Ascultă Radio România Cluj Live

Practicarea saunei ne protejează împotriva demenței

Frecventarea asiduă a saunei ar exercita un efect protector împotriva riscului de demenţă, susţine un studiu realizat de cercetători finlandezi de la University of Eastern Finland.

Practicarea saunei ne protejează împotriva demenței

Articol de Bianca Câmpeanu, 11 martie 2017, 06:00

În această ţară europeană, sauna joacă un rol major în stilul de viață şi deci nu este deloc exclus ca autorii studiului să fi fost inspiraţi de acest obicei foarte sănătos. Cercetări anterioare au evidențiat beneficiile saunei asupra sănătăţii cardiovasculare, precum şi un efect foarte interesant asupra sănătăţii mintale.

Cercetătorii au explorat de fapt un studiu de lungă durată consacrat factorilor de risc de boli cardiovasculare, din care au extras informațiile prezentate aici. Ei au determinat rata de frecventare a saunei la circa 2.000 de bărbați de vârstă mijlocie, împărțiţi în trei grupe: saună o dată pe săptămână sau mai puțin, de două sau de trei ori pe săptămână, de patru ori sau mai mult.

Aceste date au fost încrucișate cu diagnostice de Alzheimer şi alte tipuri de demență. Rezultatul arată că, în comparație cu o frecvență redusă, o practicare asiduuă a saunei (de 4 -7 ori pe săptămână) a redus cu 66% riscul de a dezvolta demenţa. O observație foarte surprinzătoare, pe care experții finlandezi încearcă să o explice printr-o dublă ipoteză:

1) beneficiul cardiovascular al saunei se repercutează asupra sănătăţii mintale
2) aceste şedinţe de saună acționează într-un mod foarte favorabil asupra bunei dispoziţii, prin relaxare, efect anti-stres, relația de grup, cu consecințe pozitive pentru creier. La care se adaugă, fireşte, şi alte elemente asociate cu stilul de viață. Este posibil, dar autorii consideră totuşi că sauna ca atare este cea care aduce un real beneficiu organismului uman.

 

RADOR

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate