Ascultă Radio România Cluj Live

Culorile steagului României la bordul Stației Spațiale Internaționale

Patru elevi de clasa a 6-a din Cluj Napoca sunt printre finaliștii competiției spațiale Astro Pi organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA).

elevii astro pi
Foto: Culorile steagului României la bordul Stației Spațiale Internaționale

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 mai 2017, 06:00

În proiectul lor, cei patru au îmbinat cunoștiințele de fizică, informatică și pasiunea pentru astronomie. Prin codul scris în cadrul acestui concurs, elevii clujeni au programat să apară culorile steagului României la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Echipa Cosmos Dream formată din 4 elevi ai Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca, s-a calificat în finala competiției spațiale Astro Pi, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA).

Octavian Gherman, David Pescariu, Andrei Trif și Paul Moldovan, îndrumați de profesoara lor de fizică, doamna Carmen Coțop, au scris coduri pentru programarea unui computer aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), Astro Pi.

Din cei 350 de înscriși, după prima etapă, cea de propunere a ideilor, au fost alese 180 de echipe care au primit instrumentele necesare finalizării experimentelor și doar 45 de echipe au ajuns în finală.
Toate propunerile au inclus un cod care să poată fi rulat folosind Astro Pi, de la bordul Stației Spațiale Internaționale și senzorii aferenți. După prima selecție, a fost alocată câte o misiune științifică ce a presupus folosirea computerului Astro Pi și a senzorilor lui.

Participanții și, implicit eroii acestei povești, cei 4 elevi de clasa a VI-a din Cluj-Napoca, au definit pașii experimentului științific și au scris codul necesar pentru operarea Astro Pi, folosind limbajul de programare Python.

Se pare că sunt echipa cea mai tânără dintre toate finalistele, mi-a spus plină de drag pentru echipa ei, Carmen Coțop.

Octavian, David, Andrei și Raul au lucrat mult, însă nu au simțit greutatea proiectului și dificultatea limbajului nou de codare pe care a fost nevoie să-l învețe, ci s-au simțit bine, s-au distrat, uneori și au realizat ceva deosebit lucrând împreună și colaborând.
Fiecare s-a implicat cu pasiune și a dat maximum din cunoștințele pe care le are. Unii sunt buni la informatică, alții la fizică, însă toți patru sunt pasionați de astronomie.
Ideea inițială a fost să creeze jocuri pentru astronauți, însă, regulile acestui concurs, spre deosebire de etapa de anul trecut, nu le-au permis copiilor să folosească butoanele sau maneta Astro Pi-ului.

Astro Pi este un computer de dimensiuni mici, dezvoltat de Raspberry Pi Foundation, în colaborare cu Agenția Spațială a Regatului Unit și cu ESA. În acest moment, există două computere Astro Pi calificate pentru zbor spațial, denumite Ed și Izzy, ce sunt echipate cu un set de senzori prin intermediul cărora se pot desfășura diverse experimente științifice. Senzorii, denumiți Sense HAT, pot depista mișcarea și radiațiile și pot măsura temperatura, umiditatea, presiunea.

astro pi

Computerul Astro Pi

Octavian Gherman, David Pescariu, Andrei Trif și Paul Moldovan, nu se opresc aici. Doi dintre ei își doresc să proiecteze o casă ciudată, iar Octavian vrea neapărat să își construiască un braț hidraulic. Așa se joacă ei.

Competiția spațială Astro Pi, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA) este o provocare lansată tuturor elevilor europeni cu vârsta de până la 16 ani. Tema a fost de a proiecta un experiment științific care poate fi rulat folosind senzorii Astro Pi și de a scrie codul cu care Astro Pi trebuie programat pentru a executa acest experiment.
Toate cele 45 de experimente finaliste au fost rulate de pe computerul Astro Pi aflat pe modulul Columbus al Stației Spațiale Internaționale, în 15 mai, când a avut loc și transmisia online a evenimentului, efectuată de astronautul francez Thomas Pesquet.

Thomas Pesquet
Nu este pentru prima oară când Clujul, reprezentat de elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” participă la o astfel de finală, a mai precizat doamna profesoară Carmen Coțop.

Cele cinci echipe din România calificate în faza finală a competiției spațiale Astro Pi 2017 sunt:
Astro Vianu Team și Star Gazers, de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București; Cosmos Dream, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj Napoca; Carmen Sylva Astro Pi, echipa Liceului Teoretic Carmen Sylva de la Eforie Sud și MiBus researchers de la Liceul Tehnologic Mihai Busuioc din Paşcani.

Finaliștii au fost aleși în baza unor criterii precum valoarea științifică, inovația, fezabilitatea misiunii în contextul Stației Spațiale Internaționale, claritatea și calitatea codului scris.

 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!