Ascultă Radio România Cluj Live

Sâmbătă este ziua mielului, a cozonacilor și sarmalelor

Ziua de sâmbătă este consacrată achiziționării și tăierii mieilor, pentru masa de Paști.

Sâmbătă este ziua mielului, a cozonacilor și sarmalelor

Articol editat de cristina.rusu, 15 aprilie 2017, 06:00

Sacrificarea unui miel pentru masa de Paști este un obicei nestrămutat la români, chiar dacă nu multă lume ar putea să explice care sunt resorturile religioase ale sale.

Dar, acest aspect pare să fie unul secundar, iar în frenezia pregătirii unei sărbători frumoase și îmbelșugate pentru familie duce la aglomerarea piețelor în care sunt vânduți și sacrificați mieii. Tot sâmbătă se fac cozonacii, sarmalele și tradiționala Pască de Paști.

Pentru ca femeia să aibă timp să pregătească mielul, bărbatul trebuie să meargă dis-de-dimineață la piață, astfel încât până la amiază carnea de miel să fie pe masă, pentru a fi tăiată și pregătită pentru gătit. Bărbatul primește indicații clare despre cum să aleagă mielul.

Cel mai bun este mielul de 13 – 14 kilograme, pentru că după ce îl tai, scade la jumătate! Dacă e gras și rămân 7 sau 8 kilograme, este cel mai bun, ne spune Saveta Scridonesi din Poiana Ilvei.

În cealaltă parte a județului Bistrița-Năsăud, la Manic, în zona de câmpie, lelea Nastasia Mureșan, care are nu mai puțin de 84 de ani, își amintește cum pregătea mâncarea de miel cu ingredientele pe care le avea la îndemână în casă.

Nouă și mai ales la soțul meu, ne plăcea tocănița de miel, pe care o făceam așa cum făceam și tocănița de pui. Puneam ceapa la prăjit, puneam carnea să se prăjească, să se roșească un pic, pe urmă o țâră de făină. După aceea puneam și o țâră de smântână, apă și se făcea tocănița. De sâmbătă făceam asta!

Și ieșea foarte bună acea tocăniță, mai ales că era făcută la foc mic, pe soba cu lemne.

Tot lelea Nastasia își amintește că friptura de miel o făcea în același cuptor din curte, în care cocea și pâinea.

Friptura de miel o făceam în cuptor, dacă eram harnici, când coceam pâinea. Atunci îți pregăteai carnea și o puneai într-o cratiță și mai puneai, cum pui și acuma, un usturoi, un piper, o poprică, unsoare și nu știu mai ce, și le amestecai să se slătineze, până ce făceai pâinea. Și, când coceam pâinile mai întâi băgam oala cu sarmale, apoi pâinea și, într-o margine băgam tăpsia sau cratița cu carnea de miel. Și-acuma mai am cuptorul în curte, ne povesteste lelea Nastasia Mureșan din Manic.

Sâmbătă este ziua în care se mai fac și cozonacii, sarmalele și pasca.

În satele de pe Valea Bârgăului, dacă pentru pască se folosește brânză de vaci, în aceasta se pun și bucăți de slănină afumată.

Sâmbătă se merge la biserică după anafură, iar spre miezul nopții la slujba de Înviere.

Se încheie, astfel, o zi foarte încărcată. Dar, mai este puțin până duminică, o zi fericită pentru creștini.

 

Florin Săsărman

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii