Ascultă Radio România Cluj Live

Alergia la gluten, declanşată de un virus?

Un virus inofensiv, în general, poate declanșa o alergie de durată la gluten şi poate provoca boala celiacă, o boală autoimună care afectează intestinul subțire, potrivit unui studiu publicat în revista americană „Science”.

Alergia la gluten, declanşată de un virus?

Articol editat de cristina.rusu, 18 aprilie 2017, 12:46

Această descoperire evidenţiază rolul aparent important al infecțiilor virale în bolile autoimune, deoarece un virus este suspectat că ar provoca diabetul infantil de tip 1.

De asemenea, noua descoperire deschide posibilitatea ca vaccinurile să poată preveni într-o zi aceste boli, au declarat cercetatorii.

La persoanele cu boala celiacă, care afecteaza un american din 133, ingerarea de gluten din grâu, secară și orz, provoacă o reacție imună anormală la nivelul intestinului subțire, creând o inflamaţie care distruge peretele intestinal. Singurul tratament îl reprezintă evitarea consumului de gluten.

Acest studiu arată clar că un virus care nu este clinic patogen poate fi foarte dăunător pentru sistemul imunitar și poate crea condiții pentru o tulburare autoimună, boala celiacă, în special, a declarat Bana Jabri, director de cercetare la la Universitatea din Chicago, autorul principal al lucrării.

Studiul arată că aceşti viruşi intestinali numiţi reoviruşi pot afecta sistemul imunitar la gluten, o proteină care este deja greu de digerat.

La şoareci, aceşti reoviruşi umani declanșează o reacţie inflamatorie și pierderea toleranței orale la gluten. Dar o altă tulpină de virus, care este similar, dar genetic diferit, nu are niciun efect, se arată în studiu.

Reovirusul provoacă o creștere bruscă a anticorpilor în intestin, fapt care poate „afecta permanent sistemul imunitar și deschide calea pentru o reacție excesivă la gluten”, explică cercetătorii.

Majoritatea copiilor consumă zilnic cereale care conțin gluten în jurul vârstei de șase luni, atunci când sistemul lor imunitar este încă foarte vulnerabil la viruși și la alți agenți patogeni.

Pe parcursul primului an de viață, sistemul imunitar continuă să se formeze, făcând unii copii cu caracteristici genetice specifice mai sensibili la aceşti viruşi care pot provoca sechele intestinale durabile, explică dr. Jabri.

Acesta este şi motivul pentru care noi credem că, prin mai multe studii, ar fi înțelept să ne gândim la vaccinarea copiilor cu risc crescut de a dezvolta boala celiacă, conchide studiul.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate