Ascultă Radio România Cluj Live

Mai putem mânca sănătos într-o lume ticsită de alimente industrializate?

Se mânca păsulă, fasolea cu curechi cu hribi uscate, cu copite uscate (ciuperci uscate)…

Mai putem mânca sănătos într-o lume ticsită de alimente industrializate?
Foto: Mai putem mânca sănătos într-o lume ticsită de alimente industrializate?

Articol editat de cristina.rusu, 9 aprilie 2017, 06:00

Cu umor specific ardelenesc, Ligia Bodea, tânăra sălăjeancă pasionată de valorile satelor de pe Valea Barcăului aduce în atenția publicului, preparate culinare de post, simple, bazate exclusiv pe ingrediente locale, fără gram de coloranți sau conservanți artificiali.

Sarmale cu păsat, mămăligă cu miere de prune (silvoița), care este nelipsită; o dulceață care are în consistență apa, se fierbe în căldare până se elimină lichidul, fiind de o consistență care se poate folosi atât în aluate, cât și mâncarea ei. Este un produs sănătos, nu se folosește zahăr, fără conservanți.

Și la desert avem o plăcintă, scoverzi, prăjitură cu miere de prune, care o făcea bunica, nelipsită, fiind din ulei, fărină, din aceea nulașă dacă avea…adică din aia mândră, care se folosea de multe ori în scop ceremonial, pentru că ei mâncau pâinea cea de toate zilele, din fărină învălită, adică din mălai, porumb măcinat și cu secară; de grâu prea puțin…

Sunt multe rețete, trebuie să le degustăm…(Ligia Bodea)

Și nu puteam vorbi despre mâncare fără să intru în bucătărie, de această dată printre farfuriile doamnei profesoare Silvia Hodiș, o altă sălăjeancă pasionată de frumusețea satului ardelenesc.

Am vrut să-ți fac o surpriză, am pus grăunțe la fiert (boabe de porumb), ceea ce se făcea în satul meu iar în cuptor am făcut mălai. Nu este o plăcintă ci este un fel de prăjitură de mălai.

De regulă în zilele de post (sigur, nu săptămânal) se fierbea câte o oală de grăunțe, pe aragazul de la țară de dimineața până de cu seară, până când se moaie foarte bine și apoi cu zahăr…deci apa respectivă amestecată cu grăunțe și cu zahăr… Era un dulce pentru copii, da toată lumea mânca și era extraordinar de bun.

După un desert pe bază de grăunțe am plecat convins că încă mai putem mânca sănătos chiar și într-o lume ticsită de alimente industrializate, cu etichete pe care numai chimiștii le pot citi și înțelege.

 

Adrian Lungu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

          

     

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea