Ascultă Radio România Cluj Live

Gala de deschidere TIFF: filmul ca o umbrelă încăpătoare

Peste 3200 de oameni au asistat vineri seară, 2 iunie, în Piața Unirii la Gala de deschidere a ediției a 16-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

gala2
Foto: Gala de deschidere TIFF: filmul ca o umbrelă încăpătoare

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 iunie 2017, 13:00 / actualizat: 5 iunie 2017, 11:51

Piața nou reabilitată le-a permis organizatorilor să mărească spațiul destinat publicului și să aducă cel mai mare ecran pentru proiecții în aer liber văzut vreodată în această parte a Europei: 24 / 13 metri.
Bilete online nu se mai găseau încă de dimineață, însă lumea a format cozi lungi la ambele casierii din centru, în speranța că se vor mai pune în vânzare bilete în ultimele minute.
Și a fost loc pentru toată lumea.

TIFF 2017_gala deschidere

De altfel, acesta este și cel mai important mesaj al serii, transmis de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov:

La TIFF este loc pentru toată lumea. Cinema-ul este ca o umbrelă pentru toți, iar prin cinema putem să ne înțelegem mai bine.

Întotdeauna TIFF-ul a militat pentru diversitate, pentru toleranță, pentru lipsa prejudecăților.

Iar programul din acest an reflectă perfect aceste principii, pentru că sunt filme pentru toate categoriile de public, pentru copii și pensionari, pentru nevăzători, filme erotice, manele și comedii negre.
Mihai Chirilov a recomandat în mod special proiecția filmului California Dreamin’ (Nesfârșit), la 10 ani după lansarea peliculei regizate de regretatul Cristian Nemescu și premiate la Cannes. Actorul american Armand Assante va fi prezent la evenimentul din 7 iunie, ora 21.45, din Piața Unirii.

Președintele festivalului, Tudor Giurgiu, a menționat încă un record care va fi atins în 2017: circa 1300 de invitați vor sosi la Cluj în perioada festivalului. Printre aceștia se numără și starul francez Alain Delon, prezent la proiecția filmului Afacerea Pigot (1981), la care s-au vândut deja peste 1700 de bilete.

gala3

Printre recomandări s-au numărat premiera filmului Povestea iubirii, în prezența regizorului Radu Mihăileanu și a celebrului actor Derek Jacobi și InfiniTIFF, un spațiu în care publicul va putea experimenta, printre altele, filme realizate în realitate virtuală.
Fimul care a deschis festivalul ”Regele belgienilor” a fost proiectat în prezența regizoarei Jessica Woodworth și actorilor Peter Van den Begin și Titus De Voogdt. Invitați pe scenă la sfârșitul proiecției, aceștia s-au declarat îndrăgostiți de Cluj.
Filmul vorbește despre o călătorie prin Balcani, de la Istanbul la Sofia și Belgrad, însă deoarece vrea să demonstreze prea apăsat și din capul locului că oamenii din Balcani sunt mai fericiți și știu să trăiască mai frumos decât occidentalii nu reușește să închege o poveste credibilă. Prea multe clișee și un scenariu cam tras de păr.
Însă lipsa umorului din film a fost compensată de aerul călduț al serii, de cerul senin și de atmosfera generală de bunăvoință și jovialitate care predomină la TIFF.

Și pentru că festivalul abia a început, sunt sigură că dintre cele 225 de filme din program o să găsim unul care să ne dea de gândit și să ne țină ocupați până la ediția de anul viitor.

 

Doina Borgovan

Foto: Facebook TIFF

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Ziua Maghiară la TIFF
TIFF 2017 miercuri, 7 iunie 2017, 08:44

Ziua Maghiară la TIFF

Miercuri, pe 7 iunie, Ziua Maghiară va aduce la TIFF 8 noi producții de succes ale cinematografiei maghiare, prezentate pentru prima dată...

Ziua Maghiară la TIFF
Radu Mihaileanu
TIFF 2017 miercuri, 7 iunie 2017, 06:00

Radu Mihăileanu: Lumea traversează o criză pentru că se teme să iubească

Radu Mihăileanu (1958) este un regizor și scenarist francez născut în București, de etnie evreiască. fuge din România în 1980 și se...

Radu Mihăileanu: Lumea traversează o criză pentru că se teme să iubească
la-pazza-gioia
TIFF 2017 marți, 6 iunie 2017, 12:29

TIFF 2017- marţi e ziua mondială a filmelor văzute în aer liber

Marți, 6 iunie, un calendar al aniversărilor mai neobișnuite marchează faptul că este ziua mondială a filmelor văzute în aer liber, așa că...

TIFF 2017- marţi e ziua mondială a filmelor văzute în aer liber
TIFF – recomandări de luni
TIFF 2017 luni, 5 iunie 2017, 11:45

TIFF – recomandări de luni

Două documentare despre oameni și relația lor cu natura vor fi proiectate pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului. Secțiunea EcoTIFF vorbește...

TIFF – recomandări de luni
TIFF 2017 vineri, 2 iunie 2017, 20:00

PRIMUL WEEKEND LA TIFF – recomandările noastre

În cazul în care ați ratat vineri seara deschiderea cu Regele Belgiei / King of the Belgians și cu grupul bulgăresc Sirenele de la Marea Neagră...

PRIMUL WEEKEND LA TIFF – recomandările noastre
TIFF 2017 vineri, 2 iunie 2017, 11:52

TIFF 2017 musai: recomandările noastre

Filmul de deschidere, ”Regele Belgiei”. Rulează în Piața Unirii vineri seara, poate fi văzut însă și în 10 iunie la Cinema City în...

TIFF 2017 musai: recomandările noastre
TIFF 2017 vineri, 2 iunie 2017, 10:32

Începe Festivalul Internațional de Film Transilvania

Astăzi (n.r. sâmbătă, 2 iunie)  începe la Cluj, Festivalul Internațional de Film Transilvania. 225 de filme din peste 53 de țări, un număr...

Începe Festivalul Internațional de Film Transilvania