Ascultă Radio România Cluj Live

„Belșug și gust de poveste” la Sibiu

Sibiul a primit miercuri, la Atena, titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019.

„Belșug și gust de poveste” la Sibiu
Foto: marginimea sibiului

Articol de , 27 ianuarie 2017, 06:00 / actualizat: 18 iulie 2017, 14:48

Regiunea Sibiu, definită de municipiile Sibiu şi Mediaș, Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului și Țara Secașelor, va deveni în 2019 capitală gastronomică. Acest titlu, pe lângă onoarea pe care o aduce Ardealului, vine și cu o serie de responsabilități. Astfel că, Sibiul a intrat deja pe un drum drept spre modernizare culinară și pregătiri intense pentru valul de turiști care va acapara Regiunea Sibiu în 2019.

Titlul de Regiune Gastronomică acordat Sibiului cu sloganul „Belșug și gust de poveste” aduce o plusvaloare gastronomiei locale, prin investițiile în acest program și nu numai. Cu siguranță gradul de ocupare a pensiunilor din Gura Râului o să crească prin promovarea produselor tradiționale precum telemeaua de oaie, brânza de burduf, laptele de bivoliță, preparatele din carne de porc, tocănița de oaie și cea de vițel. Toate aceste preparate vor fi produse de producătorii locali și deja ne gândim la o creștere economică și în curțile acestora. (Proprietarul unei pensiuni agroturistice din Gura Râului)

Bucătarii de la restaurantele sibiene spun că turiştii caută tot mai mult diversitatea culinară, dar şi produse tradiţionale şi că Sibiul merită acest titlu. Am aflat și care sunt cele mai căutate produse culinare, fie ele tradiționale sau nu.

Pe lângă mâncarea tradiţională, fiecare bucătărie a preluat câte ceva din bucătăria tradiţională. Se cer mult muşchiuleţul de porc, sărmăluţele, tochitura şi pastrama. Avem o bucătărie cu preparate destul de ample ca preparate tradiţionale, dar trebuie puse în valoare.

La restaurantul nostru cel mai cerut preparat este pieptul de rață, cu cartofi gratinați, sos de fructe de pădure și un mix de legume trase la tigaie. Ca desert avem un lava cake, cu înghețată de vanilie, care merge perfect după felul principal.

Bugetul estimat al programului Regiune Gastronomică pentru perioada 2017-2019 este de 8.659.200 euro.

Cristina Bălău

Ascultă LIVE Radio Antena Sibiului online AICI.

Un septuagenar susține că nu a mai băut apă de cincizeci de ani
Diverse duminică, 24 martie 2024, 00:00

Un septuagenar susține că nu a mai băut apă de cincizeci de ani

În schimb, pentru a se hidrata, bărbatul ar bea doar Coca-Cola.   Un obicei ciudat, care deocamdată nu pare să fi avut consecințe asupra...

Un septuagenar susține că nu a mai băut apă de cincizeci de ani
Burgeri pentru o dietă sănătoasă
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 12:00

Burgeri pentru o dietă sănătoasă

Specialistul explică faptul că acest fel de mâncare conţine o cantitate suficientă de proteine ​​şi poate face parte dintr-o dietă...

Burgeri pentru o dietă sănătoasă
Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte