Ascultă Radio România Cluj Live

Animal de companie: Botniţa – un lucru bun sau rău pentru câinele nostru?!

Salut şi bun venit la o nouă ediţie. Pentru azi m-am gândit să abordez o temă mai puţin discutată şi anume: este botniţa ceva bun sau ceva rău pentru câinele nostru?

botnita caine1
Foto: Animal de companie: Botniţa - un lucru bun sau rău pentru câinele nostru?!

Articol de Bianca Câmpeanu, 18 mai 2017, 06:00

În ziua de azi purtarea botniţei este obligatorie pentru anumite rase, iar în cazul câinilor cu anumite probleme de comportament este ceva foarte util în evitarea unui conflict sau chiar a unei muşcături.
Pentru a putea răspunde corect la această întrebare, trebuie să înţelegem mai întâi perspectiva câinelui. Până la urmă, el este cel care o poartă sau urmează să o poarte. Pentru cei care se gândesc să utilizeze în curând o botniţă, un aspect important de luat în considerare este CUM i-o prezentăm câinelui pentru prima dată.

Imaginaţi-vă pentru un moment, privirea căţelului când puneţi mâna pe lesa lui şi ştie că iese la plimbare…Exact… e bine să vedem aceeaşi privire şi când îi arătăm botniţa. Aşa cum a asociat lesa cu ceva distractiv pentru el: o plimbare, joacă în parc, întâlniri cu alţi câini etc., aşa trebuie să asocieze și botnița cu lucruri distractive.

Tipul sau modelul de botniţă ne poate ajuta sau încurca. Se recomandă cele de tip coş, prin care câinele să poată primi recompense, să poată bea apă şi să permită o ventilare suficientă, mai ales în zilele călduroase de vară.
Urmează să vă prezint câțiva paşi care să vă asigure că botniţa să fie acceptată cât mai ușor. Pentru succes deplin, vă recomand să „împachetaţi” aceste exerciţii într-o formă de joc care să fie distractiv atât pentru voi cât şi pentru câine.

Pentru asta, după ce aţi cumpărat-o, pregătiţi nişte recompense delicioase şi din picioare, ţineţi botniţa într-o mână la spate iar în cealaltă o recompensă. Acum prezentaţi căţelului botniţa şi imediat după, oferiţi-i o recompensă. Repetaţi acest pas de câteva ori, dar fără să ajuga câinele la ea. Înainte de a trece la următorul pas, trebuie să observaţi câinele, iar dacă vedeţi că acesta ştie că după ce îi prezentaţi botniţa primeşte hrană, sunteţi pe drumul cel bun. Acum, puteţi invita câinele să investigheze botniţa şi imediat ce acesta a mirosit-o, recompensaţi-l. Din nou, repetaţi acest pas de mai multe ori, poate chiar şi câteva zile la rând, în şedinţe scurte de aproximativ 5-10 minute.

https://www.radiocluj.ro/asculta-live/

Când câinele ajunge să o investigheze foarte fericit, puteţi trece mai departe şi anume să încurajaţi câinele să-şi introducă nasul foarte puţin în botniţă, prin ademenirea lui cu o bucăţică de recompensă plasată puţin în interior. Gradual, pe măsură ce câinele se obişnuieşte să-şi introducă botul, deplasaţi recompensă tot mai adânc în botniţă. Când a ajuns cu nasul până în capăt, oferiţi-i mai multe recompense una după alta, astfel încât acesta să-şi ţină botul, voluntar, în botniţă pentru mai multe secunde.

Când ajunge să-şi ţină botul până în capătul botniţei, fericit şi pentru cel puţin zece secunde, puteţi să-i şi prindeţi încet şi cu grijă botniţa de cap. Imediat ce a-ţi închis-o, recompensaţi câinele şi desfaceţi curelele. Dacă acesta nu stă relaxat când simte că închideţi curelele, reveniţi la paşii anteriori şi mai exersaţi câteva zile. În cazul fericit în care acceptă, repetaţi procesul de închis şi deschis dar măriţi, cu paşi mici, intervalul de timp la care oferiţi recompensele, astfel încât de la o repetare la alta, câinele să stea tot mai mult cu aceasta pusă.
Acesta este modul ideal de a prezenta botniţa unui câine şi de a ne asigura că acesta asociază „acea chestie ciudată de pe faţa lui” cu ceva pozitiv.

Urmând paşii de mai sus, aveţi toate şansele ca răspunsul la intrebarea iniţială: este botniţa ceva bun sau ceva rău, să fie – este ceva bun. Pentru a menţine această imagine pozitivă, nu uitaţi ca ,din când în când, să reveniţi la paşii din introducere pentru a-l reasigura pe câine că botniţa reprezintă ceva distractiv şi pozitiv.

Sper să vă fie de ajutor aceste sfaturi şi nu uitaţi că un câine poate purta fericit o botniţă iar potenţialele conflictele, astfel evitate, vor ajuta la o mai bună dezvoltarea a comunităţii de iubitori de câini dar nu numai.

Toate cele bune şi până data viitoare vă doresc animale fericite. 🙂

 

Carina Matei/Vlad Vancia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

semnatura-rubrica-on-line-e1481718975364-1

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie joi, 19 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie

Salut și bine v-am găsit la o ediție dedicată iubitorilor de pisici în special! Astăzi vom povesti puțin despre beneficile deținerii...

Animal de companie: 4 beneficii ale pisicilor ca animale de companie
Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie joi, 12 aprilie 2018, 11:10

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?

Salutare şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii care ia în serios animalele de companie dar şi pe cei care le îngrijesc. Aşa cum am...

Animal de companie: Cu sau fără bolul de mâncare?
Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
Animal de companie joi, 5 aprilie 2018, 06:00

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție dedicată felinelor noastre dragi! Astăzi vă invit la o discuție despre beneficiile cățăratului...

Animal de companie: Trei beneficii ale cățăratului la pisici
caine_dresat
Animal de companie joi, 29 martie 2018, 09:46

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?

Salut şi bine v-am găsit la o nouă ediţie a rubricii în care încercăm sa înţelegem mai bine comportamentele diverselor animale de companie....

Animal de companie: Ce înseamnă un câine sociabil?
Animal de companie joi, 22 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?

Salut și bine v-am găsit! Astăzi încheiem oficial seria dedicată tarantulelor. Vom discuta despre cum să hrănim și mânuim tarantula. Dieta...

Animal de companie: Ce mănâncă tarantula noastră și cum avem grijă de ea?
Animal de companie joi, 15 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?

Bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! După cum v-am promis în edițiile anterioare și pe cea de astăzi o vom dedica...

Animal de companie: Cum arată „căsuța” unei tarantule fericite?
Animal de companie joi, 8 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție de primăvară! Pentru început, tuturor femeilor și mamelor vă doresc o zi minunată, așa cum vă...

Animal de companie: Ce tarantulă mi s-ar potrivi
Animal de companie joi, 1 martie 2018, 06:00

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?

Salut și bine v-am găsit la o nouă ediție Animal de companie! Vom începe luna martie cu o ediție dedicată unui animal de companie exotic:...

Animal de companie: Tarantula, un animal periculos sau fascinant?