Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: trei jurnale de călătorie. Recomandarea bibliotecarului

Frumuseţea unei cărţi stă în modul în care povestea ei ne atinge pe fiecare în parte, în care ne regăsim sau nu, sau din care putem să mai învăţăm câte ceva. De aceea, astăzi vă propun cărți de călătorie, în timp și spațiu…. Trei cărți minunate, palpitante și pline de culoare. ca să decideţi singuri dacă veţi porni la drum.

ana hogas ionut calatorie
Foto: Ce mai citim: trei jurnale de călătorie. Recomandarea bibliotecarului

Articol de Bianca Câmpeanu, 17 iunie 2017, 06:00

Goana motoarelor, dogoarea Saharei, ploi torenţiale, mlaştini, savană, junglă, off-road extrem, controale armate, hăţişuri birocratice, o întâlnire de gradul trei cu un hipopotam, un tango periculos cu un scorpion, malarie… sau, pe scurt, Oyibo – 2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa. Autorii acestei cărți, Ana Hogaş şi Ionuţ Florea sunt doi tineri arhitecți, care în 2010 au hotărât să renunțe – cel puțin o vreme – la carieră și să pornească în jurul lumii.
Așa s-a născut proiectul Into The World, prima lui etapă a fost o expediție de 14 luni în Africa, din iunie 2011 până în august 2012.

Volumul lor de debut este jurnalul acestei călătorii de 55 000 de kilometri. Au lucrat ca voluntari în pădurea ecuatorială în Nigeria, au traversat Sahara în călduri de peste 54 de grade, au urcat muntele Camerun, au explorat delta Okavango și bazinul Congo, au locuit într-un cătun camerunez fără bani și fără telefon, au tractat motorul defect 350 de kilometri, au făcut malarie, au parcurs 3 000 de kilometri de off-road extrem în Congo, au trecut sute de controale armate și hățișuri birocratice și au cumpărat un pahar de ceai în Egipt.
Acesta este jurnalul aventurilor lor.
Este o carte care te va face să visezi. E un imbold sa-ți urmezi visul, care are toate șansele să se împlinească dacă îți iei inima în dinți, care-ți va demonstra că viața nu se rezumă la plătit facturi și cumpărat vise-n rate. S-ar putea sa-ți vină să-ți dai demisia și să pleci în lume. S-ar putea chiar să vrei să faci asta cu o motocicletă.

În 2013 la Editura Polirom apare cartea Unde începe cerul. Jurnal de călătorie, scrisă de Carmen Firan (n. 1958 la Craiova), poetă, prozatoare, autoare de piese de teatru și scenarii de film, stabilită la New York din anul 2000. A publicat peste 20 de volume de poeme, nuvele, povestiri și eseuri în România și SUA.

Cartea Unde începe cerul, e un șir de fascinante povestiri de călătorie, captivantă, scrisă elegant, capabilă să creeze scenarii narative cinematografice, care ne poartă de pe înălțimile Himalayei până în Patagonia, de pe treptele de la malul Gangelui până în jungla din America de Sud, de la Machu Picchu, ridicat „unde începe cerul”, până în templele Angkor Wat, prin deșertul Atacama sau prin jungla din Guatemala. Pe dinaintea ochilor ne trec minuni ale naturii, cetăți și temple splendide sau în paragină, civilizații apuse sau înfloritoare. Călătorim în spațiu, întâlnind alte culturi, alte mentalități.

Autoarea își face din timp și distanțe aliați fideli în descrierea unor călătorii încărcate de magie și suspans. Fie că descrie în filtru personal India spirituală, întălnirea cu un șaman din Peru sau asediul asupra orașului Praga din 1968, povestirile au dramatism și farmec.

Alături de o lectură savuroasă, bogată în informații și perspective originale asupra spațiului și a relației sale cu timpul, povestirile lui Carmen Firan ne oferă o profundă meditație asupra sensului călătoriei, stimulând imaginația și formulând întrebări provocatoare la răscruce de drumuri, vremuri, vârste, culturi și mentalități. Căci, ne reamintește autoarea, viața însăși este o călătorie, iar noi suntem aici doar în trecere.

Singură pe Drumul Mătăsii, cartea Sabinei Fati nu este doar un jurnal de călătorie, aşa cum ai fi tentat că crezi. Citind enorm despre istoria drumului mătăsii, atât din punct de vedere cultural, cât şi social sau politic, a mers să vadă cu ochii ei realitatea de acum, parcurgând 15.000 de km în 80 de zile, a întâlnit o grămadă de persoane şi personaje interesante şi, la final, a scris un reportaj de 420 de pagini în care a reuşit, cum necum, să cuprindă 2500 de ani de istorie. Asta în plus faţă de propriile ei impresii de călătorie, care vin ca bonus într-o lectură ce îţi deschide ochii asupra unei părţi din lumea asta mare pe care nu o cunoşti, cel puţin nu aşa cum crezi.

Trei fire narative sunt de urmărit și puteți alege între ele. Unul e cel al notelor de călătorie la cald și la persoana întâi. Al doilea este șirul de excursii istorice despre fiecare dintre cele zece țări exact în punctul de intersecție cu prezentul. Al treilea fir înșiră vreo sută de personaje episodice, oameni cu care Sabina Fati a stat, într-un fel sau altul, față în față.

Povestea călătoriei ne este prezentată ca o înşiruire de dialoguri şi discuţii cu ziarişti, dizidenţi, reprezentanţi ai mediului academic sau cetateni obisnuiti ai ţărilor pe care le-a străbătut. Din loc în loc, spre lămurirea noastră, sunt introduse note şi scurte prezentări ale istoriei, realităţilor politice sau sociale din ţările respective. Nu este doar o carte de călătorie, este şi o carte de istorie…nici nu se putea altfel, autoarea având studii istorice.
80 de zile i-au trebuit Sabinei Fati să străbată cei 15.000 de kilometri ai Drumului Mătăsii, din China până la Constantinopolul, traversând munţi şi deserturi, vizitând tari mai mult sau mai puţin dezvoltate, puţin cunoscute şi relativ noi, vorbind cu oameni ai locului dar şi cu diplomaţi sau ziarişti occidentali acreditaţi în zonă. Sunt mai mult ca sigură că viaţa unei călătoare Singură pe drumul mătăsii nu este una uşoară, dar cu determinare şi hotărâre a dus drumul acesta până la capăt şi ne-a adus nouă o carte interesantă şi plină de informaţii valoroase.
Sabina Fati este o jurnalistă cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. Este corespondenta Radio Free Europe/Radio Liberty la Bucureşti şi redactor-şef adjunct al cotidianului România liberă. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 este visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

Cărțile prezentate le puteți găsi la Secțiile de Împrumut, atât la Sediul Central, din cartierul Mărăști, cât și la filialele noastre de pe strada Kogălniceanu, din cartierul Mănăștur și cartierul Zorilor.

 

Rodica Uifălean/Doina Borgovan
Secţia împrumut pentru adulţi şi artă
Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 28 ianuarie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Nu te găsesc pe nicăieri, publicată în 2021 la Editura Publica e cartea autobiografică a autoarei Laura Ionescu, care și-a descoperit pasiunea...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim. Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 21 ianuarie 2024, 06:00

Ce mai citim. Recomandarea traducătorului

”Tăcerea zeilor”, de Yahia Belaskri, Casa Cărții de Știință, 2023, traducere din limba franceză și note de Alexandra Ionel Născut la...

Ce mai citim. Recomandarea traducătorului
Ce mai citim: Un roman despre identitate, apartenență și adaptare
Ce mai citim? duminică, 14 ianuarie 2024, 00:00

Ce mai citim: Un roman despre identitate, apartenență și adaptare

Am vizitat pentru prima dată Serbia și Bosnia în vara anului 2021 și întrebarea care mi s-a învârtit prin minte multă vreme a fost legată de...

Ce mai citim: Un roman despre identitate, apartenență și adaptare
Ce mai citim: Recomandarea librarului [AUDIO]
Ce mai citim? duminică, 24 decembrie 2023, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea librarului [AUDIO]

”Maniunea”, Narine Abgarian, editura Frontiera, 2023, traducere în limba română de Anca Irina Ionescu Când am aflat că Editura Frontiera a...

Ce mai citim: Recomandarea librarului [AUDIO]
Ce mai citim? duminică, 17 decembrie 2023, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Romanul lui Cătălin Pavel, Toate greșelile care se pot face, apărut la editura Humanitas, în anul 2022, este o carte despre erorile,...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului
Ce mai citim? duminică, 10 decembrie 2023, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”

Vă recomand astăzi o carte publicată recent în colecția n’autor ficțiune, ”Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”, cel de-al...

Ce mai citim: Recomandarea editorului – ”Toată dragostea dintr-o fotografie arsă”
Ce mai citim? duminică, 3 decembrie 2023, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului – ”Dă noaptea deoparte” [AUDIO]

A apărut în această toamnă la editura Casa Cărții de Știință traducerea romanului câștigător al premiului Celor Cinci Continente ale...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului – ”Dă noaptea deoparte” [AUDIO]
Ce mai citim? duminică, 26 noiembrie 2023, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – ”Interior zero” [AUDIO]

Interior zero, primul roman al Laviniei Braniște, își are rădăcinile în același cotidian din care s-au născut și primele două volume de...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – ”Interior zero” [AUDIO]