Ascultă Radio România Cluj Live

[FOTO] Modificările la Codul Penal au scos mii de români în stradă

UPDATE, ora 20.50:

[FOTO] Modificările la Codul Penal au scos mii de români în stradă
Foto: Modificările la Codul Penal au scos mii de români în stradă

Articol editat de Andrei Cretoiu, 1 februarie 2017, 08:53 / actualizat: 1 februarie 2017, 21:07

În față la Prefectură sunt jandarmi și dube ale poliției care așteaptă coloana de protestatari care se întoarce din Mărăști.

protest cluj 7

……………………………………………………………………………………………………………….

La Cluj Napoca, protestatarii mărșăluiesc liniștiți, scandează:

Nu stați la căldură, PSD vă fură!

Vă rugăm să ne scuzați, suntem foarte supărați…

UPDATE, ora 20.20:

Protestatarii au ajuns în cartierul Mărăști, sunt peste 20 de mii de oameni!

UPDATE, ora 19 30:

La Cluj Napoca sunt peste 10 mii de oameni în stradă.

Coloana de protestatari a plecat în marș din Piața Unirii spre b-dul 21 Decembrie.

……………………………………………………………………………………………………………….

Cluj Napoca, ora 19.oo:

 

Dan Izvoreanu/Ovidiu Moldovan

……………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE, ora 20.20:

La Sibiu sunt peste 10 000 de persoane!

……………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE ora 20.45:

Și la Sighet s-au adunat să protesteze peste 70 persoane.

………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE ora 20.45:

La Baia Mare sunt peste 35oo de protestatari.

………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE ora 20.00:

Baia Mare: 

Peste 2.000 de persoane s-au adunat, miercuri seara, 1 februarie, în Piața Revoluției din municipiul Baia Mare pentru a protesta față de decizia Guvernului de a adopta ordonanța privind modificarea codurilor penale și proiectul de lege privind grațierea.

Protestatarii au venit cu pancarte și drapele tricolore, acțiunea începând cu imnul României, pus la difuzoare dintr-un apartament situat în vecinătate.

Majoritatea celor aflați în piață au fost tineri care s-au organizat pe rețelele de socializare, dar și persoane adulte care le-au amintit tinerilor că, în decembrie 1989, au mai ieșit în același loc când s-a produs căderea regimului comunist.

…………………………………………………………………………………………………………………

UPDATE ora 19.30:

Alba Iulia:

Aproape 2.000 de oameni, printre care și foarte mulți părinți cu copii mici în brațe, participă miercuri seara, 1 februarie la Alba Iulia la cea mai mare acțiune de protest desfășurată în ultimii ani în acest oraș, în semn de nemulțumire față de adoptarea de către Guvern a actelor normative referitoare la justiție.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Zalău

Peste 500 de persoane s-au adunat, în centrul Zalăului, pentru a protesta față de proiectul de lege privind grațierea și ordonanţa de modificare a Codurilor penale, adoptate marți, 31 ianuarie, de Guvern.

Protestatarii au fluturat steaguri tricolore și au adus cu ei mai multe pancarde cu mesaje santiguvernamentale. Manifestaţia este una pașnică, se desfășoară fără incidente, la fața locului fiind prezente forțe de ordine ce supraveghează manifestanții.

………………………………………………………………………………………………………………………..

Oradea:

1500  de persoane se află în stradă şi la Oradea şi se îndreaptă spre Prefectură.

Autorizaţia a fost obţinută atât pentru protest, cât şi pentru un marş pe traseul: Piaţa Unirii – str. Iuliu Maniu – Centrul Civic – Prefectura Bihor – Republicii – Piaţa Unirii.

 

Dinicu Braghină

…………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE ora 20.50:

La Bistrița Năsăud sunt peste 3000 de protestatari, care au mărșăluit prin oraș și s-au întors din nou în față la Prefectură.

………………………………………………………………………………………………………………………

Bistrița Năsăud:

Aproape 500 de oameni s-au adunat în această seară, miercuri, 1 februarie, pe platoul din fața Palatului Administrativ din Bistrița, pentru a protesta.

Ei au început să se adune încă de la ora 15.00, dar în jurul orei 18.30. încă mai puteau fi văzuți oameni alăturându-se manifestanților.

Nu au fost înregistrate incidente, ordinea fiind asigurată de un dispozitiv format din jandarmi și polițiști locali. Manifestația a fost autorizată, iar cei adunați să protesteze au spus că vor veni și mâine în același loc.

 

Florin Săsărman

……………………………………………………………………………………………………………………..

Satu Mare:

Aproximativ 1.000 de sătmăreni au ieşi în stradă în după amiaza zilei de miercuri, 1 februarie, pentru a protesta împotriva deciziilor luate de Guvernul României referitoare la modificarea Codului Penal.

La ora 17:00, prevăzută pentru începerea protestului, în pasajul Corneliu Coposu s-au adunat circa 200 de persoane.

După aproximativ 40 de minute, când coloana a pornit înspre sediul PSD, numărul participanţilor la protest a ajuns la aproape 1.000, acestora continuând să li se alăture şi alte persoane.

Stela Tudor

………………………………………………………………………………………………………………………..

UPDATE ora 18.00

Câteva mii de protestatari se află în faţa Guvernului în Bucureşti. 500 de oameni sunt prezenţi acum în faţa Palatului Administrativ din Bistriţa pentru a protesta împotriva modificărilor aduse de ordonanţele adoptate, marți, 31 ianuarie, de Guvern.

În centrul oraşului Satu Mare, aproape 600 de oameni scandează lozinci antiguvernamentale.

În Alba Iulia 200 de oameni mărşăluiesc prin centrul oraşului.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE, ora 11:30

Peste o mie de persoane s-au adunat şi miercuri, 1 februarie,  în faţa Guvernului pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.
Protestul se desfăşoară în mod paşnic, fără incidente. Forţe ale Jandarmeriei Capitalei supraveghează zona în care se află protestatarii.
Manifestanţii au început să se adune în Piaţa Victoriei în jurul orei 9,00.

………………………………………………………………………………………………..

Decizia Guvernului a scos oamenii din nou în stradă. Mii de persoane au protestat în mai multe oraşe din ţară şi în capitală.

Sibiu, Ploieşti, Oradea, Timişoara, Arad, Bacău, Constanţa, Baia Mare sunt doar câteva dintre oraşele care şi-au arătat nemulţumirea faţă de ordonanţa de urgenţă a Guvernului.

La Cluj, 10 mii de oameni au mărşăluit pe străzi până la ora 3 noaptea. Oamenii au pornit din Piaţa Unirii, din centrul oraşului, şi au ajuns în cartierul Mănăştur.

La Bucureşti, peste 12 mii de persoane s-au strâns în faţa Guvernului şi au cerut demisia Executivului.

…………………………………………………………………………………………………

Codul Penal a fost modificat de Guvern printr-o ordonanţã de urgenţã care a fost publicatã deja în Monitorul Oficial.

Cea mai mare parte a prevederilor urmeazã sã intre în vigoare la 10 zile de la publicare.

Prevederea privind termenul de 6 luni pânã la care pot fi fãcute denunţuri privind sãvârşirea unor infracţiuni intrã în vigoare de la momentul publicãrii ordonanţei în Monitor.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat marți seară, 31 ianuarie, dupã şedința cabinetului, cã se menţine pragul de 200 de mii de lei sub care abuzul în serviciu nu va mai fi sancţionat penal.

Guvernul Grindeanu nu a renunţat nici la graţiere, care va face obiectul unui proiect de lege ce va fi trimis în procedurã de urgenţã la Parlament, potrivit ministrului Justiţiei.

Cele douã documente nu figurau pe agenda şedinței de guvern de marți, 31 ianuarie.

Ministrul justiţiei Florin Iordache a spus că astfel, legislaţia în vigoare  se armonizează cu deciziile Curţii Constituţionale. Florin Iordache a precizat că abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu mai este considerat penal:

Ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează şi nu mai este sancţionat penal – asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum. Ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanţa putea să considere 400.000, putea să considere 1 milion. Dacă vă uitaţi în Codul Penal, putea să considere 2 milioane de euro şi atunci, în aceste condiţii, am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Ceea ce este foarte important pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu, nu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia Curţii. (Florin Iordache, ministrul Justiției)

Florin Iordache a mai spus că ordonanţa de urgenţă prevede și că favorizarea infractorului se dezincriminează dacă fapta este săvârşită de un membru al familiei sau de un afin până la gradul II. Guvernul a mai aprobat marți, 31 ianuarie, şi un proiect de lege privind graţierea unor pedepse. Aici nu sunt incluşi violatorii, cei acuzaţi de fapte de corupţie, de săvârşirea de acte de violenţă şi recidiviştii.

 

Radio România Actualități

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Stirea zilei miercuri, 6 martie 2024, 09:26

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu

Șoferii de autocamioane care doresc să tranziteze frontiera dintre România și Ucraina prin punctul de la Halmeu, au de așteptat în prezent...

Coloana de TIR-uri se întinde pe 13 km la punctul de trecere a frontierei Halmeu
Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Stirea zilei marți, 5 martie 2024, 14:26

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România. Marți, 5 martie, a pornit primul utilaj pentru forajul...

Încep lucrările pentru construirea celor mai lungi tuneluri feroviare din România
Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Stirea zilei miercuri, 14 februarie 2024, 08:42

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor

Mai multe instituţii – printre care şi DIICOT – investighează atacul cibernetic care a afectat activitatea a 25 de unităţi medicale...

Continuă investigațiile asupra atacului cibernetic care a afectat activitatea spitalelor
Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei marți, 13 februarie 2024, 06:00

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România

Marți, 13 februarie, va fi Ziua mondială a Radioului, mijloc de informare pe care UNESCO îl apreciază ca pe o parte esențială a vieții...

Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la Radio România
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 13:23

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]

UPDATE: ora 13.35 Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul din Sighetu Marmației se numără printre...

Mai multe spitale din țară, afectate de un atac cibernetic [UPDATE]
Stirea zilei luni, 12 februarie 2024, 09:29

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor

La şedinţa de săptămâna trecută PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. Cea mai vehiculată variantă este ca în 9 iunie,...

Coaliţia de guvernare reia discuţiile privind comasarea alegerilor
Stirea zilei vineri, 9 februarie 2024, 12:07

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]

UPDATE: ora 16.14 România este pregătită pentru orice decizie în procesul privind Roşia Montană, dă din nou asigurări premierul Marcel...

România, în așteptarea deciziei în procesul Gabriel Resources vs. Roșia Montană [UPDATE]
Stirea zilei joi, 8 februarie 2024, 12:02

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]

UPDATE: ora 18.00 Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la o concluzie finală în privinţa comasării alegerilor, în urma şedinţei de coaliţie...

Comasarea alegerilor – o nouă rundă de discuții în coaliția de guvernare [UPDATE]