: Oana Trâmbițaș (Rosina), Cristian Hodrea (Don Bartolo) și Petru Burcă (Don Basilio). Participă Orchestra și Corul de bărbați al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului József Horváth, recentul câștigător al Premiului pentru “Cel mai bun dirijor“, la Gala Premiilor Operelor Naționale.
Spectacolul “Bărbierul din Sevilla“ este dedicat maestrului Petre Sbârcea, fost prim-dirijor al Operei Naţionale Române din Cluj timp de aproape 20 de ani (1957-1976) şi fost director al instituţiei. Petre Sbârcea este considerat unul dintre cei mai importanţi dirijori români începând cu a doua jumătate a secolului XX, fiind unul din cei mai apreciaţi elevi ai lui Sergiu Celibidache. Cariera lui Petre Sbârcea a cuprins numeroase spectacole de operă, dar şi concerte simfonice, în ţară şi în străinătate. Pe 14 ianuarie maestrul Petre Sbârcea sărbătorește 85 de ani de viață, așadar prin acest spectacol ne vom bucura să-i spunem împreună “La mulți ani!“.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Tenorul Bogdan Mihai va fi prezent în premieră pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, cu ocazia primei reprezentații a operei Il Barbiere di Siviglia din noul an, pe data de 11 ianuarie 2017!

Bogdan Mihai va interpreta și aria Cessa di piu resistere, extrem de rar cântată în România datorită dificultății pe care o impune, inclusă în mod excepțional în cadrul acestei reprezentații.

Bogdan Mihai reprezintă un talent rar și una dintre vocile de înaltă ținută recunoscute internațional, care au adus recunoaștere și prestigiu țării noastre, bucurând scenele lirice din întreaga lume. Har, pasiune și dăruire – acestea sunt primele note ale sufletului unui artist a cărui pregătire asiduă și-a găsit desăvârșirea în Italia, sub îndrumarea legendarei soprane Mirella Freni, cea care i-a conferit totodată bursa Nicolai Ghiaurov. Diploma masterală în belcanto a fost obținută la Universitatea Transilvania din Brașov, unde Bogdan Mihai a fost absolvent al clasei distinsei soprane Mariana Nicolesco.

Cele mai recente și memorabile apariții ale tenorului Bogdan Mihai includ debutul său pe scenele Semperoper Dresden, Deutsche Oper Berlin și Théâtre du Châtelet, Paris cu acest rol, abordat în mod unic: Contele Almaviva. Prezența la Festivalul Rossini din Pesaro, interpretarea rolului titular în Aureliano in Palmira de G. Rossini, la Festivalul Martina Franca, debuturile ca Ernesto în Don Pasquale de G. Donizetti, la Opera din Zürich și Nemorino în L’Elisir d’amore la Teatrul Mikhailvsky din St. Petersburg – sunt toate în egală măsură remarcabile.
Bogdan Mihai se distinge cu aceeași eleganță și în concerte, fiind invitat pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Națională Radio București, precum și pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu. La onoranta invitație a sopranei Angela Gheorghiu, Bogdan Mihai a participat și la o serie de concerte la Suntory Hall, în Tokyo.

În stagiunea 2014/2015 a debutat în rolul Cavalerului Belfiore din opera Il Viaggio a Reims de Rossini la Wildbad Rossini Festival și în rolul Almaviva la Teatro del Liceu din Barcelona, Opéra de Montreal și Oviedo. A urmat debutul la Royal Opera House din Muskat (Oman) în rolul Ernesto din Don Pasquale și Elisero din Mosè in Egitto de Rossini în superbul Dom din Milano, împreună cu legendarul Ruggero Raimondi, într-o producție lansată și pe DVD.
Cu un repertoriu impresionant, tenorul Bogdan Mihai strălucește pe orice scenă a lumii, lăsând amintirea unei interpretări impecabile, plină de esență și trăire. Aceleași calități excepționale i-au adus și invitația de a inaugura primul teatru liric înființat în Dubai, în aclamatul său rol Almaviva, cu ocazia premierei operei Il Barbiere di Siviglia. Interpretarea sa a fost, desigur, extraordinară, îmbogățind repertoriul care numără deja, în zece ani de carieră internațională, peste 190 de apariții în acest rol. De asemenea, a cântat rolul Ernesto din Don Pasquale la National Center for the Performing Arts din Beijing.

În stagiunea 2017/2018 Bogdan Mihai va cânta în La Sonnambula de Vincenzo Bellini la Teatro Verdi din Trieste, în Don Giovanni de Mozart la Dubai Opera House, în Otello de Rossini, într-un turneu cu Teatro San Carlo din Napoli în Seul, Hong Kong și Coreea și va debuta la Teatro Massimo din Palermo, Teatro Reggio din Torino și pe multe alte scene.

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

A murit Nicolae Manolescu
Cultural duminică, 24 martie 2024, 11:32

A murit Nicolae Manolescu

S-a stins din viaţă Nicolae Manolescu, cel mai important critic şi istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial. Dumnezeu să-l...

A murit Nicolae Manolescu
De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
Cultural duminică, 24 martie 2024, 00:00

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj

Piesa Hora Domnițelor de Radu Stanca Adaptarea radiofonică Ioan Chindriș. Regia artistică Ioan Tauf. În distribuție Teodora Mazanitis Fugaru,...

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Cultural sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului

Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de...

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural vineri, 22 martie 2024, 12:16

Ziua Porților Deschise la teatru

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei...

Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural joi, 21 martie 2024, 16:46

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online

Biblioteca Brukenthal are o colecţie de peste 280.000 volume, dar acestea se puteau consulta doar la sediu, prin căutarea în fişele de hârtie....

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural marți, 19 martie 2024, 18:04

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Revendicările vizează creşterea salariilor pentru lucrătorii din muzee şi biblioteci astfel încât să dispară discriminarea salarială între...

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 11:41

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024

Volumul apare la Editura Școala Ardeleană, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor...

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 06:00

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca

Aceasta se va afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și va fi mentorată de maestrul Cristian Mandeal.   S-au...

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca