Ascultă Radio România Cluj Live

Tendinţe şi preţuri noi pe piaţa imobiliară din Cluj Napoca

Piaţa imobiliară din Cluj-Napoca a cunoscut o creştere de peste 10 procente în ultimele patru luni. Preţurile pentru apartamentele vechi, de una şi două camere, au cunoscut o ascensiune chiar mai mare.

Tendinţe şi preţuri noi pe piaţa imobiliară din Cluj Napoca

Articol editat de miclaus, 15 februarie 2017, 06:00

Dacă un imobil de aproximativ 45 de metri pătraţi din cartierul Grigorescu se vindea în toamnă cu 55 – 58.000 de euro, acum apartamente similare de două camere se găsesc pe piaţă, la aproximativ 63 – 65.000 de euro.

Cele mai căutate sunt garsonierele, apartamentele cu o cameră şi cele cu două camere. Un apartament pe care îl cumpărai poate cu 55.000 de euro vara trecută acum este 65.000. Bineînţeles, acestea sunt preţuri care se cer, nu întotdeauna se şi obţin. Dar, foarte des rămân uimită că apartamente într-o stare deplorabilă, doar pentru că sunt două camere decomandate în zona bună, se cumpără peste noapte. (Adania Folea, agent imobiliar)

Cele mai spectaculoase preţuri le găsim însă în noua zonă rezidenţială care se construieşte în apropierea FSEGA – Iulius Mall.

Agentul imobiliar Adania Folea spune că, în prezent, aceasta este cea mai scumpă zona a Clujului.

Zona FSEGA, zona Iuliul Mall, zona aceea cumva între Gheorgheni şi Mărăşti este foarte căutată în general de tineret. Bineînţeles, aici un aport important au avut toate construcţiile noi care au apărut în timp relativ scurt, tot felul de ansambluri rezidenţiale care au crescut cota, pentru că oferă nişte condiţii într-adevăr mai mult decât decente, impresionante chiar, dar şi preţurile sunt pe măsură.

Chiar urmează să se construiască un nou imobil vis-a-vis de Iulius Mall unde vor fi preţuri undeva la 1.500 de euro plus TVA pe metru pătrat. În condiţiile în care locuinţele se vor vinde semifinisate. De asemenea, în ansamblul vecin, care este finalizat, avem apartamente finisate, undeva la 60 de metri pătraţi plus terasă care s-au vândut la 190.000 de euro. Deci sunt nişte preţuri exclusiviste şi cu toate acestea îşi găsesc cumpărători. (Adania Folea)

În general oamenii de afaceri străini, care au nevoie de o locuinţă de protocol, sau IT-işti cu pretenţii caută această zonă. De asemenea, cei care doresc o investiţie se orientează, în general, spre această zonă FSEGA – Iulius Mall, pentru că şi chiriile sunt aici pe măsură.

În cazul oamenilor care nu se gândesc la un apartament ca la o investiţie, ci caută o locuinţă pentru ei şi familie, tendinţele sunt oarecum altele. Cartierele considerate bune în mod tradiţional, precum Gheorgheni, Grigorescu şi zona centrală rămân în topul preferinţelor.

Agentul imobiliar Adania Folea consideră însă că în găsirea unei reşedinţe a familiei contează foarte mult obişnuinţă celui care o caută, mai ales dacă acesta este clujean.

Aici este un pronunţat subiectivism. Am constatat că sunt oameni care au copilărit în Grigorescu, să spunem, care nici nu concep să se mute în altă parte. Pentru ei asta este zona de top. De asemenea, oameni care au copilărit în Gheorgheni, vor Gheorgheni. Dar şi pentru zonele mai periferice e acelaşi principiu. Adică un om din Someșeni sau Mănăştur consideră că zona aceea e cea mai bună pentru familia lui şi vrea doar acolo.

Oricum, în continuare se caută cartierele tradiţionale, nu noile apendice, să le spunem aşa: Andrei Mureşanu, care, de fapt, se prelungeşte către Calea Turzii şi numai Andrei Mureşanu nu mai e, dar este numită topografic tot aşa. Deci pentru locuinţe aş spune că oamenii preferă zonele clasice şi din motive foarte simple: că sunt accesibile, că au mijloace de transport în comun, au şcoli, grădiniţe, magazine şi aşa mai departe. (Adania Folea)

Apartamentele noi câştigă tot mai mult teren în faţa blocurilor construite înainte de 1989. Locuinţele sunt mai mari, dar şi preţurile sunt pe măsură.

În Cluj-Napoca, un apartament nou, predat la stadiul de semifinisat se încadrează, în funcţie şi de zona în care e construit, între 1.200 de euro şi 1.500 de euro pe metru pătrat. Preţuri mult mai mari, arată Adania Folea, comparativ cu blocurile vechi.

Preţurile pe metrul pătrat în blocurile vechi din cartierele tradiţionale fluctuează şi ele în funcţie de zonă. În Andrei Mureşanu sunt undeva la 1.300 – 1.310 euro, Grigorescu tot cam aceste preţuri le are, Gheorgheniul un pic deasupra, pe la 1.320, centrul rămâne centru şi ajunge undeva la 1.450 de euro. Plopilor, de asemenea, este o zonă bună, mai ales că acolo sunt şi multe construcţii mai noi, la 1.420 poate să ajungă. (Adania Folea)

Spre deosebire de majoritatea celorlalte oraşe ale ţării, majoritatea tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca se fac cu banii jos. Un avantaj pentru cei care au lichidităţi, pentru că îşi permit să negocieze chiar şi câteva mii de euro.

Surprinzător într-o ţară pe care ne-am obişnuit să o numim săracă, foarte mulţi clienţi ne sună şi ne spun că sunt dispuşi să facă tranzacţii cu banii jos. Sunt oameni care au lucrat afară şi vor să îşi cumpere un apartament ca investiţie, de exemplu, sau părinţi care au copii ce vor merge la facultate preferă să cumpere un apartament.

Cam 60.000 de euro e suma medie de care dispun. Cam aici se învârt tranzacţiile: 55.000 – 65.000 de euro. Dar proprietarii nu sunt foarte reticenţi nici la credite. Mai ales că acum un credit se obţine foarte repede, undeva la 2 – 3 săptămâni. Dar, sigur că avantajaţi sunt cei cu cash. (Adania Folea)

Tendinţa pieţei creditelor imobiliare se va îndrepta în viitor mai mult spre apartamentele noi. Există chiar propuneri de a creşte avansul plătit de cumpărător la apartamentele vechi, ceea ce ar putea tempera preţul acestora.

În schimb, această politică va încuraja trendul ascendent pe care se află preţul apartamentelor noi.

Cred că e şi o chestiune de mentalitate. Preponderent se caută apartamente noi şi pentru că puterea mai mare de cumpărare sau dorinţa mai mare de cumpărare o au tinerii. Ei merg în general spre locuinţe nou construite. Nu vor să stea înghesuiţi între betoane, caută mai mult spaţiu.

Generaţia 40+, care a trăit, a locuit în blocurile construite de Ceauşescu nu e foarte oripilată de acele blocuri. Ba dimpotrivă, am mulţi clienţi din această categorie care opinează că, de departe, dacă pune în balanţă un bloc construit înainte de ’89 este mai bun decât acestea construite ca ciupercile de tot felul de dezvoltatori care au strâns bani în străinătate şi au venit repede şi au făcut un bloc. Dar nu poţi generaliza.

Clar că sunt construcţii noi şi mai prezentabile şi mai bune decât cele vechi, dar eu spun că nici apartamentele vechi nu sunt de aruncat, mai ales dacă sunt reabilitate. Pentru că, dacă vorbim de acele blocuri cenuşii, rămase aşa cum au fost construite, atunci da; tind să le dau dreptate celor care preferă o locuinţă nouă. (Adania Folea)

Dezvoltarea imobiliară a Clujului a dus şi la o creştere a noilor blocuri care se construiesc în zonele limitrofe ale municipiului. Floreștiul, Apahida şi Baciu sunt comunele cele mai avantajate din acest punct de vedere, chiar dacă, oamenii au început să se ferească de Floreşti, în primul rând din cauza problemelor legate de traficul infernal şi de timpul pierdut pentru a ajunge în Cluj-Napoca.

Este o orientare spre zonele limitrofe pentru persoanele cu bugetul mai redus. În mod particular Floreștiul nu mai e foarte popular în rândul clienţilor, din motive evidente. Se cunosc, sunt de notorietate problemele de acces şi de trafic. Noi de multe ori le recomandăm clienţilor care au aşa înrădăcinată ca prima alternativă, bun, nu-mi permit în Cluj merg spre Floreşti, însă au reţinerea asta legată de trafic, să se orienteze în partea opusă, spre Apahida, sau spre Baciu, care, de asemenea, sunt zone în creştere.

Dar, aceste zone, inclusiv Floreștiul, sunt în continuare căutate, având în vedere că aici poţi să cumperi un apartament la 700 de euro pe metru pătrat, adică exact la jumătate faţă de Cluj. (Adania Folea)

 

Mihai Miclăuş

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor