Ascultă Radio România Cluj Live

Sărbători fericite? Aveţi grijă!

Evitaţi excesele alimentare şi consumul de alcool în cantităţi mari. Acestea sunt recomandările pe care le fac medicii cu ocazia Sărbătorilor pascale.

Sărbători fericite? Aveţi grijă!

Articol de miclaus, 14 aprilie 2017, 12:35

Majoritatea produselor care se consumă în această perioadă sunt greu digerabile şi, de aceea, pot crea probleme de sănătate. Puteţi mânca orice, dar în perioade diferite ale zilei, spun specialiştii, care atrag atenţia că sarmalele şi friptura de miel nu fac bine dacă sunt consumate la aceeaşi masă.

Mai mult, şeful Direcţiei de sănătate publică din Cluj, doctorul Mihai Moisescu-Goia, spune că, la friptura de miel, garniturile ideale sunt salatele, conopida sau fasolea verde şi nu cartofii, orezul sau pastele.

Recomandăm cumpătare când servim mâncărurile tradiţionale de Paşti. Carnea de miel este mai greu digerabilă şi, având în vedere postul anterior ţinut de credincioşi, e de dorit să o consumăm în cantităţi mici, fără excese, să nu o combinăm cu foarte mult alcool, tocmai în ideea de a nu crea acel disconfort aparatului digestiv şi a ne putea bucura de sărbători.

Iar în momentul în care avem manifestări de indigestie să ne adresăm medicului de familie sau serviciilor de urgenţă, în caz de urgenţă. (dr. Mihai Moisescu-Goia)

Şi în cazul ouălor, care în aceste zile sunt vedeta meselor, indiferent de perioada din zi în care se mănâncă, se recomandă consumul cu moderaţie, mai ales în cazul copiilor.

Să nu consumăm multe ouă, că sunt frumoase, plăcute, dar sunt grele pentru organism, deci totul trebuie cu cumpătare. Eu aş recomanda maxim două ouă pe zi, dar trebuie să avem foarte mare grijă la copii.

Pentru copii este o magie oul şi ar mânca cât de multe. Dar, în cazul lor, un ou pe zi este arhisuficient. (dr. Mihai Moisescu-Goia)

Dar ce facem atunci când tentaţia unei mese îmbelşugate este mai puternică decât recomandările medicului? Farmacistul Claudia Simon are câteva sfaturi utile pentru gurmanzi sau pentru cei care au băut câteva pahare în plus:

Enzimele sunt foarte recomandate, se iau după o masă copioasă de Paşti. Trifermentul e cel mai la îndemână. Sau, înainte de masă, se poate lua un Colebil. Persoanele care au sensibilitate sau care ştiu că o masă copioasă le-ar putea dăuna e de preferat ca, înainte de mesele principale, să ia câte un Hepazen.

Hepazenul e un medicament natural, care oferă protecţie ficatului împotriva hepato-toxinelor. Şi, eventual, după masă, un Triferment şi atunci totul e în regulă.

În cazul consumului de alcool în exces e nevoie de o hidratare corespunzătoare. Există suplimente cu vitamine şi minerale efervescente, care au o absorbţie mai rapidă. De preferat, în ziua următoare, antioxidanţi, vitamine, hidratare şi multă odihnă. (farmacist Claudia Simon)

În concluzie, iată câteva sfaturi simple, oferite de medici, care vă pot ajuta să petreceţi cu bine aceste sărbători:

1. Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi, alături de legume proaspete de sezon.

2. Carnea de miel (drob, friptură etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste.

3. Alimentele (carnea şi chiar legumele) să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei etc.).

4. Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în cantităţi foarte reduse. Atenţie la ciocolată: un ou de ciocolată, de exemplu, are circa 500 de kcal şi 32 g de lipide!!!

5. Alcoolul în exces constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat.

6. Cafeaua şi tutunul consumate în exces pot produce amețeli, tulburări cardiace sau intoxicaţii. Se recomandă un consum moderat, nu mai mult de 3-4 ceșcuţe de cafea pe zi.

După o masă bogată este bine să facem mişcare şi nu să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între feluri, timp în care se pot face plimbări în aer liber sau alte activităţi fizice.

Nu în ultimul rând, recomandăm respectarea regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare:

Nu consumaţi carne insuficient tratată termic;
Nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;
Păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider;
Nu uitaţi de igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie.

 

Mihai Miclăuş

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cea mai frecventă formă de cancer în România
Sănătate joi, 21 martie 2024, 13:17

Cea mai frecventă formă de cancer în România

România este pe primul loc, la nivel european, la incidența cazurilor noi de cancer colorectal, iar conform rapoartelor din 2023, este cea mai...

Cea mai frecventă formă de cancer în România
A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile
Sănătate miercuri, 20 martie 2024, 16:08

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile

Aceasta este a treia prelevare de organe în decurs de o săptămână și a avut loc în data de 19 martie 2024.   Donatorul a fost un pacient...

A treia prelevare de organe în decurs de 7 zile
Astenia de primăvară
Sănătate marți, 19 martie 2024, 16:08

Astenia de primăvară

Doamna doctor, Laura Panait, ne explică cu exactitate toate modificările la nivel celular, din această perioadă!   Astenia de primăvară...

Astenia de primăvară
Acțiunile de protest din sănătate continuă
Sănătate marți, 19 martie 2024, 12:47

Acțiunile de protest din sănătate continuă

Potrivit unui comunicat transmis marți, 19 martie 2024, acţiunea de protest, declanşată ca urmare a nemulţumirilor legate de drepturile...

Acțiunile de protest din sănătate continuă
Sănătate duminică, 17 martie 2024, 17:26

Dublă prelevare de organe la Oradea

Marți, 12 martie, a avut loc o intervenție de prelevare, de la un pacient în vârstă de 56 de ani. Acesta se afla în moarte cerebrală, în urma...

Dublă prelevare de organe la Oradea
Sănătate sâmbătă, 16 martie 2024, 16:22

Maramureş: A fost dat în folosinţă Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor

Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor care va funcţiona în cadrul ISU Maramureş a fost inaugurat sâmbătă, 16 martie...

Maramureş: A fost dat în folosinţă Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 17:26

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din Sălaj

Direcția de Sănătate Publică a anunțat că doar pe parcursul anului trecut în județ au fost depistate peste 140 de cazuri de hepatită virală...

Sunt probleme cu hepatita în mai multe comunități din Sălaj
Sănătate vineri, 15 martie 2024, 15:15

Vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți

Precizarea a fost făcută, vineri, 15 martie, de reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică. De asemenea, în perioada menționată s-au...

Vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți