Ascultă Radio România Cluj Live

Berea este mai eficientă decât paracetamolul?

Consumul a două halbe de bere ar fi un „medicament” mai eficient pentru atenuarea durerii decât paracetamolul, susţine un studiu realizat de cercetătorii londonezi de la Universitatea Greenwich, publicat în „The Journal of Pain”.

Berea este mai eficientă decât paracetamolul?

Articol de cristina.rusu, 13 mai 2017, 06:00

Cercetătorii au efectuat o meta-analiză bazată pe 18 studii existente, scrie tabloidul britanic „The Sun”.

Ei au descoperit că două halbe de bere consumate zilnic sunt suficiente pentru a atenua durerile fizice (de cap, de stomac, etc.) cu 25%, mai mult decât paracetamolul.

Consumul de bere permite organismului să-şi mărească ușor pragul de toleranță, și, prin urmare, „reduce moderat sau chiar mai mult intensitatea durerii”, detaliază specialiştii.

Rezultatele obţinute sugerează că alcoolul este un analgezic eficient, care oferă reduceri semnificative clinic ale intensității durerii, fapt care ar putea explica abuzul de alcool în rândul celor care suferă de dureri persistente, în pofida potenţialelor consecințe pentru sănătate pe termen lung, afirmă cercetătorii citaţi de „The Independent”.

Trevor Thompson, autorul principal al studiului, a declarat pentru „The Sun” că, după observațiile făcute, alcoolul ar putea foarte bine să fie comparat cu medicamentele opioide, cum ar fi codeina” și că „efectul lui este mai puternic decât al paracetamolului.

Totuşi, specialiştii reamintesc că, având în vedere efectele negative ale alcoolului asupra sănătății, nu se recomandă utilizarea lui ca analgezic.

Evident, paracetamolul rămâne pe scară largă câștigător în raportul beneficiu/risc.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate