Ascultă Radio România Cluj Live

Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu

Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 3 martie, la concertul vocal-simfonic dirijat de Vladimir Lungu.

Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu

Articol editat de cristina.rusu, 2 martie 2017, 06:00

Pe scena Colegiului Academic, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii „Transilvania” sunt invitaţi soliştii: Claudia Bataragă (soprană), Melinda Duffner (mezzosoprană), Septimiu Boşca (bariton) şi Alin Anca (bas) pentru un program ce include arii, coruri şi pagini orchestrale din opere de Camille Saint-Saëns, Charles Gounod, Georges Bizet, Alexander Borodin, Pascal Bentoiu, Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Wolfgang Amadeus Mozart. Dirijorul corului este Cornel Groza.

afis 3 martie

Născut în Republica Moldova, Vladimir Lungu a absolvit cursurile de dirijat cor şi orchestră ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a beneficiat de îndrumarea dirijorilor Petre Sbârcea, Gheorghe Victor Dumănescu şi Florentin Mihăescu.

A participat, de asemenea, şi la cursuri de măiestrie în dirijat, ca cele susţinute de Christfried Brödel, în cadrul Academiei Internaţionale „Bach”, sau Emily Freeman Brown. În timpul anilor de studenţie, Vladimir Lungu a fost dirijorul corului de cameră De Juventute şi a colaborat cu numeroase alte coruri româneşti, cu care a susţinut concerte în România, Spania, Polonia, Ungaria, Italia, Germania şi Republica Moldova.

În 2002, Vladimir Lungu s-a alăturat colectivului Operei Naţionale Române din Cluj şi, după debutul cu Don Pasquale de Donizetti, şi-a petrecut următorii cinci ani dirijând numeroase producţii de operă şi diferite concerte. În paralel, a fost invitat să suţină concerte la pupitrul Operei Naţionale din Bucureşti, al Operei Maghiare din Cluj, al Teatrului de Operă din Constanţa, al Orchestrelor Filarmonicilor din Iaşi, Sibiu, sau Oradea.

Între anii 2007 şi 2015, Vladimir a fost dirijorul Operei de Stat din Mersin, Turcia, al cărui director muzical a devenit în anul 2009. A dirijat un număr impresionant de opere şi balete, atât din repertoriul clasic, cât şi din cel turcesc, inclusiv o serie de premiere absolute. A participat frecvent la prestigiosul Festival Internaţional de Operă şi Balet din Aspendos, la Festivalul Internaţional de Muzică din Mersin, la Zilele Operei din Istanbul, la Zilele Operei Naţionale din Eskişehir şi a colaborat cu Operele de Stat din Izmir, Antalya şi Samsun, precum şi cu Orchestrele Filarmonicilor din Izmir, Adana şi Eskişehir. În 2013, a primit distincţia „Dirijorul anului” în cadrul Premiilor de Operă oferite de Clubul Lyons Turcia.

De-a lungul activităţii sale profesionale, Vladimir Lungu a avut ocazia să lucreze cu personalităţi ale lumii muzicale, dintre care îi amintim pe Ştefan Ruha, José Cura, George Petean, Bülent Bezdüz, Ayhan Baran, Felicia Filip, Irek Mukhamedov, Mehmet Balkan, Alexander Markov, Idil Biret, Gülsin Onay, Gottlieb Wallisch, Flavio Trevisan, Vincenzo Grisostomi Travaglini.

Absolventă a cursurilor de cânt ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, promoţia 1997, soprana Claudia Bataragă a beneficiat, ca studentă, de îndrumarea unor profesori prestigioşi, precum Edith Simon, Agneta Kriza, Ana Rusu şi Dan Serbac.

Experienţa sa artistică s-a îmbogăţit de-a lungul anilor prin colaborări cu Orchestra Academiei de Muzică din Cluj în cadrul Academiei Internaţionale Bach, cu Orchestra Medicilor din Cluj, prin recitalurile susţinute în Sala Radiodifuziunii Cluj sau cu orchestrele Filarmonicilor din Cluj, Târgu-Mureş, Sibiu și Oradea şi cu Opera din Cluj.

De asemenea, menţionăm diversele colaborări cu orchestre din Elveţia, Italia, Franţa şi Germania. Repertoriul sopranei variază de la muzică barocă până la muzică modernă, de la vocal-simfonic la operă: Gloria de Vivaldi, oratoriul Samson de Haendel, Magnificat de Bach, Missa in Angustiis şi Theresienmesse de Haydn, Recviemul de Salieri, Misa Încoronării şi Recviemul de Mozart, Simfonia a IX-a de Beethoven, Patimile după Matei de Hans Peter Türk, Oratoriul bizantin de Paşti de Paul Constantinescu; L’infedeltà delusa de Haydn, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Elixirul dragostei de Donizetti.

În paralel cu cariera artistică, soprana a absolvit cursurile de masterat ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, iar ulterior studiile doctorale, obţinând titlul de Doctor în specialitatea Muzică. Cariera solistică se împleteşte cu cea didactică, soprana activând ca lector universitar în cadrul Academiei de Muzică din Cluj.

Mezzosoprana Melinda Duffner a absolvit Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din oraşul natal, Arad, iar apoi cursurile de licenţă şi masterat ale specializării Canto, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a lucrat cu Elena Andrieş Moldovan, Ramona Eremia şi Iulia Merca.

A colaborat cu Filarmonica din Arad, cu Camerata „Euroart” din Baia Mare, cu Opera Maghiară din Cluj şi cu Filarmonica din Râmnicu-Vâlcea. Şi-a înscris în repertoriu roluri din Căsătoria secretă de Cimarosa (Fidalma), Cavalleria Rusticana de Mascagni (Mamma Lucia), Scufiţa Roşie (Bunica) şi Când dragostea triumfă (Maricica) de Nicolae Brânzeu.

Din repertoriul vocal-simfonic, Melinda Duffner a interpretat cantata Uns ist ein Kind geboren de Bach, Gloria de Vivaldi, Recviemul de Michael Haydn, Missa in Angustiis de Joseph Haydn, Misa Încoronării şi Recviemul de Mozart, Die erste Walpurgisnacht de Mendelssohn.

Melinda Duffner este membră a Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Discipol al profesorului Gheorghe Roşu, Alin Anca este absolvent al studiilor de masterat ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Talentul său, dublat de o voce cu un timbru deosebit, l-a adus pe Alin Anca în atenţia scenelor internaţionale: din 2011 până în 2013, a fost solist al prestigioasei Staatsoper Unter den Linden din Berlin, unde a putut fi văzut în producţii ca Flautul fermecat, La traviata de Verdi (Grevil şi Marchizul d’Orbigny), Madama Butterfly de Puccini (Comisarul imperial), Der Kaiser von Atlantis de Viktor Ullmann (Der Tot, Der Lautsprecher), Der Gestiefelte Kater de César Cui (Ältester Bruder, Menschenfresser).

Din 2013, Alin Anca este solist al Operei din Hamburg, unde şi-a înscris repertoriu roluri din Nunta lui Figaro (Figaro) şi Don Giovanni (Leporello) de Mozart, Boema (Colline), Madama Butterfly (Bonzo) şi La Fanciulla del West de Puccini (Larkens), Lucia di Lammermoor (Raimondo) şi Lucrezia Borgia (Ascanio Petrucci) de Donizetti, Aida (Ramfis) şi Otello (Lodovico) de Verdi.

Printre instituţiile cu care a colaborat se numără Filarmonicile din Cluj-Napoca, Oradea şi Sibiu, Opera Naţională şi Opera Maghiară din Cluj, Opera Naţională din Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, Orchestra Universităţii din Innsbruck şi Corul Academic din Zürich.

Rolurile operistice abordate se întind pe o largă arie stilistică, de la Don Giovanni din opera omonimă de Wolfgang Amadeus Mozart, Fiorello din Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, Dulcamara din Elixirul dragostei de Gaetano Donizzeti, la Marele Inchizitor din Don Carlos, Monterone din Rigoletto, Dottore Grevil din Traviata, Tom din Bal mascat de Giuseppe Verdi, Colline din Boema sau Comisarul imperial din Madama Butterfly de Giacomo Puccini. Din repertoriul vocal-simfonic, Alin Anca a interpretat Harmoniemesse de Joseph Haydn, Misa în Do major de Ludwig van Beethoven, Stabat Mater de Antonín Dvořák, Messa di Gloria de Puccini sau Requiem de Giuseppe Verdi.

Septimiu Boşca (n. 1970) a absolvit secţia Canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” şi a studiat, ulterior, la Conservatorul Niedermeyer Issy les Moulineaux din Franţa. A fost membru în Corul Operei Bastille din Paris, ulterior a colaborat cu Operele din Bucureşti şi Timişoara, iar în prezent este membru al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Şi-a înscris în repertoriu roluri din operele Nunta lui Figaro şi Don Giovanni de Mozart, Carmen de Bizet, Boema de Puccini, Rigoletto, Aida, La traviata, Un bal mascat şi Don Carlo de Verdi. Din repertoriul vocal-simfonic, Septimiu Boşca a interpretat Recviemul de Mozart, Recviemul de Verdi şi Carmina Burana de Carl Orff.

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 13:56

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris

Fotografii, documente si filme de arhivā, atelierul din Montparnasse în care a lucrat, precum și sculpturi aduse din colecții internaționale...

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa

Dramatizare radiofonică de Doina Papp.   Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Constantin Codrescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural vineri, 12 aprilie 2024, 13:02

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, duminică, 28 aprilie, între orele...

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural joi, 11 aprilie 2024, 09:55

S-a stins din viață Cornel Udrea!

Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947, în Gheorgheni, județul Harghita.   A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj, promoția...

S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural miercuri, 10 aprilie 2024, 09:38

Pagini de Operă la Radio Cluj

Pagini muzicale interpretate de Arona Bogdan, Liliana Feher, Sorin Lupu, Horațiu Ruști, Corneliu Huțanu vor aduce eleganța pe scena Casei Radio!...

Pagini de Operă la Radio Cluj