Ascultă Radio România Cluj Live

Cei patru factori esențiali pentru creşterea speranţei de viaţă

Oamenii de ştiinţă suedezi au identificat patru factori principali asociați direct cu creşterea speranței de viață.

alimente sanatate viata2
Foto: Cei patru factori esențiali pentru creşterea speranţei de viaţă

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 iunie 2017, 06:00

Experții cred că pentru a avea un stil de viață sănătos, care ne permite să trăim mai mult, este necesară renunțarea la fumat, activitatea fizică (cel puțin 150 de minute pe săptămână), consumul moderat de băuturi alcoolice (nu mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână, o unitate fiind echivalentă cu 30 de grame de vodcă) şi un regim alimentar echilibrat, bogat în substanțe nutritive și vitamine.

La studiu au participat peste 33.000 de bărbați și 30.000 de femei cu vârste cuprinse între 45 la 83 de ani, care la începutul studiului nu sufereau de afecţiuni precum cancer și boli cardiovasculare. Spre sfârșitul experimentului, în 2014, din grupul inițial au decedat peste 8.500 de bărbaţi şi 6.500 de femei. În identificarea cauzelor de deces a fost stabilită o conexiune între stilul de viață și durata acesteia. Calculând riscul de deces pentru persoanele care au respectat cel puțin doi dintre cei patru factori, acesta scade, fiind de 0,47 la bărbați și 0,39 la femei. Potrivit oamenilor de știință, acest lucru înseamnă că speranța medie de viață creşte la 4,1, respectiv 4,9 ani.

 

RADOR

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate