Ascultă Radio România Cluj Live

Ciprian Marinescu, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Ciprian Marinescu, în prezent dirijor, concertmaestru şi solist al Harmonious Chamber Orchestra din Osaka, Japonia, dar şi dirijor invitat al prestigioasei Kansai Philharmonic Orchestra, se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, miercuri, 29 martie, ora 19:00.

Ciprian Marinescu, la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Articol de cristina.rusu, 28 martie 2017, 14:31

Solistul serii va fi pianistul Lucian Velciu, iar programul propune un mix original Mendelssohn & Beethoven. Pe afişul concertului se vor regăsi două lucrări de Fr. Mendelssohn (Uvertura Hebridele, în si minor, op. 26 şi Concertul nr. 1 în sol minor, op. 25 pentru pian şi orchestră), iar partea a doua prezintă Simfonia nr. 7 în La major, op. 92 de L. Beethoven.

Cariera muzicală a dirijorului Ciprian Marinescu se întinde pe două continente, turneele sale în Europa aducându-i elogiile publicului şi ale criticii deopotrivă. În 1998 a devenit rezident în Japonia şi membru al Osaka Symphony Orchestra. Alături de colegii săi europeni din sânul orchestrei a constituit cvartetul Tbilisi, în care continuă să fie activ şi astăzi.

Cariera pianistică a lui Lucian Velciu completează în mod fericit vocaţia pedagogică pusă în valoare în cadrul Liceului de muzică Dinu Lipatti, catedra de pian principal unde este profesor. A susţinut concerte şi recitaluri pe diferite scene ale Filarmonicilor din ţară sau alături de Orchestra de Cameră Radio, la Universitatea de Muzică Luxemburg, sala Studio a Ateneului Român Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu din Capitală, Muzeul de Artă din Constanţa, Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş şi la Sala Radio.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Ciprian Marinescu
Încă înainte de naşterea sa, părinţii păreau să fi hotărât destinul său de muzician numindu-l Ciprian, după cunoscutul violonist şi compozitor de la începuturile muzicii clasice în România.

Ciprian Marinescu a început studiul muzicii la vârsta de şase ani, studiind vioara pentru următorii doisprezece ani cu profesoara Carmen Runceanu la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti. Pedagogia orientată către cântul solistic l-a adus curând în faţa publicului şi în anii ce au urmat, studiind cu reputatul profesor Ştefan Gheorghiu, se contura o carieră dedicată solisticii, cu premii la concursuri naţionale şi turnee de recitaluri în marile oraşe ale României înca din anii de şcoală.
Continuarea studiilor la Conservatorul Ciprian Porumbescu, devenit astăzi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, a însemnat nu doar o maturizare muzicală dar şi o descoperire a cvartetului de coarde, Cvartetul Armonia atunci, Tbilisi Quartet acum. Dragostea faţă de cea mai apropiată de perfecţiune formulă instrumentală continuă.

Încă din studenţie a devenit membru al orchestrei Virtuozii din Bucureşti, apoi membru al Orchestrei Naţionale Radio România. Cu aceste două orchestre a făcut primele turnee în Germania, Italia, Franţa şi Spania.

În 1998 Ciprian Marinescu a devenit rezident în Japonia şi membru al Osaka Symphony Orchestra. Alături de colegii săi europeni din sânul orchestrei a constituit cvartetul Tbilisi, al cărui muzician este şi astăzi.

Continuând tradiţia pedagogică a părinţilor săi, a devenit el însuşi un foarte căutat profesor de vioară şi promotorul câtorva dintre cele mai promiţătoare tinere talente muzicale japoneze.

Încurajat de fratele său în pasiunea pentru studiul unor partituri cât mai complexe şi la cererea colegilor săi japonezi, Ciprian Marinescu s-a întors la o dragoste a sa mai veche, dirijatul de orchestră. În prezent este dirijor, concert maestru şi solist al Hamonious Chamber Orchestra în Osaka, alături de care a înregistrat trei CD-uri ca solist şi a făcut turnee în străinătate, inclusiv la ultima ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu la Bucureşti.

Ciprian Marinescu este de asemeni invitat principal al prestigioasei Kansai Philharmonic Orchestra şi a devenit o prezenţă constantă a scenei muzicale japoneze ca solist, dirijor, cvartetist, în cele mai prestigioase săli de concerte din Osaka, Kyoto şi Tokyo. Cariera sa muzicală se întinde pe două continente, turneele sale în Europa aducându-i elogiile publicului şi criticii deopotrivă. Între orchestrele româneşti cu care a concertat se numără Orchestra Filarmonicii din Braşov cât şi Orchestra Filarmonicii orădene în cadrul Sărbătorilor Primăverii la Oradea.

Ciprian Marinescu

Ciprian Marinescu

Lucian Velciu

Cariera pianistică a lui Lucian Velciu completează în mod fericit vocaţia pedagogică pusă în valoare la Liceul de muzică Dinu Lipatti, catedra de pian, unde este profesor.
Lucian Velciu a început studiul pianului de la vârsta de 5 ani. Pregătirea i-a fost ghidată de profesorii Anca Borina la Şcoala de muzică nr. 4, Constantin Niţu la Liceul de muzică Dinu Lipatti şi apoi la Liceul George Enescu şi conf.univ.dr. Vlad Dimulescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, secţia Interpretare Muzicală – pian.

Lucian Velciu a participat la programul de perfecţionare din cadrul Colegiului Pro (1998-2001), la un curs de vară (iulie 2002) susţinut în Luxemburg de pianista Dana Protopopescu. Pianistul a câştigat laurii unor competiţii de gen: premiul al II-lea la Concursul internaţional de pian Carl Filtsch Sibiu ediţia 1997, Premiul I şi Marele Premiu la Concursul Pro Piano 2001 Bucureşti.

Prezenţa pe podiumul de concert a început din perioada studiilor universitare când a susţinut diferite recitaluri. A fost invitat în emisiuni ale posturilor Radio România şi TVR, realizate de Iosif Sava, Rodica Sava şi Ivona Cristescu, iar după 1998 a susţinut recitaluri în emisiuni televizate la PRO TV.

În septembrie 2001, pianistul Lucian Velciu a susţinut un recital în Piaţa Festivalului Internaţional George Enescu. În octombrie acelaşi an, a fost invitat al Filarmonicii Marea Neagră din Constanţa, unde a interpretat Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Franz Liszt.

Lucian Velciu

Lucian Velciu

Activitatea sa concertistică a continuat cu apariţii pe diferite scene ale filarmonicilor din ţară sau alături de Orchestra de Cameră Radio. A susţinut recitaluri pe diferite scene: Universitatea de Muzică Luxemburg, sala Studio a Ateneului Român Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu din Capitală, Muzeul de Artă din Constanţa, Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş, Sala Radio România.

 

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Profesioniști media din Europa și Asia participă la conferința Media & Culture Days
Stiri Radio Romania luni, 13 noiembrie 2023, 15:51

Profesioniști media din Europa și Asia participă la conferința Media & Culture Days

Radio România organizează, în zilele de 16 şi 17 noiembrie a.c., în parteneriat cu ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), conferința Media...

Profesioniști media din Europa și Asia participă la conferința Media & Culture Days
Premieră absolută – Între câine și lup (Monica Lovinescu 100)
Stiri Radio Romania luni, 13 noiembrie 2023, 12:50

Premieră absolută – Între câine și lup (Monica Lovinescu 100)

În programul Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității Teatrul Național Radiofonic prezintă la Radio România Cultural premiera absolută...

Premieră absolută – Între câine și lup (Monica Lovinescu 100)
O nouă colecţie de spectacole sonore a Teatrului Naţional Radiofonic, lansată pe o platformă online
Stiri Radio Romania sâmbătă, 4 noiembrie 2023, 12:28

O nouă colecţie de spectacole sonore a Teatrului Naţional Radiofonic, lansată pe o platformă online

O nouă colecţie de spectacole sonore ale Teatrului Naţional Radiofonic a fost lansată pe platforma eteatru.ro, o colecție alcătuită cu...

O nouă colecţie de spectacole sonore a Teatrului Naţional Radiofonic, lansată pe o platformă online
Câștigătorii premiilor Galei Radio România
Stiri Radio Romania joi, 2 noiembrie 2023, 10:22

Câștigătorii premiilor Galei Radio România

Radio România a sărbătorit, la 1 noiembrie, 95 de ani de existență neîntreruptă. Cu acest prilej, Gala Radio România a premiat excelența în...

Câștigătorii premiilor Galei Radio România
Stiri Radio Romania luni, 30 octombrie 2023, 13:12

Gala Radio România, Performanța în 12 categorii | VIDEO

Tribut adus performanței individuale și colective, Gala Radio România aduce în prim-plan 60 de nominalizări remarcabile în 12 domenii de...

Gala Radio România, Performanța în 12 categorii | VIDEO
Stiri Radio Romania luni, 30 octombrie 2023, 11:32

La 95 de ani de existență, Radio România premiază Excelența

De la Cultură și Arte, Educație, Inovare și Științe, Multiculturalitate, Sănătate, Mediu, la Campanii Sociale, Inițiative Locale, Tradiții...

La 95 de ani de existență, Radio România premiază Excelența
Stiri Radio Romania luni, 30 octombrie 2023, 09:18

Caravana Gaudeamus Radio România – ultima oprire din acest an, la Timișoara!

Ultima ediție din acest an a Caravanei Gaudeamus Radio România se va desfășura între 1 și 5 noiembrie în Capitala Culturală Europeană,...

Caravana Gaudeamus Radio România – ultima oprire din acest an, la Timișoara!
Stiri Radio Romania marți, 24 octombrie 2023, 12:04

Gala Radio România

Gala Radio România reprezintă o inițiativă distinctivă, bazată pe fundamentele memoriei culturale specifice Radio România și care își face...

Gala Radio România