Ascultă Radio România Cluj Live

Concert de Paşte la Filarmonica „Transilvania”

Corul şi Orchestra Filarmonicii „Transilvania”, alături de soliştii Borbála Balázs şi Adrian Mărcan, vor interpreta „Un recviem german” de Brahms. Dirijorul corului este Cornel Groza. Concertul vocal-simfonic dedicat sărbătorilor de Paşte, dirijat de József Horváth va avea loc, joi, 13 aprilie.

Concert de Paşte la Filarmonica „Transilvania”

Articol editat de cristina.rusu, 11 aprilie 2017, 16:53

afis 13 aprilie

József Horváth a studiat dirijat cor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, cu Florentin Mihăescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. În anul 2001 a absolvit, în cadrul aceleiaşi instituţii, a doua specializare – dirijat orchestră – sub îndrumarea lui Petre Sbârcea.

După terminarea studiilor, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur. Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi de participarea sistematică la repetiţiile şi concertele maeştrilor Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Adam Fischer, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philippe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos şi George Prêtre.

Începând din luna octombrie 1999, este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 al Operei Naţionale Române din Cluj. Ca dirijor invitat a condus Orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Timişoara, Piteşti, Ploieşti, Târgu-Mureş, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Operele Naţionale din Bucureşti şi Iaşi, Corul Radiodifuziunii din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid.

În anul 2011, József Horváth a fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional „Liszt 200”, organizat la Opera Maghiară din Cluj, cea mai importantă manifestare est-europeană dedicată aniversării a 200 de ani de la naşterea compozitorului.

Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa profesorului Gheorghe Roşu, soprana Borbála Balázs a participat şi la cursurile de măiestrie susţinute de Mariana Nicolesco, Horiana Brănişteanu, Ion Buzea, Jean Louis Chastaing şi Ionel Pantea. În palmaresul ei se regăsesc Marele Premiu la Concursul „Paul Constantinescu” (Ploieşti, 2007), Premiile II şi III la Festivalul Liedului Românesc (Braşov, 2008 şi 2009), Premiul III şi Premiul Special la Festivalul „Marţian Negrea” (Ploieşti, 2008), Premiul III la Concursul „Ferdinand Weiss” (Cluj-Napoca, 2009).

A colaborat cu Filarmonicile din Timişoara, Oradea, Târgu Mureş, Iaşi, precum şi Operele Naţionale din Cluj-Napoca şi Bucureşti. În prezent, este angajată a Operei Maghiare din Cluj. Printre dirijorii sub bagheta cărora a cântat se numără Vlad Conta, Sabin Păutza, Victor Dumănescu, György Selmeczim József Horváth, Zsolt Jankó, Szabolcs Kulcsár şi Cristian Sandu.

Soprana şi-a înscris în repertoriu roluri din operele Directorul de teatru, Nunta lui Figaro, Così fan tutte şi Flautul fermecat de Mozart, Medium de Gian Carlo Menotti, La traviata şi Rigoletto de Verdi, Boema de Puccini, Das Liebesverbot de Wagner şi Şezătoare la secui de Kodály; operetele Prinţesa circului şi Baiadera de Kálmán, Văduva veselă şi Dragoste de ţigan de Lehár, Magnatul Miska de Szirmai.

Din repertoriul vocal-simfonic, soprana a interpretat Simfonia a IX-a de Beethoven, Petite Messe Solennelle şi Stabat Mater de Rossini, Recviemul de Fauré, Un recviem de german de Brahms.

Adrian Mărcan a început studiul muzicii la vârsta de 9 ani, la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca, absolvind în anul 1988 secţia violoncel. În anul 1990 devine student al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a studiat arta cântului cu Iulian Jurja, Ion Ţibrea şi Gheorghe Roşu, timp în care a fost angajat al Operei şi Filarmonicii din Cluj, în cor. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Eugenia Moldoveanu, Ionel Pantea, Ion Buzea şi Cornel Stavru.

În anul 1995 devine solist al Operei din Braşov, unde îşi desfăşoară activitatea şi în prezent, având numeroase colaborări cu operele, teatrele lirice şi filarmonicile din ţară: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Braşov, Constanţa, Arad, Craiova, Târgu-Mureş, Galaţi, Bacău.

De asemenea, între anii 1996-2004 a predat canto în cadrul Facultăţii Muzică din Braşov. Între anii 1995-2013 a susţinut numeroase turnee artistice în Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie, Norvegia şi Franţa, atât cu Opera din Braşov, cât şi cu alte instituţii din ţară: Opera Naţională Română Cluj, Opera Naţională Română şi Filarmonica „Moldova” din Iaşi, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Teatrul liric „Elena Teodorini” din Craiova, Teatrul muzical „Nae Leonard” din Galaţi.

A colaborat cu instituţii din străinătate ca solist, în producţii de operă sau concerte vocal-simfonice, dintre care amintim: colaborarea cu Opera din Tesalonic (rolul lui Marcello din Boema, 2006), Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău cu rolul lui Figaro din opera Bărbierul din Sevilla (2006), şi Opera din Tirana cu opera Don Giovanni (2006), Teatro di Madrid cu rolul lui Figaro din Bărbierul din Sevilla şi rolul lui Escamillo din opera Carmen (2010); Carmina Burana în cadrul Festivalului de la Gut Immling cu Münchner Symphoniker (2011); turneu în Japonia cu rolul lui Escamillo din Carmen, cu Opera Operetta Classical Vienna Series din Viena.

Adrian Mărcan şi-a făcut debutul în repertoriul vocal-simfonic în 2008 cu Filarmonica de Stat „Transilvania” (Carmina Burana, dirijor Camil Marinescu), interpretând în 2012, în compania aceluiaşi ansamblu, Un recviem german de Brahms (dirijor Paul Mann).

Repertoriul său cuprinde roluri din opere precum: Don Giovanni din Don Giovanni, Contele Almaviva din Nunta lui Figaro şi Guglielmo din Così fan tutte de Mozart; Malatesta din Don Pasquale, Belcore din Elixirul dragostei şi Enrico din Lucia di Lammermoor de Donizetti; Figaro din Bărbierul din Sevilla şi Dandini din Cenuşăreasa de Rossini; Escamillo din Carmen şi Zurga din Pescuitorii de perle de Bizet; Marcello din Boema, Sharpless din Madama Butterfly şi Michele din Il Tabarro de; Silvio din Paiaţe de Leoncavallo; Ford din Falstaff, Germont din La traviata şi Conte di Luna din Trubadurul de Verdi etc.

A colaborat cu dirijorii: Cristian Mandeal, Emil Simon, Cornel Groza, Florentin Mihăescu, Emil Maxim, Petre Sbârcea, Gheorghe Victor Dumănescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Cornel Trăilescu, Dorel Munteanu, Corneliu Calistru, Vlad Conta, Camil Marinescu, Alexandru Lăscae, Traian Ichim, Gabriel Bebeşelea şi mulţi alţii.

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 13:56

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris

Fotografii, documente si filme de arhivā, atelierul din Montparnasse în care a lucrat, precum și sculpturi aduse din colecții internaționale...

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa

Dramatizare radiofonică de Doina Papp.   Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Constantin Codrescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural vineri, 12 aprilie 2024, 13:02

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, duminică, 28 aprilie, între orele...

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural joi, 11 aprilie 2024, 09:55

S-a stins din viață Cornel Udrea!

Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947, în Gheorgheni, județul Harghita.   A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj, promoția...

S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural miercuri, 10 aprilie 2024, 09:38

Pagini de Operă la Radio Cluj

Pagini muzicale interpretate de Arona Bogdan, Liliana Feher, Sorin Lupu, Horațiu Ruști, Corneliu Huțanu vor aduce eleganța pe scena Casei Radio!...

Pagini de Operă la Radio Cluj