Ce trebuie să mâncăm în perioada postului?
Postul Paștelui poate fi o bună oportunitate pentru curățarea interioară, dar doar dacă este ținut cu grijă și alimente sănătoase.
Articol editat de , 3 martie 2017, 06:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 12:47
Perioada de post este oportunitatea perfectă pentru o curățare drastică a corpului. Aceasta este perioada în care majoritatea creștinilor profită de ocazie și mănâncă într-un stil cât mai sănătos, atât pentru corp cât și pentru suflet. Cea mai mare problemă este însă că, în perioada postului, comercianţii scot la vânzare alimente văzute ca o alternativă la mesele fără carne, care conţin aditivi şi ingrediente nesănătoase. Gabriela chealda, nutriționist.
Trebuie citit cu atenţie pentru că pe etichetă scrie soia modificat genetic. Se poate ţine post şi prin altceva. Poţi să mănânci salată, ridichi, năut, fasole boabe, mazăre. Poţi să mănânci asortat cu cartofi, dovlecei şi alte lucruri. Marii consumatori de carne sunt cei care merg pe soia. Soia în sine nu este rea, dar dacă este modificată genetic, atunci este o problemă. Trebuie mâncat cât mai simplu şi cât mai puţin procesat. (Gabriela Chealda, medic nutriţionist)
Totuși, există o modalitate prin care putem să mâncăm fără carne și să ne îngrijim și de propria sănătate totodată. Mihaela Martin, nutriţionist.
Se recomandă soia, năutul, lintea, fasolea şi nu numai cartofii cu care suntem obişnuiţi. Acestea pot fi combinate cu seminţe precum floarea soarelui, in, cânepă, dovleac. Rădăcinoasele ajută de asemenea foarte mult şi aici ne referim la morcovi, ţelină, sfeclă roşie, păstârnac. Putem combina cu fructe, care trebuie mâncare în prima parte a zilei şi nu spre seară. Nu putem să uităm de laptele vegetal din soia, de migdale, de orez, de susan şi nici de salate care sunt foarte indicate în toate combinaţiile. Mâncarea pe bază vegetală are o digestie mult mai uşoară şi atunci corpul nostru o asimilează mult mai repede – de aici şi dispariţia senzaţiei de saţietate după scurt timp de la ultima masă. (Mihaela Martin, nutriţionist)
Postul Sfintelor Paști a început pe 27 februarie, iar Paștele va fi sărbătorit în 16 aprilie, potrivit calendarului ortodox.
Cristina Bălău
Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.