Ascultă Radio România Cluj Live

[AUDIO] La Serile Radio Cluj, Ora de limba română! (ep.4)

UPDATE: Aici şi acum puteţi asculta înregistrarea emisiunii din data de 19 aprilie.

cuibus_neamtu
Foto: cuibus_neamtu

Articol de Carmen Sas, 4 mai 2017, 13:41 / actualizat: 17 ianuarie 2018, 13:46

 

 

Ora de limba română, la Serile Radio Cluj, ediţia din 19 aprilie! Adevărate și necesare lecții de gramatică susținute de prof. univ. dr. G.G. Neamțu (”nu mai adăugați și emerit, pentru că o să creadă lumea că m-am pensionat de tot”) și conf. dr. Daiana Cuibus, șefa Departamentului de Limbă română și lingvistică generală din cadrul Facultății de Litere.

Așadar, ”cartea va APĂREA”, nu ”va apare”, ”va DISPĂREA”, nu ”va dispare”, ”mi-ar PLĂCEA”, nu ”mi-ar place”.

Apoi: ”A VOI”, nu ”a vroi”. ”VOIESC”, ”VOIM”, nu ”vroiesc”, ”vroim”. Verbul ”a vroi” nu există în limba română. ”TREBUIE”, nu ”trebuiește”. Și nici: ”trebuiesc”. Și de unde, până unde ”SE MERITĂ”? MERITĂ!

Nu vă mai certați: se poate și PAȘTI, și PAȘTE. DOOM-ul le acceptă pe ambele. Corect ar fi ”Adevărat c-a înviat”, nu ”Adevărat a înviat”. Iar dacă am fi riguroși ar trebui să scriem ”Adevărat, a înviat!”. Dar uzul bate norma. Tot uzul (sau…abuzul!), probabil, a impus în DOOM și ”eu continui”, care a detronat forma corectă, justificată lingvistic: ”eu continuu”. E corect și ”douăzecișidouă aprilie”, și ”douăzecișidoi aprilie”.

Corect este: ”Vii ORI nu vii?”, dar nu ”L-am rugat sa vina la zece, ORI el a venit la unsprezece.” Ci: ”…OR el a venit…” Și multe altele.

Fraza propusă spre analiză: „Fie ce-o fi, că eu şi cine mai e de părerea mea nu renunţăm la ce am planificat în detaliu de atâta vreme”.

 

Dan Moşoiu

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

La Serile Radio Cluj vă reîntâlniţi cu Ora de limba română!
Ora de limba romana joi, 9 martie 2017, 15:14

La Serile Radio Cluj vă reîntâlniţi cu Ora de limba română!

După ora 20:00, în a doua ediţie a emisiunii moderate de Dan Moşoiu, la microfon şi … la catedră se vor afla din nou prof. univ. dr. emerit...

La Serile Radio Cluj vă reîntâlniţi cu Ora de limba română!
limba romana
Ora de limba romana miercuri, 22 februarie 2017, 15:49

Ora de limba română la Serile Radio Cluj

Astăzi, la Serile Radio Cluj, debutează Ora de limba română! După ora 20:00, într-o emisiune moderată de Dan Moşoiu, la microfon şi …...

Ora de limba română la Serile Radio Cluj