Ascultă Radio România Cluj Live

Un nou studiu transformă radical ideea despre sare

Potrivit prof. dr. Salim Yusuf, fostul preşedinte al Federaţiei Mondiale a Inimii, cantitatea zilnică recomandată de sare este foarte scăzută și, astfel, crește riscul de infarct miocardic. Recomandarea prof. Yusuf de a crește cantitatea zilnică de sare se bazează pe raportul unui grup de experți din mai multe organizații internaționale, publicat în European Heart Journal, care atrage atenția asupra potențialului pericol de aport prea scăzut de sodiu.

Un nou studiu transformă radical ideea despre sare
Foto: Un nou studiu transformă radical ideea despre sare

Articol de Bianca Câmpeanu, 20 martie 2017, 06:00

Experţii fac apel la cercetări suplimentare, deoarece potrivit acestora, reducerea sării la cantitate recomandată în prezent are „efecte incerte” asupra sănătăţii inimii. La o cantitate de sub trei grame de sodiu pe zi, este perturbat echilibrul natural al corpului și crește riscul de atac de cord şi insuficienţă cardiacă. În cantitatea recomandată de 3 până la 6 grame de sare, sodiul este sub această limită.

Astfel, prof. dr. Salim Yusuf recomandă o cantitate zilnică de sare cuprinsă între 7,5 și 12,5 grame, echivalentul a 3 până la 5 grame de sodiu. Cu toate acestea, dieticianul Alison Tedstone nu este de acord cu această recomandare, deoarece ea reprezintă un pericol de hipertensiune arterială și, prin urmare, de risc de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord.

 

RADOR

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate