Ascultă Radio România Cluj Live

Liceului Teoretic Onisifor Ghibu – cea mai dorită şcoală de cartier

Anul acesta am bătut toate recordurile, am bătut şi liceele din centru. N-o spun cu o deosebită mândrie, dimpotrivă! (directorul Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, Monica Bereş)

Liceului Teoretic Onisifor Ghibu – cea mai dorită şcoală de cartier
Foto: Liceul Teoretic Onisifor Ghibu

Articol editat de miclaus, 26 martie 2017, 06:00

Liceul Onisifor Ghibu, din cartierul clujean Grigorescu, are, în acest an, cei mai mulţi copii înscrişi la clasa pregătitoare. Pentru anul şcolar următor au fost depuse 224 de dosare, ceea ce înseamnă că vor fi înfiinţate opt clase de pregătitoare, şapte pentru limba română şi una cu predare în maghiară, cu trei mai multe decât preconizase conducerea şcolii.

Directorul liceului, Monica Bereş, afirmă că o şi bucură, dar o şi îngrijorează numărul mare de copii înscrişi în clasa pregătitoare.

Având un număr atât de mare de clase, în sensul că ne-am propus cinci clase şi avem opt, va fi destul de greu cu partea administrativă. Deja merg de după-amiază clasele a treia. Probabil că va mai fi un rând de clase de după-amiază. Potrivit legii, clasele mici trebuie să vină la şcoală de dimineaţa. Aşa că după-amiază pot merge clasele a treia şi a patra. Vom vedea cum ne organizăm. (Monica Bereş)

Dacă în ultimii doi ani doar clasele a treia aveau acest program, din toamnă el ar putea fi aplicat şi pentru clasele a patra, lucru care nu-i prea încântă pe părinţi.

– Nu mi se pare potrivit pentru ei, având în vedere că dimineaţa intelectul lor e odihnit. Dacă, totuşi, ar face, ar fi cam mult! Părerea mea.

– Puţin m-ar deranja. Pentru că le schimbăm total mersul: clasa zero de dimineaţă, clasa întâi de dimineaţă, clasa a doua de dimineaţă şi apoi cu totul alt program. S-au învăţat într-un ritm deja, şi-atunci e un pic cam greu pentru ei; sunt de părere părinţii care aşteptau ieşirea copiilor mai mici de la ore.

Pentru ca problema de la Liceul Teotetic Onisifor Ghibu să fie rezolvată, ar fi nevoie de extinderea clădirilor deja existente. Directorul Monica Bereş a cerut mansardarea liceului încă din 2008, dar acum crede că doar un etaj suplimentar nu mai rezolvă problema şi ar dori construcţia unui nou corp de clădire.

Noi am văzut soluţia mai demult; adică cel puţin am încercat să facem ceva. Am făcut un proiect de supraetajare a clădirii. Am desfiinţat foarte multe laboratoare, am transformat sala de festivităţi, tocmai ca să încăpem, şi i-am vitregit pe cei mari. Ca să câştigăm nişte spaţii, avem un proiect de supraetajare a clădirii liceului. Dar, dacă vom continua cu acest număr mare de copii, nu ne mai ajunge nici această supraetajare. Cea mai bună soluţie ar fi să se construiască o clădire nouă, pe lângă cele existente. (Monica Bereş)

Investiţiile în modernizarea şi extinderea şcolilor sunt finanţate de municipalitate. Viceprimarul Dan Tarcea spune că şcolile de cartier sunt pe lista de priorităţi a administraţiei. El precizează însă că un corp nou de clădire poate fi construit în minim trei ani, din cauza birocraţiei legate de realizarea studiilor de fezabilitate şi obţinerea tuturor avizelor necesare.

Vom analiză, să vedem dacă, din punct de vedere urbanistic, este posibilă construirea unui nou corp de clădire. Susţin acest proiect, pentru că cred că este important pentru municipalitate să dezvoltăm cât mai mult şcolile de cartier. Dar nu poate fi construit cât de repede am dori noi. Trebuie început cu studiile de fezabilitate, apoi licitaţii, proiect, avize şi autorizaţii de construire şi abia după aceea construirea corpului, deci estimez că e vorba de o întindere de doi, trei ani pentru realizarea acestui obiectiv. (viceprimarul Dan Tarcea)

Problema de la Liceul Onisifor Ghibu nu e singulară. Aceeaşi situaţie e şi la Şcoala Iuliu Haţieganu din cartierul Mănăştur, unde sălile de clasa sunt insuficiente pentru numărul mare de copii care învaţă acolo.

Şeful Inspectoratului Şcolar Cluj, Valentin Cuibus, spune că, înainte de a stabili unde să se investească cu prioritate şi ce fel de construcţii sunt necesare, trebuie făcută o analiză pe termen mediu şi lung, pentru a se vedea dacă, în următorii cinci, zece ani, nu cumva numărul de copii va descreşte în anumite zone.

E nevoie, mai întâi, să facem o analiză pe termen mediu, pe o întindere de zece ani, să vedem ce o să se întâmple; şi în funcţie de concluzii stabilim care sunt priorităţile de investiţii. Şi la Liceul Ghibu lucrurile trebuie privite în ansamblu. Trebuie să vedem în ce măsură deschiderea şcolii din Floreşti, care este în construcţie acum, va duce la o mutare a copiilor spre Floreşti, de pe zona Grigorescu Mănăştur, pentru că aceleaşi probleme sunt şi la Şcoala Iuliu Haţieganu, şi abia după aceea să luăm o hotărâre. Dacă va fi necesară extinderea, bineînţeles se poate analiza şi această variantă. (Valentin Cuibus)

 

Mihai Miclăuş

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 12:07

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?

Directorul aeroportului, David Ciceo, spune că întreaga capacitate a terminalului de plecări va crește cu aproximativ 35 la sută față de...

Când se inaugurează noul terminal al Aeroportului Avram Iancu?
Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 10:39

Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]

UPDATE: ora 10.15 Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului de Copii din Cluj-Napoca, fata a suferit multiple fracturi ale craniului, membrelor...

Continuă cercetările în cazul elevei care a căzut de la etaj [UPDATE]
Crește valoarea tichetelor sociale
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 10:18

Crește valoarea tichetelor sociale

Anunțul a fost făcut, la postul nostru de radio de viceprimarul Dan Tarcea.   El a mai precizat că va crește și nivelul de venituri până...

Crește valoarea tichetelor sociale
Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 19:09

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală

Incidentul s-a petrecut luni, 22 aprilie 2024, în jurul prânzului.   Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și un echipaj SMURD,...

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 17:55

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca

Fun Factory, East 17, Whigfield, Nana, C-Block, DJ Sash!, N&D și Andreea Bănică vor concerta pe 7 iunie, de la ora 20.00, la BT Arena din...

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 11:01

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024

Cel mai mare târg de carte din Transilvania revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții de...

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

”Galeria Verde”

Îndrumați de către specialiști, copiii au descoperit o serie de informații interesante despre răsaduri, plantatul de primăvară precum și...

”Galeria Verde”
De prin Cluj sâmbătă, 20 aprilie 2024, 13:15

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc

Acesta a fost preluat de către echipajul SMURD şi transportat la spital pentru investigaţii şi îngrijiri medicale.   Conform primei...

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc