Ascultă Radio România Cluj Live

12 moduri inedite de preparare a cafelei

Imaginați-vă aroma unică de cafea proaspăt preparată – cuvintele sunt insuficiente pentru a descrie această băutură minunată. În fiecare dimineață, milioane de oameni din întreaga lume îsi încep activitatea cu o ceașcă de cafea revigorantă. Dar fiecare țară are propriile sale secrete de preparare a acesteia. Pentru noi, unele dintre ele au constituit o adevărată descoperire.

12 moduri inedite de preparare a cafelei

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 iunie 2017, 06:00

1. Cafeaua vietnameză

cafea vietnamezaLa baza acestei cafele se află gălbenușul de ou, laptele condensat, zahărul și, bineînțeles, cafeaua fierbinte. Se amestecă gălbenușul, laptele condensat și zahărul până se obține o cremă densă. Se toarnă cafeaua fierbinte peste aceasta si cafeaua vietnameză e gata. Obiceiul vietnamez de a bea cafea amestecată cu ou a strâns tot mai mulți adepți în întreaga lume și, deși pare ciudat, gustul acestei cafele este dincolo de așteptări.

2. Cafeaua finlandeză

cafea finlandeza

În Finlanda, în ceașca de cafea se pun cubulețe de leipäjuusto (un sortiment de brânză proaspătă care se prepară din lapte de vacă), iar peste ele se toarnă cafea fierbinte. Chiar dacă nouă nu ni se pare prea atrăgătoare, finlandezii adoră această combinație ciudată.

3. Cafeaua italiană sau espresso-ul roman

cafea italiana

Cafeaua în Italia este o treabă foarte serioasă, în special la Roma, unde espresso este liderul. Espresso-ul roman se servește cu o felie de lămâie sau cu puțin suc de lămâie. Poate combinația nu ni se pare potrivită, însă cu siguranță această cafea este una revigorantă.

4. Cafeaua argentiniană „Lagrima”
cafea argentinianaUna din cele mai populare cafelele în Argentina este „Lagrima”, o cafea bună dar cu puțină cofeină. Aceasta se prepară din lapte condensat în care se adaugă doar un strop de cafea. După unii, este mai degrabă lapte cu cafea.

5. Cafeaua spaniolă „Bombon”
cafea spaniolaCafé bombón este o cafea clasică simplă servită cu lapte condensat. Într-un pahar transparent de sticla se toarnă laptele condensat, iar peste el se adaugă cafeaua în aşa fel încât cele două să nu se amestece şi pentru a se vedea clar cele două straturi: cel de cafea şi cel de lapte condensat.

6. Cafeaua marocană cu condimente
cafea marocanaCafeaua marocană este foarte apreciată de iubitorii de condimente. Cafeaua picantă se face adăugându-se în râşniţa cu boabe de cafea condimente precum seminţe de susan, piper negru și nucșoară. Se macină toate la un loc, iar din amestecul rezultat se prepară cafeaua – băutură foarte tare şi aromată.

7. Cafeaua cu ceai din Hong Kong
cafea cu ceai hong kongCeaiul este foarte popular în această ţară, de aceea nu ne surprinde că este folosit şi la prepararea cafelei. Iar amestecul de cafea, ceai şi lapte impresionează de la prima înghițitură! Pentru prepararea cafelei specifice Hong Kong-ului veţi avea nevoie de patru părţi de ceai, două părţi de cafea, un vârf de piper şi lapte condensat. În final iese o băutură delicioasă, care poate fi consumată atât caldă, cât şi rece.

8. Cafea grecească „Frappé”
cafea greceascaCafeaua frappé este o băutură răcoritoare făcută din cafea instant. În Grecia, frappé-ul are statut de vedetă, fiind considerat ca fiind o cafea tradiţională. La prepararea unui frappé delicios se foloseşte cafea solubilă, înghețată, lapte și apă cu gheață.

9. Cafeaua germană „Fariseu”
cafea germanaÎn Germania, această băutură a fost inventată pentru a masca prezența alcoolului în timpul sărbătorilor de familie. Sub pălăria de frișcă „se ascunde” o porţie bună de rom amestecat cu cafea.

10. Cafeaua senegaleză „Touba”
cafea senegalezaÎn Senegal, cafeaua se prăjeşte împreună cu condimentele, de regulă piper de Guineea, boabele de cafea devenind astfel foarte picante. După aceea macină şi se pregăteşte cafeaua prin metoda filtrării. Iese o cafea foarte tare, dar apreciată de localnici.

11. Cafea turcească cu miere şi usturoi
cafea turceascaÎn Turcia, boabele de cafea sunt prăjite şi măcinate foarte fin, iar apoi se fierbe cafeaua la foc mic într-un vas traditţional de cupru sau aramă. O cafea foarte populară este cafeaua în care se adaugă miere şi usturoi. Băutura preparată se mai numeşte „Reţeta Bătrânului Maur”.

12. Cafea jamaicană cu suc de portocale
cafea jamaicanaJamaica este asociată, în primul rând, cu romul. De aceea, nu ne surprinde faptul că cea mai căutată cafea jamaicană se prepară adăugându-se alcool tare şi aromă de portocale.

 

RADOR

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate