Ascultă Radio România Cluj Live

Două expresii și efectele lor

Expresia „peştele de la cap se împute” este o ciuntire a alteia, care spune că „peştele de la cap se împute, dar de la coadă se curăţă”.

Două expresii și efectele lor

Articol de cristina.rusu, 25 ianuarie 2017, 08:49

Nu e de mirare că s-a „fracturat” expresia întreagă, fiindcă mai avem una, dintr-o poezie a lui Bolintineanu: „capul ce se pleacă, sabia nu-l taie”, ciuntită şi ea, fiindcă în întregime sună altfel: „capul ce se pleacă sabia nu-l taie, dar cu umilinţă lanţu-l încovoaie”.

Ciuntirea celor două expresii, esenţiale în descrierea onoarei şi a responsabilităţii naţionale, este, din nefericire, simptomatică.

Transferul responsabilităţilor şi, deci, a eventualelor vinovăţii, exclusiv asupra celor care conduc şi elogiul adus supravieţuirii prin laşitate apare în lucrările de psihologie socială, dar poate fi uşor detectată în afirmaţii de genul „poporul e minunat, dar politicienii sunt mizerabili” – de parcă acei politicieni ar fi fost teleportaţi aici dintr-o lume murdară, incompetentă şi coruptă dar vicleană până-n plăsele şi n-ar proveni din rândurile poporului.

Care popor pe de-o parte îi înjură, pe de alta îi admiră, altfel n-ai auzi/citi de atâtea ori că „în locul lor şi tu ai face la fel”.

Pur şi simplu nu concepem că există oameni competenţi, oneşti şi, culmea, modeşti!

Aşa cum beizadelele, interlopii şi păsăretul feminin nu pot concepe că fudulia şi tupeul lor stârnesc revoltă, nu invidie.

Trist e că nepriceperea şi necinstea fac casă bună cu nesimţirea şi agresivitatea, atât la politicieni cât şi la poporenii din mijlocul cărora s-au ridicat.

Datul cu părerea în necunoştinţă de cauză e la noi un sport naţional, cu mare vechime.

Sunt foarte mulţi inşi care postează comentarii dure pe forumul unei ştiri sau articol fără să fi citit decât titlul, sau, mai aiurea, pe baza sentimentelor faţă de autor.

Sunt, de asemenea, foarte mulţi care votează exclusiv pe baza unor manipulări grosolane, care stârnesc tot ce-i mai rău în ei.

Mă îngrozeşte refuzul generalizat de a purta controverse argumentate. Nu se raţionează, nu se analizează, majoritatea dă cu barda.

Iar de la dat cu barda online până la scos tesla în public e o cale mai scurtă decât am crede.

Soluţia? Curăţarea peştelui de la coadă.

În lipsa unui minim necesar de cetăţeni neinstruiţi şi needucaţi (diplomele sau/şi joburile n-au relevanţă) pe care să-i manipuleze, clasa politică va fi nevoită ori să-şi schimbe consistent apucăturile şi să-şi primenească rândurile, ori să dispară.

Altminteri, a tăia doar capetele balaurului, deşi vezi că-i cresc imediat altele, e prostie pură.

Iar a deveni sluga balaurului, doar ca să supravieţuieşti, e nimicnicie.

 

Dan Horea

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

party
Vorba dulce joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Vorba dulce luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Vorba dulce miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Vorba dulce vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Vorba dulce vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Vorba dulce duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Vorba dulce marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Vorba dulce vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost