Ascultă Radio România Cluj Live

Primul muzeu de artă religioasă din România, deschis în Transilvania

Museikon, un complex muzeal unic în Transilvania, ce va găzdui de la rarități bibliofile, cum ar fi singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată – ”Evangheliarul” tipărit în anul 1551 la Sibiu, până la o colecție impresionantă de icoane, a fost inaugurat, vineri, 28 aprilie, la Alba Iulia, însă, pentru public, muzeul se va deschide cel mai devreme la sfârșitul lunii septembrie, ca urmare a necesității asigurării microclimatului interior pentru impresionanta colecție, conform legilor în vigoare, a declarat, ing. Dan Popescu, managerul proiectului ”Museikon”.

Primul muzeu de artă religioasă din România, deschis în Transilvania
Foto: interior Museikon

Articol editat de cristina.rusu, 3 mai 2017, 10:18 / actualizat: 8 mai 2017, 12:26

Colecția muzeului cuprinde peste 5.600 de obiecte, iar prin proiect au fost restaurate 52 de icoane clasate, dintre care 49 de fond și 3 de tezaur.

Muzeul va găzdui cele mai vechi icoane datate din Transilvania, respectiv din anul 1539, care sunt pe locul al doilea în topul celor mai vechi icoane din România și singurele aparținând unui atelier al Curții Voievodale din Moldova.

Au mai fost restaurate 15 cărți românești vechi, care vor face parte, ca și icoanele clasate, din expoziția permanentă.

În urmă cu aproape trei ani am avut șansa să primim această finanțare de la Universitatea Bergen din Norvegia, pentru că ne-am dorit să punem în valoare acest patrimoniu reprezentând, icoana. (Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba)

Oferta culturală cu care Museikon se adresează publicului cuprinde o expoziție permanentă, în care vor putea fi admirate în jur de o sută de obiecte de artă – icoane pe lemn și sticlă, carte veche românească și străină, diverse piese de cult, precum și expoziții temporare, cu rol de promovare a colecției și a artiștilor contemporani.

De asemenea, Museikon va fi și un spațiu al experienței, cu ateliere de creație, în cadrul cărora vizitatorii vor putea picta icoane sau, cu ajutorul unei prese tipografice aidoma celor folosite în secolele XVII-XVIII, vor putea redacta și imprima texte. (Ana Dumitran, muzeograf, responsabil cu amenajarea noului muzeu de artă religioasă)

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a folosit în premieră presa tipografică care a tipărit în cadrul evenimentului inaugural două diplome, pe care le-a semnat cu ajutorul unei pane cu penițe ca acum câteva sute de ani și pe care le-a oferit IPS Irineu Arhiepiscopul Alba Iuliei și directorului Muzeului Universității din Bergen, Henrik von Achen.

Ceea ce am dorit să facem noi aici, este ca patrimoniul cultural religios să devină accesibil mai ales pentru generațiile noi, cele tinere din România. Icoanele expuse la Museikon provin din Transilvania; sunt elemente locale, profund legate, timp de secole, de credința și viața liturgică din mănăstiri, dar și din cele mai mici și mai umile biserici.

Sperăm să continuăm colaborarea cu partenerii noștrii din proiectul Museikon. (Henrik von Achen, directorul Muzeului Universității Bergen, Norvegia)

IPS Irineu Arhiepiscopul Alba Iuliei, prezent la inaugurare, alături de un sobor de preoți, a oficiat o slujbă de binecuvântare a clădirii și a oferit câteva distincții celor care s-au implicat în realizarea proiectului Museikon.

Credem că am făcut o bună lucrare , știind că atât cartea veche cât și icoana, alături de fresce, broderii, sculpturi și obiecte de cult, constituie ingredientele nobile ale patrimoniului nostru etnic, patrimoniului nostru religios și românesc. Vizitând astfel de obiective turistice sau spațiu de artă și cultură, noi ne cultivăm gustul pentru frumos și gustăm din frumusețea autentică despre care Dostoievski spune că, salvează lumea. (IPS Irineu Arhiepiscopul Alba Iuliei)

Museikon, situat în clădirea care a găzduit primul spital militar din România, îi invită pe vizitatorii străini să afle despre icoana transilvană.

Scopul noului muzeu de artă religioasă Museikon, este acela de a conserva imaginile și cărțile vechi pentru a le face accesibile atât transilvănenilor, cât și turiștilor.

”Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” este realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia.

Valoarea totală a proiectului este de 9,7 milioane de lei, din care valoarea eligibilă este de 8,5 milioane de lei.

 

Cezar Firu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Distincție europeană pentru Ateneul Român
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român
Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa

Dramatizare radiofonică de Doina Papp.   Regia artistică: Titel Constantinescu. În distribuţie: George Constantin, Constantin Codrescu,...

Teatru radiofonic la Radio Cluj – Pe strada Mântuleasa
Cultural vineri, 12 aprilie 2024, 13:02

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida

Fundația Transilvania Trust organizează din nou Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida, duminică, 28 aprilie, între orele...

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy de la Bonțida
Cultural joi, 11 aprilie 2024, 09:55

S-a stins din viață Cornel Udrea!

Cornel Udrea s-a născut la 27 martie 1947, în Gheorgheni, județul Harghita.   A absolvit Liceul „Mihai Eminescu” din Cluj, promoția...

S-a stins din viață Cornel Udrea!
Cultural miercuri, 10 aprilie 2024, 09:38

Pagini de Operă la Radio Cluj

Pagini muzicale interpretate de Arona Bogdan, Liliana Feher, Sorin Lupu, Horațiu Ruști, Corneliu Huțanu vor aduce eleganța pe scena Casei Radio!...

Pagini de Operă la Radio Cluj
Cultural marți, 9 aprilie 2024, 13:29

55 de ani de teatru românesc în Satu Mare 

Stagiunea 2023 – 2024 este așadar una aniversară pentru Trupa Mihai Raicu, pentru publicul din Satu Mare și nu numai.    Scurtă...

55 de ani de teatru românesc în Satu Mare