Ascultă Radio România Cluj Live

Tot ce trebuie să știm despre alimentele care conțin nitrați

Ridichea, morcovul, dovleceii pot prezenta pericol pentru sănătate din cauza nivelul ridicat de nitrați pe care îl pot conţine.

alimente cu nitrati
Foto: Tot ce trebuie să știm despre alimentele care conțin nitrați

Articol de Bianca Câmpeanu, 5 mai 2017, 06:00

Specialiștii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău au preluat mai multe probe pentru verificări şi au constatat un conținut mărit de nitrați în produse autohtone şi într-o probă de produs de import. Astfel, produsele cu cel mai mare conţinut de nitraţi s-au dovedit a fi ridichiile, probele fiind prelevate din mai multe puncte de comercializare.

Dovleceii la fel au demonstrat un conținut de nitrați, proba din produsul autohton indicând o valoare mai mare decât cea din produsul importat. Și pepenii galbeni s-au dovedit a fi cu un conținut înalt de nitraţi.

Care sunt efectele nocive ale nitraţilor?

Cresc conţinutul de proteine din legume, în defavoarea glucidelor şi a lipidelor, influenţează negativ compoziţia tuturor plantelor, a fructelor, a legumelor, a cărnurilor şi a produselor lactate, a căror coacere şi/sau producţie este legată de pământ şi apă, modifică şi/sau sufocă, încet dar sigur, celulele hepatice şi stomacale, cresc incidenţa cancerului limfatic, de stomac, intestine, esofag şi ficat.

Ce putem face dacă am consumat un aliment despre care cunoaştem sau aflăm că ar conţine un nivel ridicat de nitraţi?

Consumăm repede citrice, suc de citrice sau legume bogate în vitamina C. Vitamina C anihilează o parte din cantitatea de nitraţi ingerată.

Cum reducem conţinutul de nitraţi ai unui aliment?

Prin fierbere, murare şi marinare, dar şi curăţându-l de coajă sau ţinându-l în apă timp de o oră.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate