Ascultă Radio România Cluj Live

Optimismul este o eroare a creierului

Optimismul permanent este o caracteristică umană cu adevărat unică – tindem să credem că lucrurile sunt mai bune decât sunt în realitate şi că efectele negative nu vor exista.

Optimismul este o eroare a creierului

Articol editat de cristina.rusu, 27 aprilie 2017, 06:00

Ar fi logic ca oamenii să-şi modifice aceste aşteptări, atunci când se lovesc de realitatea crudă.

Cu toate acestea, majoritatea optimiştilor nu o fac, ba chiar mai mult există şi persoane care văd numai plusuri într-o situaţie foarte gravă.

Cine este vinovat de această gândire ? Conform unui studiu recent, creierul nostru.

De o lungă perioadă de timp, oamenii de știință încearcă să descopere motivul psihologic pentru acest comportament, pentru că atitudini de genul „Mie nu mi se poate întâmpla“ sau „Anul acesta lucrurile se vor îmbunătăți“, ne pot face rău de fapt.

O echipă de cercetători din Anglia și Germania au realizat un studiu în acest sens. Cercetătorii au oferit participanților o listă cu 80 de situații negative din viaţă, inclusiv boala Alzheimer, concedierea, infidelitatea și așa mai departe.

Fiecare dintre aceştia au fost rugaţi să răspundă care este probabilitatea ca aceste lucruri să li se întâmple şi lor. Ulterior, li s-a comunicat cât este de real să experimenteze aceste lucruri.

În cele din urmă, participanții au fost rugați din nou să determine probabilitatea de a avea experienţe negative. Între timp, oamenii de ştiinţă au monitorizat îndeaproape activitatea creierului subiecţilor.

Oamenii care aflau că probabilitatea de a li se întâmpla aceste lucruri negative era mică, tindeau să-şi schimbe răspunsul iniţial.

Pe de altă parte, atunci când lucrurile erau mai grave decât era de așteptat, participanții continuau să dea răspunsul iniţial.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate