Ascultă Radio România Cluj Live

Produse tradiționale românești pregătite pentru degustare

30 de studenți de la USAMV, de la Facultatea de Agricultură au prezentat preparate tradiționale, dar și poveștile rețetelor acestora.

Produse tradiționale românești pregătite pentru degustare

Articol editat de Alina Vingan, 11 mai 2017, 06:00 / actualizat: 11 mai 2017, 12:52

Proiectul Produsul tradiţional: element de patrimoniu gastronomic se află la cea de-a 11-a ediție.

Țuică de gutui, prăjitură armenească, palanețe cu ceapă roșie de Turda, Pogăcele cu jumări din Lopadea Nouă, Balmoș moțesc, Mălai cu smântână de casă, Colțunași cu silvoiță sau Sirop de cătină, toate mi-au tras cu ochiul de pe mesele cochet aranjate de studenții îmbrăcați în costume populare caracteristice zonelor pe care le reprezentau.

Gastronomia unei țări se situează în mijlocul valorilor comunității. E foarte important că mai există oameni care cunosc și prepară rețete tradiționale pentru că ei îi pot învăța și pe ceilalți spune Peter Hurley, promotor al tradițiilor Maramureșene:

Gastronomia reprezintă identitatea unei țări. E important că avem tinerii care își doresc să învețe să prepare rețetele tradiționale și e bine că mai sunt oameni care știu preparate vechi și sunt dispuși să-i învețe pe cei tineri.

În România procesul de certificare presupune realizarea unui caiet de sarcini, iar studenții Facultăţii de Agricultură din Cluj-Napoca învață să fie antreprenori la cursul Controlul şi Certificarea Produselor susținut de conferențiarul Avram Fițiu.

Pentru a putea să vinzi în România un produs tradițional este necesar un demers tehnic. Practic este vorba despre un caiet de sarcini care se depune la Ministerul Agriculturii în vederea eliberării unui atestat de produs tradițional. Studenții au învățat la curs cum să elaboreze acest tip de document, caietul de sarcini.

Cei 30 de studenți care au luat parte la acest proiect au adus fiecare câte un produs dintr-o zonă geografică ce îi reprezintă într-un fel. Au învățat rețeta și au învățat cum să-l prepare. 

Este inadmisibil ca în România, cu o tradiție culinară atât de bogată, să avem doar un singur produs tradițional certificat, Magiunul de Topoloveni. (Avram Fițiu, conferențiar la USAMV Cluj)

Expoziția de produse culinare tradiționale românești și seminarul Produsul tradiţional-element de patrimoniu reprezintă fază finală a unui concept încare a fost construită o poveste cu tot ce presupune ea (personaje, rețetă, prezentarea acesteia și impresiile după degustare) dedicată consumatorului. Caietele de sarcini realizate de studenți pot fi folosite de producători sau de orice persoană care dorește să înregistreze produsele ca fiind tradiționale.

 

Alina Nechita

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Reportaje marți, 23 aprilie 2024, 16:22

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori

50 de adolescenți, majoritatea veniți din Pata Rât, au explorat orașul în căutare de subiecte pentru atelierele Tranzit Visual Lab. O viață...

Tinerii din Pata Rât în Tranzit spre o viață în culori
Ia cu lingura de lemn!
Reportaje luni, 22 aprilie 2024, 16:09

Ia cu lingura de lemn!

E un curent mai răspândit la alții decât la noi, dar și în România sunt aproximativ 1.500 de împătimiți al căror hobby este realizarea...

Ia cu lingura de lemn!
Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea