Ascultă Radio România Cluj Live

Vehicule pe două roți pentru polițiști

Patrulare fără efort vor face poliţiştii locali din Cluj-Napoca, după ce au fost dotaţi cu vehicule motorizate pe două roţi, cu care deplasează mai uşor.

segway
Foto: Vehicule pe două roți pentru polițiști

Articol editat de miclaus, 31 mai 2017, 15:16

Pentru folosirea unui segway nu e nevoie de permis de conducere, dar un curs de îndemânare tot au urmat agenţii care îl folosesc.
Voichiţa Mărincuş şi Rafael Ghib, poliţiştii care patrulează pe segway, spun că acomodarea cu noul mijloc de deplasare s-a făcut destul de uşor:

Nu este greu de manevrat. Trebuie doar să ştii cum să te echilibrezi. Este ca mersul pe bicicletă. Ajungi mult mai repede dintr-un capăt în altul al parcului, dacă avem sesizare prin dispecerat putem ajunge mult mai rapid la sesizarea respectivă. (Voichiţa Mărincuş)

În momentul când te-ai obişnuit, ai făcut două, trei ture, îi OK. Merge, manevrabil, te descurci. N-am căzut momentan. (Rafael Ghib)

Iniţial, oamenii care au văzut noua dotare a poliţiştilor locali au rămas surprinşi. Dar, după ce a trecut uimirea, şi-au dat seama că vehiculul pe două roţi îi ajută pe agenţi în misiunile pe care le au.

– Celor care aleargă pe jos după un infractor le este mult mai greu. Dar, cu ăsta, o să le fie mult mai uşor. Şi eu m-aş duce la plimbare cu unul dintr-ăsta.
– Cu maşina nu poţi intra pe alei, prin parc, pe unde fug hoţii sau infractorii. Dar cu ăsta…

Un segway poate ajunge la o viteză de până la 30 de kilometri pe oră. Ca să îl depăşească în alergare, un urmărit trebuie să aibă o bună condiţie fizică. Dar, este convins antrenorul de atletism Adrian Tămaş, după câteva sute de metri în care fugarul depăşeşte vehiculul, şansele poliţistului local de a ajunge infractorul devin din ce în ce mai mari:

Un atlet de top, cum ar fi Usain Bolt, campionul olimpic jamaican şi recordmanul mondial la sută, poate atinge viteza maximă cam după şaizeci de metri de la start, între şaizeci şi optzeci de metri, acolo se menţine viteza maximă, şi poate atinge undeva la 42 – 43 de kilometri pe oră. Poate menţine această viteză în jur de douăzeci, treizeci de metri. Mai mult e destul de greu să menţii viteza maximă. (Adrian Tămaş)

În prezent, în dotarea Poliţiei Locale Cluj-Napoca există un singur segway. Comandantul Marcel Bonţidean spune însă că, în perioada următoare, vor mai fi achiziţionate şi alte asemenea vehicule, cu care se va patrula în mai multe zone din municipiu.

Am achiziţionat un, să-i spun aşa, mobil neconvenţional, Ninebot Segway, pe care îl vom folosi în parcul central, urmând ca în perioada următoare să achiziţionăm şi alte astfel de mobile, pentru zonele pietonale din municipiul Cluj-Napoca. S-a dovedit că deplasarea este mult mai rapidă, se acoperă o rază mult mai mare de acţiune de către poliţiştii locali, intervenţia este mult mai promtă. (Marcel Bonţidean)

Vehiculul intrat în dotarea Poliţiei locale a costat 14.000 de lei. El este dotat cu un motor electric, are o autonomie de 25 de kilometri şi se poate încărca la orice priză normală.

 

Mihai Miclăuş

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Social luni, 22 aprilie 2024, 17:09

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei

Noul pasaj va fi construit peste girația existentă, la intersecția cu drumul spre localitatea Fughiu, Centura Oșorhei și DN1.   Acesta va...

Undă verde pentru pasajul suprateran din Oșorhei
Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Social luni, 22 aprilie 2024, 16:46

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd

Acesta a intrat în posesia efectivă a terenurilor necesare cu ajutorul unui executor judecătoresc care a pus în aplicate mai multe proceduri de...

Executări silite cu jandarmii pe Centura Aleșd
Pisică salvată de pompieri în Oradea
Social luni, 22 aprilie 2024, 16:06

Pisică salvată de pompieri în Oradea

Pentru salvarea felinei, la fața locului s-a deplasat un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului 1 Oradea. Aceștia au reușit să o...

Pisică salvată de pompieri în Oradea
Bătrânică salvată de pompieri
Social luni, 22 aprilie 2024, 15:36

Bătrânică salvată de pompieri

Evenimentul s-a petrecut în seara zilei de duminică, 21 aprilie și a fost sesizat la 112 de un vecin.   Un echipaj de pompieri militari din...

Bătrânică salvată de pompieri
Social luni, 22 aprilie 2024, 15:09

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției

„Poiana cu narcise” din Racâş-Hida este locul unde an de an creşteau narcise sălbatice, dar păşunatul scăpat de sub control şi...

”Poiana cu narcise”, în pragul dispariției
Social luni, 22 aprilie 2024, 14:03

Localități clujene fără gaz pentru 24 de ore

Măsura se aplică de marți, 23 aprilie de la ora 09.00 până miercuri, 24 aprilie la ora 12.00 și este necesară pentru a permite companiei...

Localități clujene fără gaz pentru 24 de ore
Social luni, 22 aprilie 2024, 13:55

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor

Necesitatea acestor lucrări de întreținere a fost determinată de alunecările de teren de pe versanți și de viiturile înregistrate la...

Lucrări de întreținere pe drumul județean 763 Doda Pilii – Ic Ponor
Social luni, 22 aprilie 2024, 13:43

Armata nu găseşte soldaţi profesionişti

La recrutarea care s-a desfăşurat în lunile februarie, martie şi aprilie, au fost scoase la concurs aproape 5.100 de locuri, pentru care au...

Armata nu găseşte soldaţi profesionişti