Ascultă Radio România Cluj Live

Cum să trăieşti sănătos până la 110 ani respectând Dieta longevității

Valter Longo este un cercetător italian specializat în biochimie și neurobiologie, care trăiește în America și a studiat vreme de 25 de ani dieta persoanelor care trăiesc cel mai mult pe Terra. Rezultatele cercetărilor sale au fost incluse într-un volum de mare succes, intitulat chiar ”Dieta longevității”.

dieta
Foto: dieta

Articol de Carmen Sas, 12 ianuarie 2017, 16:49 / actualizat: 15 ianuarie 2017, 11:11

 

 

dieta

Volumul cuprinde informații importante privind procesul de îmbrătrânire. Valter Longo spune că mâncarea poate accelera îmbătrânirea celulară. Ideea cea mai importantă este că alimentația pe care o alegem ne influențează starea de sănătate și vârsta până la care trăim. El a studiat populațiile cele mai longevive care trăiesc în Ecuador, în Sardegna, în insulele Grecești și în Japonia.

Ce să mâncăm, așadar? Regulile de bază sunt: puține protenie, carbohidrați complecși proveniți din cereale integrale, multe verdețuri, puține fructe, leguminoase și ulei de măsline. Apoi, un capitol separat este postul, care are un rol important în dieta longevivilor planetei. În sensul că, o dată la șase luni, timp de 5 zile la rând ar trebui să încercăm să mâncăm o cantitate foarte mică de alimente.

În restul anului, principiile sunt următoarele. Pește de 2-3 ori pe săptămână, evitând speciile care provin din ape poluate cu metale grele, cum ar fi somon sau ton. Se recomandă să alegem peștele de apă dulce, sau peștele oceanic de mici dimensiuni, sardine, merluciu sau fructe de mare. Sunt binevenite cantități importante de leguminoase, fasole, năut, mazăre.

Dieta longevității este bogată în grăsimi nesaturate, cum ar fi cele conținute de nuci, migdale, alune, ulei extravirgin de măsline. Carbohidrații complecși nu trebuie să lipsească: pâine integrală, legume cu frunze verzi, cât mai puțină făină albă.

Conform teoriei lui Valter Longo, adulții tineri nu ar trebui să mănânce deloc carne. La copii se recomandă carnea, dar de preferat cea albă, nu cea roșie. După 70 de ani însă, se reintroduce carnea, pentru a nu pierde din masa musculară.

Un alt sfat este să se mănânce într-un interval de 12 ore (spre exemplu, dacă prima masă o luați la opt dimineța, cina nu va fi mai târziu de ora 8 seara). Nu se mănâncă nimic cu 3-4 ore înainte de a merge la culcare.

Pentru persoanele cu probleme de greutate se recomandă doar două mese pe zi, mic-dejun și prânz, sau mic-dejun și cină, dar și două gustări de maxim 100 de calorii, care să nu conțină zahăr.

Zahărul trebuie redus la maxim.

Este obligatorie activitatea fizică. O plimbare lungă și energică, bicicletă, înot sau alergare, timp de 30-40 minute odată la două zile, sau minim 2 ore în weekend.

 

Doina Borgovan/art.tradus din Corriere della sera

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate