Ascultă Radio România Cluj Live

Produse tradiționale românești pregătite pentru degustare

30 de studenți de la USAMV, de la Facultatea de Agricultură au prezentat preparate tradiționale, dar și poveștile rețetelor acestora.

Produse tradiționale românești pregătite pentru degustare

Articol de Alina Vingan, 11 mai 2017, 06:00 / actualizat: 11 mai 2017, 12:52

Proiectul Produsul tradiţional: element de patrimoniu gastronomic se află la cea de-a 11-a ediție.

Țuică de gutui, prăjitură armenească, palanețe cu ceapă roșie de Turda, Pogăcele cu jumări din Lopadea Nouă, Balmoș moțesc, Mălai cu smântână de casă, Colțunași cu silvoiță sau Sirop de cătină, toate mi-au tras cu ochiul de pe mesele cochet aranjate de studenții îmbrăcați în costume populare caracteristice zonelor pe care le reprezentau.

Gastronomia unei țări se situează în mijlocul valorilor comunității. E foarte important că mai există oameni care cunosc și prepară rețete tradiționale pentru că ei îi pot învăța și pe ceilalți spune Peter Hurley, promotor al tradițiilor Maramureșene:

Gastronomia reprezintă identitatea unei țări. E important că avem tinerii care își doresc să învețe să prepare rețetele tradiționale și e bine că mai sunt oameni care știu preparate vechi și sunt dispuși să-i învețe pe cei tineri.

În România procesul de certificare presupune realizarea unui caiet de sarcini, iar studenții Facultăţii de Agricultură din Cluj-Napoca învață să fie antreprenori la cursul Controlul şi Certificarea Produselor susținut de conferențiarul Avram Fițiu.

Pentru a putea să vinzi în România un produs tradițional este necesar un demers tehnic. Practic este vorba despre un caiet de sarcini care se depune la Ministerul Agriculturii în vederea eliberării unui atestat de produs tradițional. Studenții au învățat la curs cum să elaboreze acest tip de document, caietul de sarcini.

Cei 30 de studenți care au luat parte la acest proiect au adus fiecare câte un produs dintr-o zonă geografică ce îi reprezintă într-un fel. Au învățat rețeta și au învățat cum să-l prepare. 

Este inadmisibil ca în România, cu o tradiție culinară atât de bogată, să avem doar un singur produs tradițional certificat, Magiunul de Topoloveni. (Avram Fițiu, conferențiar la USAMV Cluj)

Expoziția de produse culinare tradiționale românești și seminarul Produsul tradiţional-element de patrimoniu reprezintă fază finală a unui concept încare a fost construită o poveste cu tot ce presupune ea (personaje, rețetă, prezentarea acesteia și impresiile după degustare) dedicată consumatorului. Caietele de sarcini realizate de studenți pot fi folosite de producători sau de orice persoană care dorește să înregistreze produsele ca fiind tradiționale.

 

Alina Nechita

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla