Ascultă Radio România Cluj Live

Somnul şi tainele sale nebănuite

O treime din viață o petrecem dormind. De ce dormim?

somn bebe
Foto: somn bebe

Articol editat de cristina.rusu, 16 iunie 2017, 06:00 / actualizat: 17 iunie 2017, 12:33

Până în prezent, nimeni nu poate răspunde pe deplin la această întrebare, însă somnul are beneficiile sale clare.

Somnul bun ne face mai productivi, ne îmbunătățește memoria, ne ajută să luptăm împotriva unor afecţiuni cum ar fi obezitate, diabet zaharat, boli de inimă.

Somnul, învățarea și memoria sunt fenomene complexe, care nu sunt pe deplin înțelese. O persoană privată de somn nu-şi poate concentra atenția mult și, prin urmare, nu poate învăța în mod eficient.

Somnul în sine are rolul de a consolida memoria, ceea ce este important pentru a stoca informații noi. Deşi oamenii de stiinta au înţeles de mult timp că memoria se bazează pe relații care sunt construite între neuronii din creier, până în prezent nu a fost clară modalitatea în care somnul ajută consolidarea informațiilor.

O ipoteză recentă susține că somnul elimină proteinele potențial toxice care se acumulează în creier în timpul zilei. Studii recente au constatat că somnul insuficient crește riscul de boli cardiovasculare şi diabet, dar şi de alte boli degenerative ale sistemului nervos.

Omul este singurul mamifer care amână în mod deliberat să doarmă. Experții susţin că poziţia corpului și a capului în timpul somnului afectează nu numai calitatea acestuia, dar şi sănătatea noastră ca un întreg. Cel mai bine este să dormim cu capul poziţionat spre est.

Nou-născuţii au nevoie de mult somn – între 14 şi 17 ore pe zi.

Adulții ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore, iar după 65 de ani, „doza” necesară de somn este cuprinsă între 7 și 8 ore pe zi.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate