Ascultă Radio România Cluj Live

Tour European Rally, la Cluj

Cea mai importantă competiție de motorsport din istoria Clujului modern, care se va desfășura în perioada 4-6 mai 2017, când municipiul și județul vor fi gazdele primei etape din acest an a raliului european Tour European Rally (TER), va aduce câteva premiere absolute pentru motorsportul românesc.

Tour European Rally, la Cluj

Articol de cristina.rusu, 27 aprilie 2017, 12:52

Prima dintre ele este chiar proba specială din Florești din cadrul raliului, o ”inovație” tehnică extrem de spectaculoasă.

Marco Tempestini, organizator al raliului și manager al Napoca Rally Academy explică:

Proba specială de la Florești este o premieră pe asfalt și, mai ales, e o premieră tehnică absolută pentru România: inelul “circuit” se va parcurge de două ori, cu până la cinci mașini în probă în același moment.

Este o specială spectaculoasă foarte aproape de Cluj-Napoca -proba se termină la sfârșitul străzii Donath –și doar la câteva minute de parcul service și centrul raliului, Cluj Arena. Drumul este îngust, cu multe viraje pe vârf de pantă, rapid și tehnic.

Exact ce trebuie pentru o specială în care amfiteatrul natural în care circuitul se desfășoară să permită spectatorilor să o vadă în întregime, lucru extrem de rar în orice raliu. Un spectacol adevarat. Piloții vor trebui să arate tupeu pe porțiuni rapide și mascate. Show-ul va fi unul pe cinste și, repet, unic în România. (Marco Tempestini)

Tot din punct de vedere sportiv, o premieră va fi organizarea probei superspeciale în jurul Cluj Arena – unde se va afla și comandamentul raliului și centrul de presă și al Sălii Polivalente.

Un circuit extrem de rapid, pentru tot publicul de la BT Transilvania Rally powered by Ford. Amplasamentul celor două edificii oferă publicului o foarte bună zonă de vizionare a acestei ultime probe a raliului.

Și tot în premieră în România, un raliu va fi transmis live la radio.

Radio Cluj este radioul oficial al Transilvania Rally. Postul public regional de radio a acceptat provocarea și, împreună, facem, în premieră pentru România, rally radio live. Cei care vor opta pentru frecvențele Radio Cluj vor putea urmări întreaga desfășurare a raliului: clasamente în timp real, intervenții live la finalul fiecărei probe speciale cu scurte declarații ale protagoniștilor, iar din studioul special amenajat în parcul service vor avea parte de comentarii, interviuri și invitați speciali.

Practic, de joi (când se va transmite live startul festiv) până sâmbătă seara, întregul program Radio Cluj va fi dedicat Transilvania Rally.

Radio Cluj se aude în limba romana pe 95,6 FM în județul Cluj și pe 95,4 FM în judetele Alba și Sibiu 24 de ore din 24, dar acoperă în total 8 județe ale Transilvaniei. De asemenea, Radio Cluj poate fi ascultat online, pe www.radiocluj.ro, a precizat redactorul șef al Radio Cluj, Andi Huțanu.

Sub deja consacratul brand Transilvania Rally, Clujul va deschide Campionatul European de Raliuri TER, o primă etapă la care este așteptată prezența elitei europene din motorsport.

După doi ani de pregătiri, Tour European Rally a avut ”anul zero” în 2016, iar acest sezon este considerat de promotori ca fiind ”anul întâi”, în care competiția sportivă va fi strâns legată de promovarea turismului local și a tradițiilor regionale specifice.

Seria TER debutează cu etapa de la Cluj, BT Transilvania Rally powered by Ford (4-6 mai), organizată împreună cu Napoca Rally Academy, urmată fiind de celebrul Ypres Rally din Begia(23-24 iunie).

A treia competiție TER va fi Rali Vinho da Madeira (Portugalia, 3-5 august), fiind succedată de etapa austriacă, Skoda Rallye Lienzen ( 29 -30 septembrie), iar apoi evenimentul se mută în Eleveția, la Rallye International du Valais.

Ultima etapă TER din acest an va avea loc în Italia, odată cu Rally Tuscan Rewind (24-26 noiembrie).

Din punct de vedere sportiv, BT Transilvania Rally powered by Ford este prima etapă TER, dar și a doua în Campionatul Național de Raliuri Dunlop (CNR). Primele patru probe speciale (special stages) vor avea loc vineri, 5 mai, după cum urmează:

Tarnița (circa 25 km), Beliș 1 (circa 14 km), Râșca (22 km) și Florești (circa 7,2 km).
Ziua de sâmbătă, 6 mai, va avea încă nouă probe speciale (special stages) și o super specială (super special stage), în următoarea ordine: Valea Fericirii 1 (circa 10 km), Beliș 2 (14 km), Mănăstireni 1 (9 km), Dângău 1 (12 km), Florești 2 (7,2km), Florești 3 (7,2 km), Valea Fericirii 2 (10 km), Mănăstireni 2 (9 km) și Dângău 2 –Power Stage (12 km).

Deliciul celor care nu vor reuși să se deplaseze la competițiile de pe probele speciale va fi în după amiaza zilei de sâmbătă, când BT Transilvania Rally powered by Ford se va încheia cu o spectaculoasă superspecială în zona Cluj Arena.

 

Redacția

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Simona Halep ar dori să se califice la JO
Sport marți, 26 martie 2024, 15:32

Simona Halep ar dori să se califice la JO

Cu toate acestea, ea a spus că şansele sunt minime deoarece trebuie să urce în primele 70 de locuri ale clasamentului WTA într-un timp scurt....

Simona Halep ar dori să se califice la JO
România la Cupa Mondială de scrimă de la Budapesta
Sport marți, 26 martie 2024, 13:28

România la Cupa Mondială de scrimă de la Budapesta

Pe tabloul principal, România a învins Marea Britanie și Japonia, însă a pierdut în sferturi, scor 45-43, contra Coreei de Sud, echipă aflată...

România la Cupa Mondială de scrimă de la Budapesta
Sorana Cîrstea a ratat calificarea în sferturile turneului de la Miami
Sport marți, 26 martie 2024, 13:22

Sorana Cîrstea a ratat calificarea în sferturile turneului de la Miami

Sorana a fost învinsă, aseară, în două seturi, scor 6-3, 6-2, de americanca Danielle Collins, sportivă aflată pe locul 53 în ierarhia...

Sorana Cîrstea a ratat calificarea în sferturile turneului de la Miami
Gloria Bistriţa, calificată la turneul final EHF European League
Sport luni, 25 martie 2024, 10:50

Gloria Bistriţa, calificată la turneul final EHF European League

Gloria se impusese şi în prima manşă, cu scorul de 32-30.   La finalul jocului, Cristina Laslo, autoare a nouă goluri, a fost cea mai bună...

Gloria Bistriţa, calificată la turneul final EHF European League
Sport luni, 25 martie 2024, 10:43

Sorana Cîrstea a obținut o nouă victorie la Miami

Ea a reușit această performanță după ce a învins-o în două seturi, scor 7-5, 6-2, pe rusoaica Daria Kasatkina, sportivă aflată pe locul 11...

Sorana Cîrstea a obținut o nouă victorie la Miami
Sport duminică, 24 martie 2024, 10:23

Fotbal U19: România a învins Germania după un meci dramatic

După înfrângerea cu Turcia, scor 2-0, „tricolorii” au obţinut o victorie spectaculoasă în faţa echipei Germaniei, prin golurile...

Fotbal U19: România a învins Germania după un meci dramatic
Sport duminică, 24 martie 2024, 10:14

Sorana Cîrstea merge mai departe la Miami

Aflată pe locul 24 WTA, ea a învins-o în două seturi, scor 6-2, 6-1, pe americanca Sloane Stephens, ocupanta poziției 41 în ierarhia mondială....

Sorana Cîrstea merge mai departe la Miami
Sport sâmbătă, 23 martie 2024, 13:13

Campionatele Naţionale de tenis de masă – rezultate

Bernadette Szocs, jucătoare în top 10 mondial, a învins-o în finală pe Irina Ciobanu cu scorul de 4-1.   La masculin, Ovidiu Ionescu a...

Campionatele Naţionale de tenis de masă – rezultate