Ascultă Radio România Cluj Live

Cum trebuie să ne spălăm pe mâini?

Temperatura apei şi tipul de săpun utilizat nu au nicio importanţă atunci când ne spălăm pe mâini.

Cum trebuie să ne spălăm pe mâini?

Articol editat de cristina.rusu, 18 iunie 2017, 06:00

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Rutgers din SUA au constatat că majoritatea oamenilor nu îşi spală mâinile în mod corespunzător.

Participanţii la un experiment şi-au murdărit mâinile cu bacterii inofensive, apoi s-au spălat pe mâini în apă la temperaturi de 38, 25 și 15 C.

Cercetătorii au estimat că 15 C este cea mai scăzută temperatură a apei la care oamenii se simt confortabil.

Autoritatea americană pentru controlul produselor alimentare impune ca în unitățile în care se prepară mâncare, temperatura apei să fie de cel puțin 100 de grade Fahrenheit (38 de grade Celsius).

Studiile anterioare au constatat că cei mai mulți oameni au fost învățați să se spele pe mâini cu apă fierbinte.

În general, oamenii asociază apa caldă cu mâinile curate. Cu toate acestea, studiul a constatat că acest lucru nu are sens, deoarece temperatura apei nu are niciun efect. Și acesta nu este singurul studiu cu un rezultat similar.

În ultimii ani, s-a constatat că săpunurile antibacteriene nu curăță mai bine decât cele obișnuite.

Dimpotrivă, folosite pe termen lung, ele pot provoca o rezistență la bacterii patogene. Se pare că singurul element care are vreo influenţă este durata spălării.

Cercetătorii au decis să acorde atenție duratei de timp în care voluntarii îşi freacă mâinile cu săpun – 5, 10, 20 și 40 de secunde, fără a include clătirea. Ei au constatat că cinci secunde nu sunt suficiente.

Este nevoie de 10 – 20 de secunde de săpunit pentru a ne spăla corect mâinile.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate